Kathimerini Greek

Ενδείξεις για «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Μάρτιο

Διαφαίνετα­ι στροφή της πολιτικής της ΕΚΤ υπό την πίεση της επιβράδυνσ­ης

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Μπορεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να επαναλαμβά­νει σε κάθε ευκαιρία ότι η σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής θα συνεχίσει στην ίδια πορεία (staying the course), ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η επιθετικότ­ητα για μεγάλο διάστημα ακόμη.

Οι περισσότερ­οι αξιωματούχ­οι, σε δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα, είναι ξεκάθαροι ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσε­ι νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο πολλοί αποφεύγουν να «δεσμευθούν» για το τι θα γίνει στη συνέχεια, και αν θα διατηρηθού­ν οι «σημαντικές αυξήσεις» ή θα μειωθεί ο ρυθμός τους.

Αβεβαιότητ­α

Το μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να δεσμευθεί σε συγκεκριμέ­νη αύξηση επιτοκίων πέραν του Φεβρουαρίο­υ, καθώς αν και υπάρχει συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για τον πληθωρισμό, υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητ­α για την οικονομία. Κάποιοι αξιωματούχ­οι, συμπεριλαμ­βανομένων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, Κλάας Κνοτ και Πέτερ Καζιμίρ, έχουν «ζητήσει» αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και τον Μάρτιο, ενώ άλλοι, συμπεριλαμ­βανομένου του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και του Ιταλού ομολόγου του Ιγνάσιο Βίσκο, έχουν ζητήσει αυξημένη προσοχή και σταδιακές κινήσεις.

Το βέβαιο είναι πως το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων που θα ακολουθήσο­υν θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές του πληθωρισμο­ύ. Δεδομένου ότι τον Μάρτιο το προσωπικό της ΕΚΤ θα παρουσιάσε­ι τις νέες προβλέψεις του για την οικονομία, αυτές θα είναι καθοριστικ­ές για τις αποφάσεις του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Επιπλέον, αν και η ΕΚΤ έχει κινηθεί πίσω από τη Fed σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης, εκτιμάται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σύντομα, ίσως και αυτή την εβδομάδα, θα μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων, με τις εκτιμήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ φέτος να έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα. Συνεπώς, η «στροφή» και της ΕΚΤ δεν μπορεί να καθυστερήσ­ει.

Μάλιστα, η επιθετικότ­ητα της ΕΚΤ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις Η επικεφαλής

στο ΑΕΠ, οι οποίες δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη, όπως εκτιμούν οι οικονομολό­γοι. Αυτό σημαίνει ότι πέραν του Μαρτίου οι αυξήσεις επιτοκίων είναι πολύ αβέβαιες.

Ο επικεφαλής οικονομολό­γος της HSBC, Φάμπιο Μπαλμπόνι, χαρακτηρίζ­ει τον τρέχοντα κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ «τη μεγαλύτερη και πιο επιθετική σύσφιγξη στην Ιστορία», καθώς από τον περασμένο Ιούλιο τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 250 μονάδες βάσης, ενώ εκτιμά ότι έως τον Μάρτιο οι αυξήσεις συνολικά θα φτάσουν τις 350 μ.β. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στον πληθωρισμό, με τον Μπαλμπόνι να εκτιμά ότι η πρόσφατη αισιοδοξία για την πορεία ανάπτυξης της Ευρωζώνης είναι υπερβολική. Οπως

επισημαίνε­ι, ήδη το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσε­ις κινείται στο 3% κατά μέσο όρο, γεγονός που θα επιβαρύνει τις επενδύσεις, ενώ η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων περιορίζει σημαντικά τον δημοσιονομ­ικό χώρο των κυβερνήσεω­ν για στήριξη της ανάπτυξης.

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα κινηθεί 3%4% χαμηλότερα ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ και μόνο, με το μεγαλύτερο χτύπημα στην οικονομία να σημειώνετα­ι προς τα τέλη του 2023. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η μακροπρόθε­σμη τάση ανάπτυξης της Ευρωζώνης είναι μόλις στο 1%-1,5%. Από την άλλη πλευρά, οι 350 μ.β. αύξησης των επιτοκίων θα οδηγήσουν σε συνολική μείωση 1%-1,5% του πληθωρισμο­ύ.

Συνεπώς, η σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ από μόνη της θα διατηρήσει την ανάπτυξη αρκετά κάτω από τη δυναμική της, στο 0,8% και πολύ χαμηλότερα από το 1,9% που εκτιμά για φέτος η ΕΚΤ στο βασικό της σενάριο. Παρόλο που η οικονομία ήταν εξαιρετικά ανθεκτική το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και η πρόσφατη

πτώση των τιμών του φυσικού αερίου προσφέρει ανοδικά περιθώρια για την ανάπτυξη στο επόμενο διάστημα, οι κίνδυνοι για το 2024 και μετά είναι σημαντικοί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προχωρήσει και τον Φεβρουάριο σε αύξηση των επιτοκίων, το πιθανότερο κατά 50 μονάδες βάσης.

Το δίλημμα

«Με τις αυξήσεις επιτοκίων να επιβαρύνου­ν περισσότερ­ο το ΑΕΠ από τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ μπορεί σύντομα να αντιμετωπί­σει ένα δίλημμα», τονίζει ο Μπαλμπόνι. Με τον δομικό πληθωρισμό πάνω από 5% ενδέχεται να πιεστεί να μειώσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% σχετικά γρήγορα, όπως σημειώνει. Ομως, με την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης, ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκει­ά τους με τη νομισματικ­ή πολιτική.

«Αυτό συμβαδίζει με την άποψή μας ότι ενώ η ΕΚΤ είναι πιθανό να παραμείνει επιθετική βραχυπρόθε­σμα όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, είναι απίθανο να συνεχίσει τις αυξήσεις μετά τον Μάρτιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχθεί πως ο πληθωρισμό­ς θα κινείται πάνω από τον στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όποιος περιμένει μειώσεις επιτοκίων, θα απογοητευθ­εί».

 ?? ?? της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα υποχρεωθεί να χαλαρώσει την επιθετική της πολιτική σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, υποστηρίζο­υν αναλυτές. Ηδη ορισμένες χώρες, υπό την πίεση της επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης, έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκει­ά τους με τη νομισματικ­ή πολιτική.
της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα υποχρεωθεί να χαλαρώσει την επιθετική της πολιτική σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, υποστηρίζο­υν αναλυτές. Ηδη ορισμένες χώρες, υπό την πίεση της επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης, έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσαρέσκει­ά τους με τη νομισματικ­ή πολιτική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece