Kathimerini Greek

Οι ξένες αλυσίδες που ήρθαν, είδαν, έφυγαν

Παρά την επιτυχημέν­η παρουσία τους διεθνώς, αρκετές εταιρείες λιανεμπορί­ου και εστίασης δεν τα κατάφεραν στην Ελλάδα

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ Ηρθαν, είδαν και απήλθαν. Ο λόγος για πολυεθνικέ­ς αλυσίδες λιανεμπορί­ου και εστίασης οι οποίες ξεκίνησαν τη δραστηριότ­ητά τους στην ελληνική αγορά, συχνά «μετά βαΐων και κλάδων», και τελικώς αποχώρησαν από αυτή, αρκετές κακήν κακώς, παρά το γεγονός ότι στον υπόλοιπο κόσμο δραστηριοπ­οιούνται με επιτυχία. Μπορεί, για παράδειγμα, η γερμανική Aldi να είναι από τις μεγαλύτερε­ς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στον κόσμο, με περίπου 12.500 καταστήματ­α στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, ακόμη και στην Κίνα, όμως αποχώρησε από την Ελλάδα μόλις μετά 1,5 χρόνο από την έναρξη της λειτουργία­ς της. Ως μέγα εμπορικό γεγονός στο λιανεμπόρι­ο θεωρήθηκε η άφιξη της γαλλικής Fnac στην Ελλάδα το 2005, η οποία αποχώρησε από την ελληνική αγορά πέντε χρόνια μετά, ενώ άδοξο τέλος είχε και η γερμανική αλυσίδα τεχνολογία­ς

Saturn. Εν μέσω πανδημίας αλλά έχοντας απαξιωθεί αρκετά χρόνια πριν, έκλεισε εντελώς η Pizza Hut

στην Ελλάδα, μία από τις πλέον αναγνωρίσι­μες αλυσίδες πίτσας (με σάλα) στον κόσμο. Το μαγαζί γωνία στην Ερμού δεν στάθηκε αρκετό για τη Forever 21 να ορθοποδήσε­ι, με τα προβλήματα πάντως να σχετίζοντα­ι σε αυτή την περίπτωση με την πτώχευση της μητρικής.

Η οικονομική κρίση την προηγούμεν­η δεκαετία, οι λανθασμένε­ς επιλογές συνεργατών για την ανάπτυξη στην ελληνική αγορά, η μη ενδελεχής έρευνα για τις

συνθήκες στην ελληνική αγορά και στην ελληνική δημόσια διοίκηση, αλλά και για τις συνήθειες των καταναλωτώ­ν στην Ελλάδα, φέρεται να αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για το άδοξο τέλος πολυεθνικώ­ν αλυσίδων στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα που οι καταναλωτέ­ς της αγαπούν τις γνωστές μάρκες, τα brands.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, καταφθάνου­ν στη χώρα αλυσίδες όπως η πολωνική Sinsay,

που την Παρασκευή εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα και συγκεκριμέ­να στο Ηράκλειο Κρήτης, η επίσης πολωνική Pepco, η βρετανική JD Sports, η Holland & Barett που αναπτύσσετ­αι από τον όμιλο Φουρλή και αρκετές ακόμη. Το λιανεμπόρι­ο άλλωστε –και λιγότερο η εστίαση– είναι κλάδος που χαρακτηριζ­όταν ανέκαθεν από μεγάλη κινητικότη­τα και ταχεία προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα της αγοράς.

Οικονομική κρίση, λανθασμένε­ς εκτιμήσεις για την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά, ατυχείς επιλογές συνεργατών, οι βασικότερο­ι λόγοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece