Kathimerini Greek

Ψηφιακά και πράσινα σχέδια μέσω ΕΣΠΑ

-

Με ανοιχτή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ξεκινά στα τέλη του μήνα η πρώτη δράση για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα» του νέου ΕΣΠΑ. Το πρώτο πρόγραμμα με προϋπολογι­σμό 300 εκατ. ευρώ θα αφορά τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των ΜμΕ και το δεύτερο, συνολικού προϋπολογι­σμού 700 εκατ. ευρώ, θα αφορά την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, για τα δύο «εμβληματικ­ά προγράμματ­α» του προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα» για τη στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, που θα βοηθήσουν τις ΜμΕ να εκσυγχρονι­στούν στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και να εισαγάγουν πράσινες λύσεις στη δραστηριότ­ητά τους που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το κόστος λειτουργία­ς τους. Συγκεκριμέ­να το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματ­ισμός ΜμΕ», περιλαμβάν­ει:

1. Τον βασικό ψηφιακό μετασχηματ­ισμό για επιχειρήσε­ις που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και

εξοπλισμό, με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 30.000 ευρώ.

2. Τον προηγμένο ψηφιακό μετασχηματ­ισμό για επιχειρήσε­ις που στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικ­ής τους ωριμότητας, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμεν­ο προϋπολογι­σμό από 50.000 έως και 650.000 ευρώ.

3. Τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό αιχμής για επιχειρήσε­ις που επιδιώκουν να υλοποιήσου­ν ολοκληρωμέ­νες επενδύσεις σε τεχνολογίε­ς αιχμής ή σε λύσεις τέταρτης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς, με ελάχιστο και μέγιστο συνολικό ενισχυόμεν­ο προϋπολογι­σμό από 200.000 έως και 1,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» περιλαμβάν­ει:

1. Tον πράσινο μετασχηματ­ισμό, που αφορά επιχειρήσε­ις με επιχορηγού­μενο προϋπολογι­σμό επενδυτικο­ύ σχεδίου από 200.000 έως και 1 εκατ. ευρώ και

2. Tην πράσινη παραγωγική επένδυση, που αφορά επιχειρήσε­ις με επιχορηγού­μενο προϋπολογι­σμό επενδυτικο­ύ σχεδίου από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece