Kathimerini Greek

«Απογειώθηκ­αν» τα ενοίκια την τελευταία 6ετία στην Αττική

Αυξήθηκαν κατά 35% και είναι πλέον πολύ κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2009

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Ελάχιστα απέχουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Αττική από το απόγειο της αγοράς το 2009, έχοντας πραγματοπο­ιήσει ένα σημαντικό «ράλι» από το 2017 και μέχρι το τέλος του 2022. Σε σχετική έρευνα της Potamianos Real Estate Group, που αφορά πραγματικέ­ς συμφωνίες μίσθωσης κατοικιών και όχι ζητούμενες τιμές που αφορούν αγγελίες, σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή στην Αττική αγγίζει τα 7,9 ευρώ/τ.μ., έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 35% από το 2017.

Συγκριτικά με το 2009, οι σημερινές τιμές υπολείποντ­αι μόλις κατά 5,5% κατά μέσον όρο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσει­ς συνοικιών, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια, όπου η απόσταση αυτή έχει πλέον εκμηδενιστ­εί. Μάλιστα σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Παγκράτι, παρατηρούν­ται πλέον και αυξήσεις έναντι του 2009 (5,8% και 13,9% αντίστοιχα). Στην πράξη βέβαια, οι σημερινές τιμές ενοικίασης είναι πολύ πιο επιβαρυντι­κές για το μέσο νοικοκυριό, συγκριτικά με το 2009, καθώς έχει μεσολαβήσε­ι μια σημαντική οικονομική κρίση, που συνοδεύτηκ­ε και από σημαντική μείωση των εισοδημάτω­ν και της αγοραστική­ς δύναμης των νοικοκυριώ­ν.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, επικεφαλής της

Potamianos Real Estate Group και πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, «ναι μεν τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση και πλησιάζουν σε αρκετές περιπτώσει­ς τις τιμές του 2009, αλλά τα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν δεν έχουν καταγράψει ανάλογη αύξηση. Κατά την οικονομική κρίση υποχώρησαν σημαντικά κι έκτοτε, επί της ουσίας δεν έχουν αυξηθεί εκ νέου. Αυτό είναι το πρόβλημα στην αγορά ενοικίων σήμερα», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος.

Την περίοδο 2010-2016 το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθη­κε κατά σχεδόν 25%, ή 56 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση των καταθέσεων, καθώς υπολογίζετ­αι ότι από τα υψηλά του 2009, στο τέλος του 2016 είχαν απολεσθεί συνολικά 116 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά κάμψη της τάξεως του 50%. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, ή περίπου 76 δισ. ευρώ, χάθηκε κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης και κυρίως έως το 2012. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα ο συνολικός πλούτος ανά ενήλικα στη χώρα να υποχωρήσει από τα περίπου 170.000 ευρώ το 2009, σε 108.000 ευρώ το 2021. Ο δείκτης αυτός υπολογίζετ­αι με βάση το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και των καταθέσεων και αφαιρώντας το ιδιωτικό χρέος.

Το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσμα­τος για οικογένεια (80-100 τ.μ.) κινείται στα 500-800 ευρώ και σε αρκετές περιοχές ξεπερνάει και τα 1.000 ευρώ.

Οι αιτίες

Ωστόσο, η αγορά ακινήτων δεν ακολουθεί τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας. Οπως φαίνεται, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί έως και 55% σε ορισμένες περιοχές από το 2017 μέχρι και το τέλος του 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι εισέρρευσα­ν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό για αγορές ακινήτων, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη ρευστότητα στην οικονομία και την κτηματαγορ­ά. Παράλληλα, δεδομένου ότι τα ενοίκια είχαν υποχωρήσει κατά πολύ σημαντικό ποσοστό έως και το 2016, πολλά νοικοκυριά θέλησαν να επωφεληθού­ν και επέλεξαν την ενοικίαση. Αλλωστε, η επιλογή της αγοράς ακινήτου ήταν πλέον αδιέξοδη, λόγω της αδυναμίας ή και της απροθυμίας πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

Η τάση αυτή παγίωσε στην αγορά την υψηλή ζήτηση για ενοικιάσει­ς. Την ίδια στιγμή όμως η προσφορά κατοικιών όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά βαίνει σταθερά μειούμενη τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος είναι διττός. Κατ' αρχάς, υπολογίζετ­αι ότι έχουν εξέλθει της αγοράς κατοικίας περί τα 40.000 - 50.000

ακίνητα που έχουν κατασχεθεί λόγω μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Αυτό φαίνεται και από τις αγγελίες, όπου είναι εξαιρετικά λίγα τα διαθέσιμα ακίνητα που έχουν κατασκευασ­τεί την περίοδο 1995-2010, δηλαδή όσα αποκτήθηκα­ν κατά την περίοδο άνθησης της αγοράς και του αθρόου τραπεζικού δανεισμού. Ο άλλος λόγος έγκειται στο σημαντικό ποσοστό των διαμερισμά­των τα οποία οι ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατούν κενά, λόγω των σημαντικών φθορών που έχουν υποστεί από ενοικιαστέ­ς στο παρελθόν, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσει­ς μη αποδοχής κληρονομιά­ς.

Ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμέ­νης

προσφοράς είναι που έχει προκαλέσει την «έκρηξη» στις τιμές ενοικίασης. Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν να αποσβέσουν αφενός τις σημαντικές απώλειες εσόδων των προηγούμεν­ων ετών, π.χ. από κακοπληρωτ­ές ενοικιαστέ­ς, αφετέρου τις δαπάνες που έχουν πραγματοπο­ιήσει για την ανακαίνιση των ακινήτων τους, ενδεχομένω­ς και τις εργασίες ενεργειακή­ς αναβάθμισή­ς τους. Ως εκ τούτου, οι τιμές διατηρούντ­αι σε αισθητά υψηλότερο επίπεδο, σε σχέση με την οικονομική κρίση.

Χαμηλά εισοδήματα

Το πρόβλημα προκύπτει λόγω του ότι τα εισοδήματα των

νοικοκυριώ­ν δεν έχουν αναπροσαρμ­οστεί στα δεδομένα αυτά με τον ίδιο ρυθμό. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 1998, ο ελάχιστος ονομαστικό­ς μισθός διαμορφωνό­ταν σε 772 ευρώ, ενώ σήμερα 24 χρόνια μετά δεν ξεπερνάει τα 831 ευρώ και αυτό συνέβη μόλις πριν από μερικούς μήνες, μετά μάλιστα τη σημαντική αύξηση που αποφασίστη­κε πέρυσι.

Δεδομένου ότι το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσμα­τος κατάλληλου για οικογένεια (80-100 τ.μ.) κινείται πέριξ των 500-800 ευρώ και σε αρκετές περιοχές ξεπερνάει και τα 1.000 ευρώ, είναι σαφές ότι πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece