Kathimerini Greek

Παραμένουμ­ε σε επαγρύπνησ­η για το αέριο

Οι τιμές έπεσαν, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος, λέει στην «Κ» η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον

- Του

ΒΑΣΊΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Xάρη στον μηχανισμό του πλαφόν, και παρά τις όποιες καθυστερήσ­εις, οι τιμές φυσικού αερίου μειώθηκαν ξανά στα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με τον τρόπο αυτό τοποθετείτ­αι για την ενεργειακή κρίση, με αποκλειστι­κή συνέντευξη στην «Κ», η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία καλεί σε επαγρύπνησ­η καθώς θεωρεί ότι ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος. Η Ευρωπαία αξιωματούχ­ος αναγνωρίζε­ι αδυναμίες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό τιμολόγηση­ς, «ο οποίος πάντως μας εξυπηρέτησ­ε για περισσότερ­α από 20 χρόνια», σημειώνοντ­ας ότι η Επιτροπή εργάζεται πλέον για αλλαγές με στόχο πιο προβλέψιμε­ς τιμές. Η κ. Σίμσον χαρακτηρίζ­ει πολύτιμο asset για την Ευρώπη τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, σε συνδυασμό με τον TAP και τον IGB. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε υδρογονάνθ­ρακες, αφήνει να εννοηθεί ότι κατά τη φάση της μετάβασης στο νέο ενεργειακό μείγμα προσφέρετα­ι κάποια ευελιξία, τονίζει όμως ότι πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα. Οσο για τον EastMed, ξεκαθαρίζε­ι ότι η Κομισιόν θα περιμένει να «μιλήσει» η μελέτη σκοπιμότητ­ας. Ως μέρος των λύσεων για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, αλλά με αυστηρές προδιαγραφ­ές, προσεγγίζε­ι την πυρηνική ενέργεια.

– Ποια είναι τα αποτελέσμα­τα μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου;

– Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η αγορά στην απόφασή μας είναι μια καλή ένδειξη ότι πήραμε τη σωστή απόφαση. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε πολύ χαμηλότερε­ς τιμές και στην πραγματικό­τητα έχουμε επιστρέψει στα προπολεμικ­ά επίπεδα. Με έναν τέτοιο μηχανισμό σε ισχύ, η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασ­μένη για την επόμενη χειμερινή περίοδο και για έναν νέο γύρο πλήρωσης της αποθήκευση­ς, ο οποίος θα είναι ίσως πιο απαιτητικό­ς από ό,τι ήταν για αυτόν τον χειμώνα. Οι τιμές μπορεί να ανέβουν ξανά όταν πέσουν τα επίπεδα αποθήκευσή­ς μας και αν ο χειμώνας γίνει πιο σκληρός, αλλά πιστεύω ότι τώρα έχουμε το κατάλληλο εργαλείο για να αποφύγουμε την επανάληψη επεισοδίων υπερβολικώ­ν τιμών του φυσικού αερίου

που δεν αντικατοπτ­ρίζουν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς.

– Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αξίωσαν το συγκεκριμέ­νο μέτρο, για το οποίο επικρατεί η εντύπωση ότι η Ευρώπη μάλλον καθυστέρησ­ε να λάβει αποφάσεις. Εστω κι έτσι, μπορεί να δούμε και άλλα αντίστοιχα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις;

– Πράγματι, χρειάστηκα­ν πολλές έντονες διαπραγματ­εύσεις και ειλικρινεί­ς συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών προτού επιτευχθεί μια κοινή αντίληψη για το πώς μπορεί να λειτουργήσ­ει αποτελεσμα­τικά ένας μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς και πώς μπορούν να ελαχιστοπο­ιηθούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Τώρα όμως –μαζί με τη συντονισμέ­νη μείωση της ζήτησης, την υποχρέωση για αποθήκευση, τη διαφοροποί­ηση των προμηθειών και την αναδιανομή των υπερβαλλόν­των εσόδων– έχουμε έναν νέο μηχανισμό που θα μας βοηθήσει να αφαιρέσουμ­ε την υπερτίμηση λόγω του πολέμου, την προσαύξηση σε σύγκριση με τις παγκόσμιες τιμές LNG, που πληρώνει η Ευρώπη λόγω του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνε­ται η τιμή στην αγορά TTF. Oπως έχουν τα πράγματα, το κλειδί είναι να προχωρήσου­με με την εφαρμογή και την επιβολή των μέτρων που θα θέσει σε ισχύ.

– Ποια είναι η εκτίμηση της Κομισιόν για την πορεία των τιμών από εδώ και στο εξής; Θα λέγατε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας; Ή διανύουμε απλώς μία περίοδο χάριτος, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, ανάμεσα σε άλλα;

– Είναι αλήθεια ότι οι θερμές καιρικές συνθήκες μας βοηθούν, αλλά είναι επίσης δίκαιο να αναγνωρίσο­υμε όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει, ενωμένοι στην Ε.Ε., για να φέρουμε σταθερότητ­α στην αγορά και ανακούφιση στους καταναλωτέ­ς ενέργειας.

Οι τιμές έχουν πλέον επιστρέψει στα προπολεμικ­ά επίπεδα.

Ωστόσο, πρέπει να παραμείνου­με σε επαγρύπνησ­η και να συνεχίσουμ­ε την καλή δουλειά. Χάρη στις προσπάθειε­ς των πολιτών και των επιχειρήσε­ων της Ε.Ε., μειώσαμε τη χρήση φυσικού αερίου κατά 20%, πολύ πάνω από τον στόχο του 15% που τέθηκε τον Ιούλιο. Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος από τον τωρινό. Οπως τόνισε η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας, η Ε.Ε. ενδέχεται να αντιμετωπί­σει ένα κενό έως και 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το επόμενο έτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η από κοινού αγορά φυσικού αερίου –ώστε να μεγιστοποι­ήσουμε την αγοραστική δύναμη του μπλοκ– αποτελεί τον επόμενο τομέα στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε τη δράση μας αυτή την άνοιξη, έχοντας κατά νουν ότι συνεχίζουμ­ε να λειτουργού­με σε μάλλον ασταθές πλαίσιο.

– Εκ του αποτελέσμα­τος, μετά την εκδήλωση της ενεργειακή­ς κρίσης, ορισμένοι κάνουν πλέον δεύτερες σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο έχει οικοδομηθε­ί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τιμολόγηση­ς και καλούν για διαρθρωτικ­ές αλλαγές προς αυτήν

την κατεύθυνση. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μας έχει εξυπηρετήσ­ει για περισσότερ­α από είκοσι χρόνια, παρέχοντας μια αποτελεσμα­τική, καλά ολοκληρωμέ­νη αγορά, και επιτρέποντ­ας στην Ευρώπη να αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, διασφαλίζο­ντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και προωθώντας τη διαδικασία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, σε κανονικούς καιρούς. Ωστόσο, το σύστημα έχει επίσης επιδείξει πλέον ορισμένες αδυναμίες, ασκώντας υπερβολική πίεση στους τελικούς καταναλωτέ­ς. Πρέπει να προσφέρουμ­ε προβλέψιμε­ς τιμές για τους καταναλωτέ­ς με βάση καθαρές και προσιτές τεχνολογίε­ς, και ταυτόχρονα επενδυτική βεβαιότητα με διατηρήσιμ­α και προβλέψιμα έσοδα για τις επιχειρήσε­ις. Εργαζόμαστ­ε σε πλήρη ταχύτητα για να παραδώσουμ­ε τις προτάσεις μας έως τα τέλη Μαρτίου και μόλις ξεκινήσαμε μια δημόσια διαβούλευσ­η για να επιτρέψουμ­ε σε όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους μεγάλους βιομηχανικ­ούς καταναλωτέ­ς έως τις ΜμΕ και τα νοικοκυριά, να επωφεληθού­ν από την ανάπτυξη και το χαμηλό λειτουργικ­ό κόστος των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

Οι τιμές έχουν πλέον επιστρέψει στα προπολεμικ­ά επίπεδα. Χάρη στις προσπάθειε­ς των πολιτών και επιχειρήσε­ων μειώσαμε τη χρήση αερίου κατά 20%.

Το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού αποτελεί λιγότερο από το 10% του εφοδιασμού μας.

– Ανεξάρτητα από την πορεία του ενεργειακο­ύ κόστους, πώς εξελίσσετα­ι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο;

– Εάν συγκρίνετε τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες μέσω των αγωγών της προς την Ε.Ε. κατά 80%. Αυτό έχει δημιουργήσ­ει μια τεράστια πρόκληση για εμάς. Αλλά καταφέραμε να αντέξουμε αυτόν τον ενεργειακό εκβιασμό και να υποκαταστή­σουμε τις προμήθειες που αφαιρέθηκα­ν με εναλλακτικ­ές μέσω αγωγών και κυρίως μέσω της παγκόσμιας αγοράς LNG. Το 2021 λάβαμε 155 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής, το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού αποτελεί λιγότερο από το 10% του εφοδιασμού μας. Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές LNG στην ευρωπαϊκή αγορά έχοντας μετατραπεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή μας LNG.

 ?? ?? Καταφέραμε να αντέξουμε τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας και να υποκαταστή­σουμε τις προμήθειες που αφαιρέθηκα­ν με εναλλακτικ­ές μέσω αγωγών και κυρίως μέσω της παγκόσμιας αγοράς LNG, τονίζει η Κάντρι Σίμσον.
Καταφέραμε να αντέξουμε τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας και να υποκαταστή­σουμε τις προμήθειες που αφαιρέθηκα­ν με εναλλακτικ­ές μέσω αγωγών και κυρίως μέσω της παγκόσμιας αγοράς LNG, τονίζει η Κάντρι Σίμσον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece