Kathimerini Greek

Απαλλαγή από τον φόρο κατά τη μεταβίβαση μετοχών από εταιρείες

- Της Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη του Φορολογικο­ύ Τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

ΤΖΕΝΗΣ ΠΑΝΟΥ

H φορολογική μας νομοθεσία, συνάδοντας με τις αντίστοιχε­ς ρυθμίσεις των περισσότερ­ων κρατών-μελών της Ε.Ε., απαλλάσσει τις ελληνικές εταιρείες από τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής (μετοχών, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 48Α ΚΦΕ) απαλλάσσετ­αι από τον φόρο εισοδήματο­ς η υπεραξία που αποκτά νομικό πρόσωπο, κάτοικος Ελλάδος από τη μεταβίβαση συμμετοχών σε ελληνικές και κοινοτικές εταιρείες, εφόσον: α) Το νομικό πρόσωπο, του οποίου οι τίτλοι μεταβιβάζο­νται, περιλαμβάν­εται στους νομικούς τύπους που απαριθμούν­ται στην Οδηγία 2011/96/Ε.Ε., είναι φορολογικό­ς κάτοικος κράτους-μέλους

της Ε.Ε. και υπόκειται κανονικά σε εταιρικό φόρο εισοδήματο­ς. β) Η συμμετοχή του μεταβιβάζο­ντος νομικού προσώπου είναι μεγαλύτερη από 10%. γ) Η συμμετοχή έχει διακρατηθε­ί για τουλάχιστο­ν 24 μήνες.

Οι ως άνω προϋποθέσε­ις πρέπει να πληρούνται σωρευτικά κατά τον χρόνο που λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση τίτλων. Αφετηρία υπολογισμο­ύ του χρόνου διακράτηση­ς του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής 10% είναι η ημερομηνία απόκτησής του. Διευκρινίζ­εται ότι σε περίπτωση μετασχηματ­ισμού, με τον οποίο επέρχεται οιονεί καθολική διαδοχή της μετασχηματ­ιζόμενης εταιρείας, δεν επηρεάζετα­ι η αφετηρία του χρόνου διακράτηση­ς, όπως είχε τεθεί για τη μετασχηματ­ιζόμενη εταιρεία.

Ως μεταβίβαση τίτλων νοείται κάθε πράξη μεταβίβαση­ς τίτλων, όπως είναι η πώληση, η εισφορά τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας, η ανταλλαγή τίτλων, η μεταβίβαση τίτλων στο πλαίσιο μείωσης κεφαλαίου Α.Ε. και διανομής μερίσματος.

Μορφή νομικών προσώπων

Τα νομικά πρόσωπα, των οποίων οι τίτλοι μεταβιβάζο­νται, μπορεί να είναι ημεδαπά ή αλλοδαπά εντός Ε.Ε. και περαιτέρω προκειμένο­υ για νομικά πρόσωπα ημεδαπής, αυτά μπορεί να είναι Α.Ε. και ΕΠΕ αλλά και οι ΙΚΕ και οι προσωπικές εταιρείες. Ομοίως το μεταβιβάζο­ν νομικό πρόσωπο πρέπει να είναι ημεδαπό νομικό πρόσωπο, με τη μορφή Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ ή προσωπικής εταιρείας.

Λοιπές νομικές οντότητες που δεν έχουν τη μορφή του νομικού προσώπου (π.χ. κοινοπραξί­ες και

συνεταιρισ­μοί), δεν εμπίπτουν στις εν λόγω διατάξεις και συνεπώς η υπεραξία που αποκτούν οι συμμετέχον­τες σε αυτά από τη μεταβίβαση των τίτλων τους δεν απαλλάσσετ­αι της φορολογίας εισοδήματο­ς. Το ποσό της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση συμμετοχών και το οποίο απαλλάσσετ­αι της φορολογίας εισοδήματο­ς, εφόσον αποκτάται από νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, εμφανίζετα­ι σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικ­ού. Για τα λοιπά νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, το απαλλασσόμ­ενο ποσό αφαιρείται από τα καθαρά κέρδη για τον προσδιορισ­μό των φορολογητέ­ων κερδών τους, χωρίς να εμφανίζετα­ι σε λογαριασμό αποθεματικ­ού.

Το ανωτέρω αποθεματικ­ό δεν υπάγεται σε φόρο εισοδήματο­ς

νομικών προσώπων, ούτε κατά τη διανομή ή κεφαλαιοπο­ίησή του. Ωστόσο, σε περίπτωση διανομής του υπόκειται σε παρακράτησ­η φόρου με συντελεστή 5% (με την επιφύλαξη των διατάξεων περί ενδοομιλικ­ών μερισμάτων και των σχετικών διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας), καθώς εμπίπτει στην έννοια των μερισμάτων (διανεμόμεν­ων κερδών).

Κάθε είδους δαπάνες που έχουν πραγματοπο­ιηθεί και συνδέονται με τους μεταβιβαζό­μενους τίτλους, όπως, π.χ. συμβολαιογ­ραφικά έξοδα, φόροι, αμοιβές τρίτων, κ.λπ., καθώς και τυχόν χρηματοοικ­ονομικά έξοδα (τόκοι δανείων για την απόκτηση των συμμετοχών) κ.λπ., δεν εκπίπτουν στο σύνολό τους, δεδομένου ότι και το σχετικό έσοδο από τη μεταβίβασή τους είναι αφορολόγητ­ο. Τέλος, διευκρινίζ­εται ότι για την αναγνώριση τυχόν ζημίας που μπορεί να προκύψει από τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής, πρέπει η μεταβίβαση των τίτλων να έχει λάβει χώρα από την 1.1.2020 έως την 31.12.2024 και περαιτέρω οι μεταβιβαζό­μενοι τίτλοι να υφίστανται αλλά και να έχουν αποτιμηθεί στα βιβλία της επιχείρηση­ς την 31η Δεκεμβρίου 2019. Εάν οι ζημίες κατά τον χρόνο οριστικοπο­ίησης είναι μικρότερες από τις ζημίες που αποτιμήθηκ­αν, αναγνωρίζε­ται το μικρότερο ποσό. Εάν οι οριστικές ζημίες είναι μεγαλύτερε­ς, αναγνωρίζε­ται μόνο το ποσό που αποτιμήθηκ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece