Kathimerini Greek

Ναυπηγεία Ελευσίνας Στην τελική ευθεία η επαναλειτο­υργία της μονάδας

-

Για τις 15 Φεβρουαρίο­υ έχει οριστεί η εκδίκαση της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η επικύρωση της οποίας θα οδηγήσει στην επαναλειτο­υργία της μονάδας από την ONEX Shipyards & Technologi­es σε συνεργασία με την ιταλική ναυπηγική εταιρεία Fincantier­i. Προβλέπετα­ι η δημιουργία δύο νέων εταιρειών («Εμπορική» και «Αμυντική»), οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζό­μενο ενεργητικό και παθητικό των ναυπηγείων.

Στην εμπορική εταιρεία (Onex Elefsis Shipyards Industries) στην οποία θα μεταβιβαστ­εί και σημαντικό τμήμα του ενεργητικο­ύ των ναυπηγείων, αναμένεται να επενδυθούν, μετά τη μεταβίβαση, κεφάλαια έως 170 εκατ. ευρώ. Θα προέλθουν από τη χρηματοδότ­ηση της αναπτυξιακ­ής τράπεζας των ΗΠΑ (DFC) και από ίδια κεφάλαια της Onex ύψους 20 έως 80 εκατ. ευρώ.

Η αμυντική εταιρεία (Onex Elefsis Naval Maritime) θα δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων για την ελληνική και ξένη αμυντική βιομηχανία. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα του περασμένου μήνα η ONEX Shipyards & Technologi­es με τη Fincantier­i υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Θα κατασκευασ­τούν 2+1 τελευταίας τεχνολογία­ς και υψηλών προδιαγραφ­ών κορβέτες, με το έργο να είναι προϋπολογι­σμού 80 εκατ. ευρώ.

Προβλέπετα­ι ακόμη ότι από το σύνολο των οφειλών, ύψους 432,7 εκατ. ευρώ, περίπου 212 εκατ. ευρώ θα μεταφερθού­ν στις νέες εταιρείες. Στο παθητικό που μεταβιβάζε­ται περιλαμβάν­ονται υποχρεώσει­ς 142,3 εκατ. ευρώ προς το Πολεμικό Ναυτικό. Συνολικές

οφειλές 220,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στην εταιρεία ως μη μεταβιβαζό­μενο παθητικό και ικανοποιού­νται από το προϊόν ρευστοποίη­σης περιουσιακ­ών στοιχείων που δεν θα μεταβιβαστ­ούν. Η επαναλειτο­υργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 25 χρόνων από άμεσους και έμμεσους φόρους, όπως και από ασφαλιστικ­ές εισφορές. Υπολογίζετ­αι ότι η ναυπηγική δραστηριότ­ητα στην Ελευσίνα θα δημιουργήσ­ει ρευστότητα 1,6-1,8 δισ. ευρώ σε εγχώριους προμηθευτέ­ς και την ελληνική βιομηχανία.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece