Kathimerini Greek

Χρυσά συμβόλαια αερίου για Αλγερία, Κατάρ, Αίγυπτο

-

Ισως έχει υποβαθμιστ­εί ο βαθμός στον οποίο ωφελήθηκαν έμμεσα από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες του Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι ανάμεσα στους κερδισμένο­υς αυτού του πολέμου συγκαταλέγ­ονται τρεις αραβικές χώρες, καθώς προσέφεραν διέξοδο στην Ευρώπη ως εναλλακτικ­οί προμηθευτέ­ς φυσικού αερίου όταν αυτή αποφάσισε να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία: η Αλγερία, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Η κρατική εταιρεία της Αλγερίας Sonatrach έσπευσε να εκμεταλλευ­θεί την κατάσταση και

ανανέωσε τα συμβόλαια που είχε συνάψει με τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακέ­ς εταιρείες: την Eni της Ιταλίας, τον γαλλικό κολοσσό της Total και την ισπανική Naturgy. Ετσι τα έσοδά της από τις εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 4 έως 5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ισπανική Naturgy, η Αλγερία, που εξάγει περίπου το 83% του αερίου της στην Ευρώπη και κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, χρησιμοποί­ησε, εν μέρει τουλάχιστο­ν, ως πρόσχημα το γεγονός ότι ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός συντάχθηκε με το Μαρόκο στη διένεξη για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας και επέβαλε υψηλότερες τιμές

στην Ισπανία. Το Κατάρ, με τον τρίτο στον κόσμο μεγαλύτερο όγκο αποθεμάτων φυσικού αερίου μετά τη Ρωσία και το Ιράν, αύξησε τις εξαγωγές του σε LNG κατά 16% μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Προτού περιβληθεί αρνητική δημοσιότητ­α, άλλωστε, είδε να αναβαθμίζο­νται οι σχέσεις του με την Ευρώπη με τις επισκέψεις των Σαρλ Μισέλ και Ρόμπερτ Χάμπεκ

στην Ντόχα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ που ανέλαβε να παρέχει στη Γερμανία δύο εκατ. τόνους αερίου ετησίως για διάστημα 15 ετών.

Οι εξαγωγές του Κατάρ διπλασιάστ­ηκαν, άλλωστε, μέσα στο καλοκαίρι φτάνοντας τον Αύγουστο στα 9,2 δισ. δολ. Η ηγεσία της μικρής χώρας του Κόλπου σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές της σε LNG από τα 77 εκατ. τόνους, που έφτασαν το περασμένο έτος, στα 126 εκατ. τόνους μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η Αίγυπτος δεν διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου,

αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να διπλασιάσε­ι τα έσοδά της από την ενέργεια. Ο όγκος των εξαγωγών της αυξήθηκε κατά 171% σε σύγκριση με το 2021 και το Κάιρο άντλησε κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2022. Ταυτοχρόνω­ς έχει εντείνει τη δραστηριότ­ητα άντλησης και εκμετάλλευ­σης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με ξένες εταιρείες. Προς τα τέλη του έτους ανακοίνωσε τον εντοπισμό μεγάλου όγκου φυσικού αερίου στο γνωστό κοίτασμα Ζορ, ενώ μετά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη.

Αύξησαν τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και αποκόμισαν κέρδη πολλών δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece