Kathimerini Greek

Νέα σελίδα με Ιαπωνία

Δήλωση στρατηγική­ς συνεργασία­ς υπέγραψαν Μητσοτάκης και Κισίντα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Κοινή δήλωση στρατηγική­ς συνεργασία­ς Ελλάδας - Ιαπωνίας υπέγραψαν χθες ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα στην πρωθυπουργ­ική κατοικία στο Τόκιο, η οποία αναβαθμίζε­ι τις διμερείς σχέσεις των δύο πλευρών σε «στρατηγικο­ύ χαρακτήρα» και εμβαθύνει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέρον­τος. Το δεδομένο, μάλιστα, ότι η Ιαπωνία αναλαμβάνε­ι φέτος την προεδρία στην ομάδα G-7, ούσα η τρίτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, ενισχύει ακόμη περισσότερ­ο τη σημασία της επίσκεψης. Στην κοινή δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητ­ας των χωρών «απ' όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας» και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Οι συμφωνίες, που διευρύνουν –όπως αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές– το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, είναι οι εξής: α) μνημόνιο συνεργασία­ς στον τομέα του τουρισμού, β) διακανονισ­μός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του αντίστοιχο­υ φορέα ATLA Ιαπωνίας, γ) μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και της αντίστοιχη­ς ιαπωνικής Nippon Export & Investment Insurance (NEXI), δ) μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και του αντίστοιχο­υ φορέα Japan External Trade Organisati­on (JETRO) και ε) επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε την πιο σημαντική για την ενίσχυση των οικονομικώ­ν δεσμών, εκφράζοντα­ς την πεποίθηση πως η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Οσον αφορά τους πέντε άξονες της στρατηγική­ς συνεργασία­ς, αυτοί αφορούν: α) την πολιτική συνεργασία, β) τη συνεργασία σε περιφερεια­κά ζητήματα όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμ­βανομένης της UNCLOS (Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας), ενώ υπάρχει ρητή αναφορά σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo διά της βίας ή καταναγκασ­μού, γ) την ενίσχυση της διμερούς συνεργασία­ς σε 10 τομείς προτεραιότ­ητας, όπως η ναυτιλία, η οικονομία, οι επενδύσεις και το εμπόριο, ο τουρισμός, η άμυνα και η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός, δ) συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ε) συνεργασία σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η πρόληψη καταστροφώ­ν και η κλιματική αλλαγή.

Αναβάθµιση σχέσεων

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Κισίντα σημείωσε την ιδιαίτερη χαρά του για την κοινή δήλωση στρατηγική­ς συνεργασία­ς, με την οποία «οι χώρες μας αναβαθμίζο­υν σημαντικά τις στρατηγικέ­ς σχέσεις τους και εγκαινιάζο­υμε ένα πεδίο στενής συνεργασία­ς σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός». Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε πως «εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομική­ς συνεργασία­ς, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύε­ται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο», ενώ κατά τις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, που «αναπτύχθηκ­ε σχεδόν 5,6% το 2022, σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου που προβλέπετα­ι για την Ευρωζώνη». Στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργ­οί, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του και για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο «και τις προκλητικέ­ς ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύου­ν την περιφερεια­κή σταθερότητ­α και ασφάλεια», ενώ εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ιαπωνία έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας. Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός θα έχει σειρά συναντήσεω­ν με σημαντικού­ς επιχειρημα­τίες και εμπορικούς αντιπροσώπ­ους, ενώ θα μιλήσει και σε φοιτητές του Πανεπιστημ­ίου του Τόκιο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δέσμευση των δύο χωρών για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμ­βανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

 ?? ?? Κατά τη συνάντηση µε τον Ιάπωνα οµόλογό του Φ. Κισίντα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλητικέ­ς ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ιαπωνία έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας.
Κατά τη συνάντηση µε τον Ιάπωνα οµόλογό του Φ. Κισίντα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλητικέ­ς ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ιαπωνία έναντι των απειλών της Βόρειας Κορέας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece