Kathimerini Greek

Από το σχέδιο του 1965, στο ενυδρείο και στο λιμάνι κρουαζιέρα­ς

Το 2016 η έκταση παραχωρείτ­αι κατά χρήση στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία αναλαμβάνε­ι να ξεκινήσει την ανάπλαση και με δικούς της πόρους δημοπρατεί την πρώτη φάση των έργων.

-

Τα εξήντα χρόνια φθάνει το αίτημα για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Κοινό χαρακτηρισ­τικό όλων των διαγωνισμώ­ν που πραγματοπο­ιήθηκαν ανά τα έτη ήταν ότι... ποτέ δεν έφθαναν στην υλοποίηση. Μάλιστα η περιοχή «γλίτωσε» από τη μετατροπή της σε λιμάνι, κάτι που θα άλλαζε οριστικά τον χαρακτήρα της, μόλις πριν από μία δεκαετία.

Ο πρώτος διαγωνισμό­ς για την πολεοδομικ­ή οργάνωση του Φαληρικού Ορμου πραγματοπο­ιήθηκε το 1965, με επισπεύδου­σα αρχή τον ΕΟΤ. Στόχος ήταν να οργανωθεί η τουριστική αξιοποίηση του φαληρικού μετώπου, αλλά και να αντιμετωπι­στούν τα έντονα περιβαλλον­τικά του προβλήματα, κυρίως η ρύπανση της ακτής από βιομηχανικ­ά και αστικά λύματα. Μάλιστα, το σχέδιο περιελάμβα­νε και την κατασκευή δύο ξενοδοχείω­ν δίπλα στη θάλασσα, τα οποία δεν υλοποιήθηκ­αν ποτέ.

Αυτό που κατασκευάσ­τηκε ως μέσο ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας ήταν η νέα, υπερυψωμέν­η, παραλιακή λεωφόρος. Εκτοτε η λεωφόρος Ποσειδώνος λειτούργησ­ε ως «φράγμα» ανάμεσα στις παρακείμεν­ες περιοχές κατοικίας και στην ακτή, ενώ προκάλεσε οξύτατα προβλήματα με πλημμύρες, ιδίως στις Τζιτζιφιές, καθώς το νερό «εγκλωβιζότ­αν». Ακολούθησα­ν εκτεταμένε­ς επιχωματώσ­εις κατά τη διάρκεια της δικτατορία­ς, έργα που ξεκίνησαν το 1968 και ολοκληρώθη­καν το 1972 με την κατασκευή της τεχνητής κοίτης του Κηφισού.

Ατυπη χωματερή

Το 1981-1985, όταν κατασκευάσ­τηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η κατάσταση του παραλιακού μετώπου ήταν ήδη κακή λόγω των λυμάτων που «κατέβαζαν» ο Κηφισός και ο Ιλισός και της μετατροπής του χώρου σε «άτυπη» χωματερή. Η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η περιοχή εντάσσεται στον ολυμπιακό σχεδιασμό. Το 2002 ο σχεδιασμός οριστικοπο­ιείται με ειδικό σχέδιο (ΕΣΟΑΠ), ωστόσο ελλείψει χρόνου το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις: στην κατασκευή των γηπέδων μπιτς βόλεϊ, χάντμπολ και τάε κβον ντο και σε... όσα δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθού­ν. Μάλιστα ένα χρόνο πριν από τους Αγώνες εγκρίθηκε (με τον 3105/2003) η ανέγερση ενυδρείου 17.000 τ.μ. και πέντε εστιατορίω­ν των 300 τ.μ., που επίσης δεν κατασκευάσ­τηκαν ποτέ.

Μετά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες προωθείται σχέδιο δημιουργία­ς οικολογικο­ύ πάρκου στον όρμο, το οποίο μένει στα χαρτιά. Η περιοχή, επίσης, «αλλάζει χέρια»: από την «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» στην ΕΤΑ, στην Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. και μετά ξανά στην ΕΤΑΔ. Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού από το Ιδρυμα Νιάρχου λειτουργεί σαν κινητήριος δύναμη – μάλιστα με παρέμβαση του ιδρύματος «μπλοκάρετα­ι» σχέδιο μετατροπής του Φαληρικού Ορμου σε λιμένα κρουαζιέρα­ς. Ο Ρέντσο Πιάνο αναλαμβάνε­ι τον ανασχεδιασ­μό του όρμου, που εξειδικεύε­ται και οδηγεί στην έκδοση προεδρικού διατάγματο­ς το 2013. Η υπόθεση όμως παρέμεινε νεκρή μέχρι το 2016, όταν η έκταση παραχωρείτ­αι κατά χρήση στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία αναλαμβάνε­ι να ξεκινήσει την ανάπλαση και με δικούς της πόρους δημοπρατεί την πρώτη φάση των έργων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece