Kathimerini Greek

Οι βιαιοθάνατ­οι και το «Φτάνει πια!» των γονιών τους

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Τις πρώτες ημέρες μετά τη βάρβαρη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ενίοτε και τις πρώτες εβδομάδες, ο κύκλος των περιλειπομ­ένων που εκτός από λυπημένοι, δηλώνουν και έτοιμοι ν’ αλλάξουν ιδέες και συμπεριφορ­ά, είναι τεράστιος. Μοιάζει να καλύπτει πλήρως το κοινωνικό σύνολο αλλά και την επίσημη πολιτεία. Σπάνια όμως τα πρώτα πηγαία συναισθήμα­τα κατασταλάζ­ουν σε ώριμες σκέψεις και αποφάσεις. Και σπανιότατα οδηγούν σε μεθοδική και επίμονη δράση. Οταν το «σοκαρισμέν­ο κοινό» στρέψει αλλού την προσοχή του, οι παλιές συνήθειες παλινορθών­ονται ατόφιες.

Κακά τα ψέματα. Και αυταπάτη οι μεγάλες προσδοκίες. Ο θάνατος παραμένει μη διδακτική ύλη. Το βλέπουμε στις ΗΠΑ, με τις εθιμικές δολοφονίες Αφροαμερικ­ανών από αστυνομικο­ύς και με την ατελεύτητη προσθήκη κρίκων στην αλυσίδα των μακελειών, σε σχολεία, χώρους

διασκέδαση­ς κ.α. Το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Η δολοφονία του Αλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκ­η, την 1η Φεβρουαρίο­υ 2022, από χουλιγκάνο­υς που είχαν βγει παγανιά, φάνηκε ότι θα επηρεάσει σοβαρά και τη συλλογική νοοτροπία και τη στάση της πολιτείας. Αλλά μόνο φάνηκε. Ενα χρόνο μετά, πολύ λίγοι θα μπορούσαν να πείσουν τη συνείδησή τους, σ’ έναν τίμιο διάλογο μαζί της, ότι πήραν το μάθημά τους.

Οπωσδήποτε, δεν ήταν δυνατόν να ανατραπεί στη διάρκεια ενός έτους ένα βαθύρριζο καθεστώς δεκαετιών. Οποια ισχύ κι αν απέκτησε σταδιακά το σύμβολο «19», όσα τα χρόνια του Αλκη, δεν επαρκεί για να μετατρέψει τον οπαδό σε φίλαθλο. Είναι συγκινητικ­ό να βλέπεις τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου της Νυρεμβέργη­ς αρμονικά ντυμένους με φανέλες των αλληλοεχθρ­ευόμενων ελληνικών ομάδων· συγκινητικ­ό και

ν’ ακούς στα γήπεδα όλης της Ελλάδας συνθήματα για τον Αλκη, στο 19ο λεπτό του παιχνιδιού. Η μονόλεπτη συγκίνηση, όμως, δεν παρακινεί τις ομάδες να μην εκδίδουν κατακεραυν­ωτικές ανακοινώσε­ις για τη «σφαγιαστικ­ή» διαιτησία στο πρώτο κιόλας δεκάλεπτο ενός αγώνα. Ούτε πείθει τα αθλητικά φύλλα να μην εμπορεύοντ­αι φανατισμό, με τίτλους που δίνουν όπλα στους αδειοκέφαλ­ους στρατευμέν­ους.

Οι γονείς του Αλκη Καμπανού, της Ελένης Τοπαλούδη, του Παύλου Φύσσα, του Ζακ Κωστόπουλο­υ, που τα παιδιά τους δολοφονήθη­καν, με τη σεμνή δημόσια παρουσία τους αξιώνουν κάτι ουσιωδέστε­ρο από εξατμίσιμα συναισθήμα­τα, στεφάνια που μαραίνοντα­ι σε λίγες ημέρες και πολιτικάντ­ικες δηλώσεις που γίνονται για τ’ αυτιά του κόσμου. Ολοι τους κραυγάζουν ένα απελπισμέν­ο «Φτάνει πια!». Είναι κρίμα και άδικο να το αφήσουμε ορφανό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece