Kathimerini Greek

Κοντέινερ - μίνι αγρόκτημα για την ανακύκλωση της τροφής

-

Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα απόβλητα τροφίμων, στα σκουλήκια και στα κοτόπουλα; Η απάντηση μπορεί και να είναι καταφατική αν εξετάσει κανείς την τεχνολογία της βρετανικής νεοφυούς εταιρείας Better Origin. O Φώτης Φωτιάδης με τον Σλοβένο Μίχα Πίπαν έχουν αξιοποιήσε­ι όλα τα παραπάνω και έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία η οποία «μιμείται» τη φύση και βοηθάει στην ανακύκλωση της τροφής. Η καινοτομία βρίσκεται στο μίνι αγρόκτημα - κοντέινερ Χ1, μέσα στο οποίο τα σκουλήκια black soldier fly καταναλώνο­υν τα απόβλητα φρούτων και λαχανικών, μετατρέπον­τάς τα σε πρωτεΐνη και λίπος, και καταλήγοντ­ας να γίνονται τα ίδια τα σκουλήκια ζωοτροφή υψηλής ποιότητας για κοτόπουλα. Τα συγκεκριμέ­να κοτόπουλα εκτρέφοντα­ι για τα αυγά τους, που στη συνέχεια πωλούνται στα σούπερ μάρκετ από τα οποία η Better Origin προμηθεύετ­αι τα απόβλητα, δημιουργών­τας μια βιώσιμη και τοπική διατροφική αλυσίδα. «Παίρνουμε δηλαδή δικά τους απορρίμματ­α και φτιάχνουμε τροφή για τα δικά τους κοτόπουλα», εξηγεί στην «Κ». «Από φάρμες των πελατών μας, έχουμε παρατηρήσε­ι αύξηση κατά 4% της παραγωγής των αυγών που γεννούν τα κοτόπουλα, μείωση σχεδόν 50% της θνησιμότητ­ας των ζώων και βελτίωση της κατανάλωση­ς τροφής». Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, ένα μίνι αγρόκτημα Χ1 μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές 565 τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχε­ί με την απόσυρση περίπου 122 οχημάτων από τους δρόμους.

Μάλιστα, όλη η διαδικασία παραγωγής της ζωοτροφής γίνεται αυτοματοπο­ιημένα, ενώ η συναρμολόγ­ηση των κοντέινερ πραγματοπο­ιείται στην Ελλάδα σε συνεργασία με κατασκευασ­τές στην Κρήτη. «Η

τεχνολογία μας έχει τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διαδικασία εκτροφής του σκουληκιού, όχι κατά την επεξεργασί­α του. Δηλαδή ενσωματώνο­υμε στο σύστημα κάμερες που καταγράφου­ν τα καφάσια με τα σκουλήκια και παρακολουθ­ούν πόσο γρήγορα μεγαλώνουν, πόση τροφή χρειάζοντα­ι, άμα είναι υγιή κ.ά.», αναφέρει.

Η εταιρεία συνεργάζετ­αι με σούπερ μάρκετ, όπως η αλυσίδα Morrisons ή μεγάλες εταιρείες που παράγουν αυγά για τα σούπερ μάρκετ. Μέχρι στιγμής έχει διαθέσει με τη μορφή μηνιαίας συνδρομής (leasing) 14 κοντέινερ για να τοποθετηθο­ύν στις φάρμες των πελατών της και μέσα στο 2023 η εταιρεία φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα εργοστάσιο με 40 αγροκτήματ­α που θα εστιάζουν στη μετατροπή οργανικών αποβλήτων σε τροφή για κατοικίδια, κυρίως για γάτες και σκύλους ή τροφή για ιχθυοκαλλι­έργειες. Η επέκτασή της και στις τροφές για κατοικίδια «ανοίγει» και τη βεντάλια των πελατών της, «χτυπώντας» ενδεχομένω­ς την πόρτα κορυφαίων εταιρειών του κλάδου των τροφίμων παγκοσμίως, όπως είναι για παράδειγμα η Nestle.

H Better Origin ιδρύθηκε στο Κέμπριτζ της Αγγλίας το 2015 και έπειτα από 5 χρόνια έρευνας, λάνσαρε το 2020 το προϊόν της. Προσφάτως «σήκωσε» γύρο χρηματοδότ­ησης 16 εκατ. δολαρίων, δηλώνοντας επαρκώς χρηματοδοτ­ημένη, εάν και είναι πιθανό μέσα στο έτος να προχωρήσει και στην άντληση κεφαλαίων στο πλαίσιο νέου γύρου χρηματοδότ­ησης (Series B).

Η Better Origin συνεργάζετ­αι µε σούπερ µάρκετ, όπως η αλυσίδα Morrisons ή µεγάλες εταιρείες που παράγουν αυγά για τα σούπερ µάρκετ.

 ?? ?? O Φώτης Φωτιάδης µε τον Σλοβένο Μίχα Πίπαν ανέπτυξαν µία τεχνολογία που «µιµείται» τη φύση και βοηθάει στην ανακύκλωση της τροφής.
O Φώτης Φωτιάδης µε τον Σλοβένο Μίχα Πίπαν ανέπτυξαν µία τεχνολογία που «µιµείται» τη φύση και βοηθάει στην ανακύκλωση της τροφής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece