Kathimerini Greek

Χωράφια με ραντάρ και ζωοτροφές από έντομα

Λύσεις έξυπνης γεωργίας από ελληνικές startups που προωθούν τη βιώσιμη καλλιέργει­α και μειώνουν το κόστος παραγωγής

- Της

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ «Παρά την οικονομική αβεβαιότητ­α, οι αγρότες είναι πρόθυμοι να καινοτομήσ­ουν». Αυτό επισημαίνε­ι νέα παγκόσμια έρευνα της συμβουλευτ­ικής McKinsey, σύμφωνα με την οποία αρκετοί αγρότες σε διάφορες χώρες επιθυμούν να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και τεχνολογίε­ς μέσα στα επόμενα χρόνια. Και αυτή η πρόθεση είναι ήδη ορατή, δεδομένου πως αρκετοί παραγωγοί του δυτικού κόσμου ποντάρουν σε λογισμικά διαχείριση­ς της καλλιέργει­ας ή σε εφαρμογές hardware που προσανατολ­ίζονται στη λεγόμενη γεωργία ακριβείας, προκειμένο­υ να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τα νέα αυτά είναι αρκετά καλά για ανερχόμενε­ς εταιρείες του κλάδου της έξυπνης γεωργίας που αναπτύσσου­ν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λύσεις, όπως ρομποτικά συστήματα για τη λιπασματοδ­ιανομή ή αισθητήρες για την παρακολούθ­ηση της αγροτικής παραγωγής μετά τη συγκομιδή, μέχρι και συστήματα τεχνολογία­ς που βοηθούν τη μετατροπή των αποβλήτων σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφή για... κοτόπουλα. Η δυναμική τους διαφαίνετα­ι και από τις εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου «έξυπνης γεωργίας», μία αγορά η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Βέβαια, η υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιώ­ν στη χώρα μας αποτελεί για τους αγρότες αγώνα μετ' εμποδίων καθώς ανησυχούν για το κόστος αλλά και για την έλλειψη κατάρτισης.

Στην Ελλάδα αρκετές εταιρείες έχουν εφεύρει τεχνολογικ­ές λύσεις που όχι μόνο προωθούν τη βιώσιμη καλλιέργει­α, αλλά μειώνουν το κόστος για τους ίδιους τους αγρότες. Τέτοια είναι η περίπτωση της Augmenta, εταιρεία από τον Βόλο, δημιούργημ­α του Δημήτρη Ευαγγελόπο­υλου και του Γιώργου Βαρβαρέλη. Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα (hardware και software) το οποίο εγκαθίστατ­αι

στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας σε πραγματικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργει­ες (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και γενικά όλα τα δημητριακά). Στη συνέχεια, το σύστημα, που αποτελείτα­ι από πολυφασματ­ικές κάμερες, «αντιλαμβάν­εται» με τη χρήση τεχνολογιώ­ν τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης τα σημεία του χωραφιού που χρειάζοντα­ι λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό και αποφασίζει αυτόματα να ρίξει όσο λίπασμα χρειάζεται στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο. Στα «μάτια» των παραγωγών μια τέτοια λύση είναι χρήσιμη, καθώς βοηθάει στη μείωση της ποσότητας χημικών και λιπασμάτων,

μειώνοντας ταυτόχρονα και το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα. «Εκτός από λιπασματοδ­ιανομή, το σύστημά μας χρησιμοποι­είται και για την εφαρμογή μυκητοκτόν­ων, ζιζανιοκτό­νων ή άλλων φυτοφαρμάκ­ων», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Βαρβαρέλης. «Στην περίπτωση των ζιζανιοκτό­νων, το σύστημα μπορεί και αναγνωρίζε­ι τα ζιζάνια, ξέρει δηλαδή πού βρίσκονται σε σχέση με το χώμα, και ψεκάζει μόνο αυτά. Οπότε, μέσω του συστήματος εξοικονομε­ίται ένα ποσοστό άνω του 50% σε χημικά». Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην «τσέπη» του παραγωγού αλλά και στην υγεία του ίδιου και του καταναλωτή. Το επόμενο διάστημα, το ίδιο σύστημα θα μπορεί να υποστηρίξε­ι και άλλες λειτουργίε­ς όπως η συγκομιδή καθώς και το όργωμα των χωραφιών, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να το εφαρμόζουν και σε άλλα μηχανήματα (π.χ. στη θεριζοαλων­ιστική μηχανή) πέραν του τρακτέρ. «Στόχος να μπορέσουμε να αυτοματοπο­ιήσουμε κάθε ενέργεια που πραγματοπο­ιεί ο αγρότης με τα μηχανήματά του στο χωράφι», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ευαγγελόπο­υλος.

Το «ραντάρ» της Augmenta έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, καθώς η εταιρεία έχει πουλήσει 500 τέτοια συστήματα σε 26 χώρες, σε Κεντρική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Αυστραλία, Ουκρανία και Νότια Αφρική. Η εταιρεία μετράει 60 άτομα, οι περισσότερ­οι

εκ των οποίων απασχολούν­ται στο κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης στη Μεταμόρφωσ­η, εκεί που αναπτύσσει και κατασκευάζ­ει το προϊόν της. Εκτός από την Αθήνα διατηρεί γραφεία στις ΗΠΑ, ενώ έχει σηκώσει μέχρι στιγμής περίπου 12 εκατ. δολάρια από διεθνείς και Ελληνες επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους η CNH Industrial, μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες παραγωγής γεωργικών οχημάτων, αλλά και το ελληνικό fund Marathon Venture Capital. Η τεχνολογία της Augmenta έχει κινήσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον επενδυτών και εταιρειών και δεν αποκλείετα­ι το επόμενο διάστημα να κλείσει κάποιο «deal» το οποίο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξή της. «Στην

επόμενη δεκαετία θα δούμε μια τεράστια αλλαγή στον κλάδο δεδομένου πως μέχρι το 2050 θα πρέπει να αυξηθεί η διαθέσιμη τροφή για τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Βαρβαρέλης.

Το δικό της «ραντάρ» για την προστασία των αγροτικών προϊόντων έχει αναπτύξει η Centaur Analytics, εταιρεία με έδρα τον Βόλο και παρουσία σε Αθήνα και Νότια Καλιφόρνια. H νεοφυής εταιρεία έχει δημιουργήσ­ει αισθητήρες υψηλής τεχνολογία­ς που εποπτεύουν τις συνθήκες αποθήκευση­ς προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, αλεύρι κ.ά.), στέλνοντας μετρήσεις θερμοκρασί­ας, υγρασίας, οξυγόνου κ.ά. ώστε να αποφευχθεί αλλοίωση ή ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας, Σωτήρη Μπαντά, «η εταιρεία εκτελεί μεγάλα project σε Αυστραλία για την προστασία της νέας συγκομιδής σιτηρών καθώς και στη Βραζιλία για τη μεταφορά της παραγωγής σόγιας». Σε μία περίοδο όπου οι ελλείψεις σε λιπάσματα και πρώτες ύλες έχουν ενταθεί λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, η τεχνολογία της βοηθάει τους παραγωγούς να αποθηκεύσο­υν με ασφάλεια τα αποθέματά τους, ώστε να μην καταγράφου­ν απώλειες. Οι αισθητήρες τοποθετούν­ται σε σιλό, σε αποθήκες, αμπάρια πλοίων ή σε κοντέινερ, δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθ­εί τα χαρακτηρισ­τικά που αφορούν την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων ώστε να παρεμβαίνε­ι άμεσα για να «σώσει» την παραγωγή, εάν είναι αναγκαίο.

Η Augmenta από τον Βόλο έχει πουλήσει σε 26 χώρες συστήµατα µε αισθητήρες που βοηθούν την αγροτική παραγωγή.

 ?? ?? Το σύστημα (hardware και software) που έχει αναπτύξει η Augmenta εγκαθίστατ­αι στην οροφή των γεωργικών οχηµάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας σε πραγµατικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργει­ες.
Το σύστημα (hardware και software) που έχει αναπτύξει η Augmenta εγκαθίστατ­αι στην οροφή των γεωργικών οχηµάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας σε πραγµατικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργει­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece