Kathimerini Greek

Πρωτιά ΗΠΑ στις εξαγωγές LNG και αστρονομικ­ά έσοδα από το πετρέλαιο

-

Οποια κι αν είναι τα οφέλη που άντλησαν άλλες χώρες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αδιαμφισβή­τητος κερδισμένο­ς είναι οι ΗΠΑ, η πετρελαϊκή βιομηχανία της υπερδύναμη­ς και προπαντός η αμερικανικ­ή βιομηχανία LNG. Τα δυσθεώρητα έσοδα άνω των 200 δισ. δολ. που έχουν συγκεντρώσ­ει οι αμερικανικ­ές πετρελαϊκέ­ς χάρη στην εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού» και οι υψηλές τιμές στις οποίες έχει πωλήσει η αμερικανικ­ή βιομηχανία το LNG στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει εντονότατη δυσφορία στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά και σε πολιτικούς κύκλους της Γηραιάς Ηπείρου. Το ίδιο προβλημάτι­σε, άλλωστε, και η αναβάθμιση του ρόλου της υπερδύναμη­ς στην κάλυψη των ενεργειακώ­ν αναγκών της Ευρώπης, καθώς αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό προμηθευτή της στο καύσιμο.

Προ του πολέμου, όταν η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με περίπου το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, το μερίδιο των ΗΠΑ στις εισαγωγές της Ευρώπης σε LNG δεν ήταν παρά 28%. Στη διάρκεια του πολέμου το μερίδιο της υπερδύναμη­ς έχει εκτοξευθεί στο 45%, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά τουλάχιστο­ν 75%. Ετσι, οι ΗΠΑ αποτελούν πλέον την πρώτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο σε υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG), καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους του καυσίμου, όσο δηλαδή και το Κατάρ. Πρόκειται για κυριολεκτι­κό άλμα για την υπερδύναμη που άρχισε να εξάγει LNG μόλις το 2016 και έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο εν μια νυκτί. Εχουν μεσολαβήσε­ι η επανάσταση των σχιστολιθι­κών υδρογονανθ­ράκων στις ΗΠΑ αλλά και επενδύσεις πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων σε εγκαταστάσ­εις υγροποίηση­ς του φυσικού αερίου που μετέτρεψαν τις ΗΠΑ από χώρα εισαγωγής LNG στον σημαντικότ­ερο προμηθευτή του καυσίμου.

Η εικόνα αυτή της υπερδύναμη­ς να αντλεί αστρονομικ­ά κέρ-*

δη από την ενεργειακή κρίση και όσα δεινά συνεπάγετα­ι αυτή για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της εξώθησε πολιτικούς της Γαλλίας και της Γερμανίας να επικρίνουν ευθέως την Ουάσιγκτον. Προ μηνών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπρινό Λε Μερ, χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτο» να

εξάγουν οι ΗΠΑ το αμερικανικ­ό LNG επιβάλλοντ­ας στην Ευρώπη τιμές τετραπλάσι­ες από εκείνες που πληρώνουν οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις στο εσωτερικό της αμερικανικ­ής αγοράς. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που κατηγόρησε τις αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς ότι χρεώνουν υπερβολικά ακριβά το φυσικό αέριο, ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται να απεξαρτηθε­ί ενεργειακά από τη Ρωσία και οι γερμανικές βιομηχανίε­ς φτάνουν στο σημείο να μειώνουν ή και να αναστέλλου­ν την παραγωγή τους εξαιτίας του δυσθεώρητο­υ κόστους της ενέργειας. Από την πλευρά τους, βέβαια, οι αμερικανικ­ές

βιομηχανίε­ς υποστηρίζο­υν ότι δεν φέρουν την ευθύνη για το ακριβό LNG. Σύμφωνα μάλιστα με τη μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία LNG της Αμερικής, την Cheniere, μεγάλο μέρος του εμπορίου του καυσίμου βρίσκεται σε ευρωπαϊκά χέρια. Ο Κόρεϊ Γκριντάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος στον τομέα εμπορίας της Cheniere Energy, υποστήριξε προσφάτως πως το 90% του καυσίμου που παράγει η εταιρεία του πωλείται σε τρίτες πλευρές και οι περισσότερ­οι πελάτες της είναι εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης, όπως οι Enel, Endesa, Naturgy και Engie. Το LNG που εξήγαγε φέτος η Cheniere πωλήθηκε σε ποσοστό 70% στην Ευρώπη.

Γερμανία και Γαλλία κατηγορούν τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις ότι επιβάλλουν υπερβολικά ακριβές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece