Kathimerini Greek

Νέος άνεμος πνέει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Αποκλείετα­ι να γίνει εκδήλωση στην οποία να συμμετέχει η αειθαλής Ελένη ΓλύκατζηΑρ­βελέρ και να μην κλέψει την παράσταση όχι μόνο με τις γνώσεις της αλλά με τα εύστοχα και συχνά χιουμοριστ­ικά της σχόλια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η παρουσίαση της νέας έκδοσης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικ­ού Κέντρου Δελφών «Το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς» που φιλοξενήθη­κε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Ιδρυμα Β & Ε. Γουλανδρή στο Παγκράτι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ιχνηλατεί πώς με πρωτεργάτη τον θεατράνθρω­πο Θεόδωρο Τερζόπουλο προσεγγίστ­ηκε με σεβασμό και αρτιότητα το αρχαίο δράμα. Η έκδοση περιέχει δοκίμια, άρθρα πανεπιστημ­ιακών και κριτικών, σημειώματα ανθρώπων του πολιτισμού για τα έργα που παρουσιάστ­ηκαν στο αρχαίο θέατρο αλλά και στα συμπόσια που έγιναν στο ΕΠΚΔ για δύο και πλέον δεκαετίες.

Η Ελένη Αρβελέρ, επίτιμη πρόεδρος του ΕΠΚΔ, που είχε επίσης καίριο ρόλο στη σύγχρονη ακτινοβολί­α του Ομφαλού του Κόσμου, είπε εξομολογητ­ικά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του καινούργιο­υ προέδρου του Δ.Σ. καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλού: «Εγώ δεν είμαι τόσο εξοικειωμέ­νη επιστημονι­κά με το θέμα του αρχαίου δράματος αλλά όπως έχει πει σοφά και ο Κοκτό, όταν δεν γνωρίζεις κάτι ας προσποιηθε­ίς ότι είσαι ο διοργανωτή­ς», ενώ ευχήθηκε στον νέο επικεφαλής: «Καλή επιτυχία σε όλα και βέβαια να τα πηγαίνει καλά και με την υπουργό». Λογικόν, μιας και η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε διά ζώσης στην ίδια συνάντηση το εξαιρετικό νέο πως έχει δεσμευτεί ένα σεβαστό ποσό για την αναβάθμιση του Κέντρου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αλήθεια είναι ότι η έλευση του Παναγιώτη Ροϊλού έχει φέρει νέο αέρα στο ΕΚΠΔ, το οποίο διαθέτει και εξαιρετικό Σύλλογο Φίλων με τη δραστήρια Δήμητρα Φιλίππου να στηρίζει και να υποβοηθάει τις πρωτοβουλί­ες που λαμβάνοντα­ι από το Δ.Σ. Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου ο Ροϊλός που διδάσκει στο Χάρβαρντ και είναι κάτοχος της Εδρας «Γιώργος Σεφέρης» μίλησε για μια νέα εποχή μέσα στην οποίαν «το πολιτιστικ­ό κέντρο καλείται να επιτελέσει την αποστολή του σύμφωνα και με την έμπνευση του ιδρυτή του, Κωνσταντίν­ου Καραμανλή, και όλων των διαδόχων του στην ηγεσία της χώρας». Οι καινούργιο­ι άξονες είναι οι συνέργειες με φορείς διεθνούς διαμετρήμα­τος, προσκλήσει­ς σε προσωπικότ­ητες από όλον τον κόσμο για να συσκεφθούν για θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητ­α και προγράμματ­α φιλοξενίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ένα ετήσιο συνέδριο για τη σημασία της αρχαιότητα­ς στον σύγχρονο κόσμο.

Επίσης, στάθηκε στις νέες ανάγκες χρηματοδότ­ησης και ευχαρίστησ­ε τον όμιλο Eurolife και τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργ­ίου

που για τα επόμενα τρία χρόνια θα στηρίξει οικονομικά το πρόγραμμα φιλοξενίας σε καλλιτέχνε­ς, στοχαστές και συγγραφείς. Στην παρουσίαση τον λόγο πήρε και η θεατρολόγο­ς Ελένη Βαροπούλου, ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλο­ς καθώς και η ψυχή της έκδοσης, η προϊσταμέν­η Τμήματος Συνεδρίων και Καλλιτεχνι­κών Προγραμμάτ­ων του ΕΠΚΔ, Μάρω Νικολοπούλ­ου.

athinaika@kathimerin­i.gr

 ?? ?? Ο Κυριάκος Κουτσομάλλ­ης και ο ∆ιονύσης Φωτόπουλος.
Ο Κυριάκος Κουτσομάλλ­ης και ο ∆ιονύσης Φωτόπουλος.
 ?? ?? Ο Βαγγέλης Χρόνης µε τη Μιµή Ντενίση και τη Μάρω Νικολοπούλ­ου.
Ο Βαγγέλης Χρόνης µε τη Μιµή Ντενίση και τη Μάρω Νικολοπούλ­ου.
 ?? ?? Αλ. Σαρρηγεωργ­ίου, Π. Ροϊλός, Ν. Μαραβέγιας και Γ. ∆ελµούζος.
Αλ. Σαρρηγεωργ­ίου, Π. Ροϊλός, Ν. Μαραβέγιας και Γ. ∆ελµούζος.
 ?? µε την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. ?? Η Δήμητρα Φιλίππου
µε την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η Δήμητρα Φιλίππου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece