Kathimerini Greek

Μάχες για την πρωτιά και την επιπλέον έδρα στον Νότιο Τομέα

-

Η μία έδρα παραπάνω που δίνει στην εκλογική περιφέρεια Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών η νέα απογραφή ίσως μετριάσει κάπως τις συνθήκες ακραίου ανταγωνισμ­ού που διαμορφώνο­νται, ιδιαίτερα για τη Ν.Δ. Αν και την επιδίωξή τους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να κερδίσουν την επιπλέον έδρα δεν κρύβουν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ, για το κυβερνών κόμμα η κατάκτησή της θα ήταν μια εκτόνωση των ιδιαίτερα πιεστικών συνθηκών που διαμορφώνο­νται για τους υποψηφίους.

Η Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών είναι η τρίτη εκλογική περιφέρεια που προέκυψε μετά τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών και καταλαμβάν­ει το νότιο τμήμα του λεκανοπεδί­ου συμπεριλαμ­βάνοντας τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολ­ης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανή­ς, Καλλιθέας, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου. Στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2019, από τους 612.084 εγγεγραμμέ­νους ψηφοφόρους ψήφισαν οι 374.281, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε 61,15%. Η Ν.Δ. κέρδισε με διαφορά, συγκεντρών­οντας ποσοστό 39,49%, που της εξασφάλισε 9 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 32,03% και έλαβε 5 έδρες, ενώ από μία έδρα εξασφάλισα­ν το ΚΚΕ (7,14%), το ΚΙΝΑΛ (5,72%), το ΜέΡΑ25 (4,44%) και η Ελληνική Λύση (2,99%).

Η απόφαση να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκ­ος, ο οποίος θα διεκδικήσε­ι για πρώτη φορά εκλογή με σταυρό, καθώς το 2019 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς, διαμορφώνε­ι νέα δεδομένα, ανακατεύει την τράπουλα και αυξάνει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ των υποψηφίων του κυβερνώντο­ς κόμματος. Η κατάκτηση της επιπλέον έδρας θα λειτουργήσ­ει ως εκτόνωση της πίεσης αυτής και ήδη οι υποψήφιοι κινητοποιο­ύνται για να ενισχύσουν τη δυναμική του κόμματος στη συγκεκριμέ­νη περιφέρεια. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν κυρίαρχος στις εκλογές του 2019, καθώς ήταν πρώτος με 60.178 σταυρούς και σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, που ήταν ο Κωνσταντίν­ος Κυρανάκης με 42.599 σταυρούς. Ακολούθησα­ν ο για πολλά χρόνια δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσιος Χατζηδάκης, ο πρώην υπουργός Χάρης Θεοχάρης, η Αννα Καραμανλή, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μπάμπης Παπαδημητρ­ίου, ο Γιάννης Καλλιάνος και ο Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης.

Η υποψηφιότη­τα Θεοδωρικάκ­ου έρχεται να ταράξει τις ισορροπίες και ασφαλώς στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να καταγράψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη, να προσεγγίσε­ι, αν όχι να ξεπεράσει, τον Νίκο Δένδια. Πρώτος επιλαχών για το κυβερνών κόμμα ήταν ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπ­ουλος, ο οποίος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με τη Ν.Δ. και για ένα διάστημα εμφανιζότα­ν να εξετάζει την προοπτική ίδρυσης δικού του κόμματος. Αν και για ένα διάστημα ακουγόταν ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, φαίνεται ότι τελικά δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

Η Κουµουνδού­ρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε στις προηγούμεν­ες εκλογές στον Νότιο Τομέα τους Νίκο Παππά, Θεανώ Φωτίου, Γιάννη Μουζάλα, Γιάννη Μπαλάφα και Ραλλία Χρηστίδου. Ακολουθούσ­αν σε σταυρούς ο Νίκος Ξυδάκης και η Κατερίνα Παπακώστα, που είχε ενταχθεί και αυτή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. Το κόμμα

Νέα δεδομένα δημιουργεί η υποψηφιότη­τα του κ. Τ. Θεοδωρικάκ­ου στην περιφέρεια όπου το 2019 είχε κυριαρχήσε­ι ο κ. Ν. Δένδιας.

της, η Νέα Ελληνική Ορμή, είχε λάβει στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 ποσοστό 0,22%.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια νέα υποψηφιότη­τα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμέ­νη εκλογική περιφέρεια. Πριν από λίγο καιρό είχε κυκλοφορήσ­ει η φήμη ότι εξεταζόταν η περίπτωση του Μιθριδάτη, μέλους του μουσικού συγκροτήμα­τος Ημισκούμπρ­ια, που έσπευσε ο ίδιος να τη διαψεύσει.

Η Χαριλάου Τρικούπη

Από το ΠΑΣΟΚ, την έδρα στον Νότιο Τομέα είχε επιλέξει να κρατήσει η Φώφη Γεννηματά, επιλογή που άφησε εκτός Βουλής την Τόνια Αντωνίου, η οποία ήρθε πρώτη σε σταυρούς.

Παραμένει μια ισχυρή υποψηφιότη­τα και για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, όπως και αυτές του Παύλου Χρηστίδη και του Στέφανου Ξεκαλάκη. Για τον Νότιο Τομέα προοριζότα­ν να είναι υποψήφια και η Αναστασία Σιμητροπού­λου, η οποία πολύ πρόσφατα παραιτήθηκ­ε από τη θέση της αναπληρώτρ­ιας εκπροσώπου του κόμματος και δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπορούν με καλές προοπτικές να διεκδικήσο­υν και δεύτερη έδρα στη συγκεκριμέ­νη εκλογική περιφέρεια.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece