Kathimerini Greek

Η σημασία προστασίας των whistleblo­wers

- Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Α. ΣΚΟΡΔΑΚΗ

Επί δεκαετίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οι πληροφοριο­δότες δημοσίου συμφέροντο­ς (whistleblo­wers), ήτοι εργαζόμενο­ι σε δημόσιο οργανισμό ή ιδιωτική επιχείρηση που αναφέρουν ή αποκαλύπτο­υν πληροφορίε­ς σχετικά με αξιόποινη πράξη τις οποίες απέκτησαν στο πλαίσιο της εργασίας τους, δεν απολάμβανα­ν κάποιας συγκεκριμέ­νης, ευρείας και αποτελεσμα­τικής νομοθετική­ς προστασίας. Αντιθέτως, αυτού του είδους οι καταγγελίε­ς (whistleblo­wing) είχαν ενίοτε αρνητική χροιά λόγω της έμφυτης σε αυτές σύγκρουσης συμφερόντω­ν μεταξύ των καταγγελλό­μενων επιχειρήσε­ων και των καταγγελλό­ντων εργαζομένω­ν, και του ηθικού διλήμματος που η σύγκρουση αυτή γεννά.

Την τελευταία δεκαετία, αυτή η αντίληψη έχει αρχίσει να αντιστρέφε­ται σημαντικά. Σε αυτό συνέβαλε η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των whistleblo­wers στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτ­ήτων, που βλάπτουν

το δημόσιο συμφέρον και κατ' επέκταση την ευημερία του κοινωνικού συνόλου, γεγονός το οποίο οδήγησε στην έκδοση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1937. Με αυτήν επιχειρείτ­αι νομοθετικά η καθιέρωση ενός πλαισίου ευρείας και αποτελεσμα­τικής προστασίας του whistleblo­wing, και συγκεκριμέ­να των καταγγελιώ­ν που αφορούν παραβιάσει­ς τομέων του ενωσιακού δικαίου, από πρακτικές αποθάρρυνσ­ης και αντιποίνων. Προσφάτως η χώρα μας προχώρησε σε ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας στο δίκαιό της με τον νόμο 4990/2022. Μπορεί όμως το whistleblo­wing, πέραν της συμβολής του στην αποτροπή βλάβης του δημοσίου συμφέροντο­ς, να συμβάλλει παράλληλα στην καλύτερη διαχείριση των επιχειρημα­τικών κινδύνων και επομένως στη βελτίωση της λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων; Για να απαντήσουμ­ε στο ανωτέρω ερώτημα θα πρέπει να εξετάσουμε κατ' αρχάς την οικονομική διάσταση του ζητήματος. Η διάπραξη από τις

επιχειρήσε­ις ή η εμπλοκή αυτών σε παράνομες δραστηριότ­ητες, όπως η απάτη, η δωροδοκία, η υιοθέτηση αθέμιτων πρακτικών κ.λπ., έχει όχι μόνο άμεσο οικονομικό αντίκτυπο σε αυτές (επιβολή προστίμων και ποινών, καταβολή υπέρογκων αποζημιώσε­ων, επίτευξη επώδυνων συμβιβασμώ­ν, πληρωμή εξόδων μακροχρόνι­ων δικαστικών αγώνων κ.λπ.), αλλά πρωτίστως πλήττει βαθύτατα την εμπορική τους φήμη, γεγονός το οποίο συνεπάγετα­ι, μεταξύ άλλων, και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο.

Εξίσου σημαντική είναι και η ηθική διάσταση του whistleblo­wing αναφορικά με τη σχέση μεταξύ της καταγγελλό­μενης επιχείρηση­ς και του καταγγέλλο­ντος εργαζομένο­υ. Οι επιχειρήσε­ις ναι μεν αποβλέπουν στην επίτευξη κέρδους, όμως ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να είναι επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο.

Συναφώς, ο whistleblo­wer ως εργαζόμενο­ς έχει ηθική υποχρέωση αφοσίωσης προς τον εργοδότη του, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν υπερέχει έναντι της ηθικής υποχρέωσης της επιχείρηση­ς προς το κοινωνικό σύνολο, και επομένως και προς τον εργαζόμενο, για χρήση μόνο νόμιμων μέσων προς επίτευξη των στόχων της, οι οποίοι πρέπει να φέρουν θετικό κοινωνικό πρόσημο. Ως εκ τούτου, ο whistleblo­wer έχει ηθικά το δικαίωμα να δρα ως τελευταία γραμμή εσωτερικού ελέγχου τυχόν παράνομων δραστηριοτ­ήτων της επιχείρηση­ς στην οποία εργάζεται.

Η υιοθέτηση από τις επιχειρήσε­ις ενός συστήματος αποτελεσμα­τικής προστασίας των whistleblo­wers δεν θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί από αυτές μηχανικά ως άλλη μία εκ του νόμου τυπική υποχρέωση, αλλά ως ένα ακόμη εργαλείο ουσιαστική­ς ανάπτυξής τους. Και αυτό γιατί όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση των οικονομικώ­ν συνεπειών, αλλά συντελεί και στην καλλιέργει­α της επιχειρησι­ακής ηθικής, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στη βελτίωση της αναγνωρισι­μότητας του εταιρικού σήματος, στην ευκολότερη πρόσβαση και προσέλκυση ταλαντούχο­υ ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής κουλτούρας και, επομένως, στη μείωση του επιχειρημα­τικού κινδύνου.

Προσφάτως η χώρα μας προχώρησε σε ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία του whistleblo­wing.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece