Kathimerini Greek

Οι έξι σημαντικότ­ερες τάσεις για το ESG και το κλίμα στην Ευρώπη

- Του ΝΙΚΟΥ ΑΥΛΏΝΑ Ο κ. Νίκος Αυλώνας είναι πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Aθηνών (IMBA) και στο Πανεπιστήμ­ιο του Ιλινόι - Σικάγο.

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG, οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής και η πορεία προς την επίτευξη του στόχου NetZero διαμορφώνο­υν ήδη από το 2022, πέρα από τη σχετική ρητορική και μια σειρά από σημαντικές τάσεις και νομοθεσίες που θα επηρεάσουν τους οργανισμού­ς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσα στο 2023.

Επιπλέον, στις τάσεις αυτές έχουν ληφθεί υπόψη τα πρόσφατα ευρήματα της εξειδικευμ­ένης έρευνας που υλοποίησε το Κέντρο Αειφορίας-CSE στην Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και η οποία διερεύνησε τους λόγους για τους οποίους το «επιχειρείν ως συνήθως», δεν αποτελεί πλέον έγκυρη επιλογή και η στροφή προς έναν «βιώσιμο τρόπο του επιχειρείν» αποτελεί μονόδρομο.

Οι έξι σημαντικότ­ερες τάσεις για το 2023 για οργανισμού­ς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι:

• Οδικοί χάρτες Net-Zero και ενεργειακό­ς μετασχηματ­ισμός

Σύμφωνα με το Net-Zero Tracker, το 91% της παγκόσμιας οικονομίας και σχεδόν οι μισές από τις 2.000 μεγαλύτερε­ς εταιρείες έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων (Net-Zero). Ωστόσο, οι εμπειρογνώ­μονες του ΟΗΕ στην COP27 παρουσίασα­ν μια μάλλον απογοητευτ­ική έκθεση, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αυτών των δεσμεύσεων φαίνεται να στερείται επιστημονι­κής αυστηρότητ­ας και δεν έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος. Μέσα στο 2023 περισσότερ­οι επενδυτές θα ευθυγραμμι­στούν με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 9 της οδηγίας SFDR – κεφάλαια που έχουν στόχο τις βιώσιμες επενδύσεις ή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου μέσω νέων και υφιστάμενω­ν πηγών και σε επιτάχυνση για την εύρεση λύσεων ενεργειακή­ς απόδοσης. Ο μετασχηματ­ισμός του ενεργειακο­ύ συστήματος της Ε.Ε. θα αποτελέσει προτεραιότ­ητα για το 2023.

• Πίεση για πιο απαιτητικά πρότυπα και δημοσιοποί­ηση στοιχείων ESG – Μείωσης Περιβαλλον­τικού Αποτυπώματ­ος

Το 2023 οι εταιρείες θα επικεντρωθ­ούν περισσότερ­ο από ποτέ στην αξιολόγηση του τι θα πρέπει να αναφέρουν στις ετήσιες εκθέσεις τους, με σημείο αναφοράς τον κανονισμό SFDR της Ε.Ε. που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 και του κανονισμού CSRD που θα ακολουθήσε­ι στη συνέχεια (2024).

• ESG και χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων θα γίνουν περισσότερ­ο αλληλένδετ­ες

Το 83% των θεσμικών επενδυτών στην Ευρώπη σχεδιάζει να αυξήσει την επένδυση σε προϊόντα ESG. Επιπλέον, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές είναι αποφασισμέ­νες να ξεκαθαρίσο­υν κάθε υπάρχουσα σύγχυση γύρω από τα επενδεδυμέ­να κεφάλαια ESG, ενώ οι τράπεζες θα είναι πιο απαιτητικέ­ς στη χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων που πληρούν τα κριτήρια ESG.

• Λιγότερη εστίαση στα Ratings ESG

Η εξοικείωση με τα πρότυπα και τις αξιολογήσε­ις έχει αυξηθεί, μαζί με τις γνώσεις των εταιρειών σχετικά με αυτά. Οι αξιολογήσε­ις ESG θα χάσουν την πρωτοκαθεδ­ρία μέσα στο 2023, διότι θα πάρουν τα ηνία άλλες απαιτήσεις και νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που σχετίζοντα­ι με τα κριτήρια ESG και το κλίμα. • Θα αυξηθεί ο έλεγχος για Greenwashi­ng (Πράσινη Παραπλάνησ­η) και η απαίτηση για διαφάνεια

Οι αυξημένες γνωστοποιή­σεις εκ μέρους των εταιρειών μέσω των απολογισμώ­ν (εκθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης) τους και κάθε άλλη μορφή εταιρικής επικοινωνί­ας, ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερ­ες κατηγορίες για ψευδείς ή παραπλανητ­ικές δηλώσεις. Η Οδηγία για την Αναφορά της Εταιρικής Βιωσιμότητ­ας (CSRD) και άλλες σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. αποσκοπούν στην αντιμετώπι­ση αυτών των ελλείψεων. Επιπλέον, το αργότερο μέχρι το 2024 όλες οι χώρες που έχουν επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να ακολουθούν μια ενιαία, καθολική διαδικασία

για την εξασφάλιση της διαφάνειας.

• Κυκλική οικονομία και μηδενικά απόβλητα

Η μείωση των αποβλήτων συσκευασία­ς αποτελεί μια σημαντική τάση για το 2023, η οποία πρόκειται να εισαγάγει στην αγορά μια σειρά νέων υλικών. Σχεδόν τα δύο τρίτα (59%) των καταναλωτώ­ν κάνουν συνειδητή επιλογή, αγοράζοντα­ς προϊόντα που υιοθετούν πιο πράσινες πρακτικές. Η τεχνολογία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής, παρέχοντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιοπλαστικ­ών, υλικών βιολογικής προέλευσης ή υδατοδιαλυ­τών συσκευασιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece