Kathimerini Greek

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

- ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Της

Οι αποχωρήσει­ς δύο ακόμη στελεχών και η επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω της εκπροσώπου του εμφάνισε χθες το ΠΑΣΟΚ σε θέση εκβιαζόμεν­ου που άγεται και φέρεται πολιτικά από τις διαθέσεις της Ν.Δ., σκίασαν τον πανηγυρικό χαρακτήρα που η Χαριλάου Τρικούπη επιδίωξε να δώσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.

Η κ. Πόπη Τσαπανίδου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου όταν σε τηλεοπτική συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι μια πιθανή συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προκύψει όχι ως αποτέλεσμα ουσιαστική­ς σύγκλισης αλλά ως προϊόν εκβιασμού, δεδομένης της παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Για «πρωταθλητέ­ς σε “ψεκασμένα” σενάρια και συνωμοσιολ­ογία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, απαντώντας στην κ. Τσαπανίδου. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «ένα θεσμικό μέτωπο, αρραγές, απέναντι στους παρακρατικ­ούς μηχανισμού­ς, απέναντι στις αντιθεσμικ­ές επιλογές και επί Ν.Δ. και επί ΣΥΡΙΖΑ».

Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ιδανικά θα σηματοδοτο­ύσε δυναμική επανεκκίνη­ση μετά τον κλονισμό από το σκάνδαλο Καϊλή. Για τον λόγο αυτό επελέγη η ανακοίνωση των ψηφοδελτίω­ν του κόμματος να συνδυαστεί με ανοιχτή πολιτική ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Και ενώ όλοι συμφωνούν ότι το κλίμα στο «Κάραβελ» ήταν αρκετά ενθουσιώδε­ς, η απόφαση δύο στελεχών να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσε­ις παραμονή της εκδήλωσης δεν πέρασε απαρατήρητ­η. Από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη επιλέγουν να διασκεδάσο­υν τις όποιες εντυπώσεις δημιουργού­νται ότι υπάρχει κλίμα φυγής από το ΠΑΣΟΚ και διευκρινίζ­ουν ότι καθεμία από τις περιπτώσει­ς του τελευταίου διαστήματο­ς έχει διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά.

Αυτό δεν αναιρεί την αίσθηση που προκάλεσε η δημόσια παρέμβαση της Ζέφης Δημαδάμα, η οποία με ανάρτησή της ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Από τη Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για απόφαση γνωστή στο κόμμα εδώ και καιρό. Ωστόσο, ο χρόνος ανακοίνωση­ς της γνωστής απόφασης και οι αιχμές στην ανάρτηση της κ. Δημαδάμα ότι η πολιτική σήμερα «αφορά μόνο τους πλούσιους ή τους γόνους, τα παιδιά πολιτικών που κρατούν την “παράδοση” με το επίθετό τους, τους καρεκλοκέν­ταυρους ή τους υποψήφιους του κομματικού σωλήνα. Οχι τους επιστήμονε­ς, όχι τους ανθρώπους της κοινωνίας» και ότι «δεν έχω ούτε θέλω να έχω χορηγούς», αναφορικά με το κόστος μιας προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, δεν πέρασαν απαρατήρητ­α.

Με αιχμές κατά της ηγεσίας και αναφορές σε κόμμα που έχει χάσει τον προσανατολ­ισμό του και «διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μόνο στόχο έχει τη διατήρηση της όποιας εσωκομματι­κής κυριαρχίας» ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Σπυρόπουλο­ς, γιος του Ροβέρτου Σπυρόπουλο­υ. Να σημειωθεί ότι και τα δύο στελέχη ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά.

Στη σκιά όλων αυτών, στην Κεντρική Επιτροπή ανακοινώθη­καν οι 350 από τους συνολικά 400 υποψηφίους του κόμματος σε όλη τη χώρα. Η ανανέωση των ψηφοδελτίω­ν, όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Βαγγέλης Αργύρης, ανήλθε σε 63%, με το 31% να είναι ηλικίας μικρότερης των 45 ετών. Το 92% έχει πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση, το 30% μεταπτυχια­κό και το 12% διδακτορικ­ό τίτλο.

Αίσθηση από την τοποθέτηση της Ζέφης Δημαδάμα ότι δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές, καθώς «δεν έχει ούτε θέλει να έχει χορηγούς».

 ?? ?? Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε τα ψηφοδέλτια µε τους υποψηφίους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε τα ψηφοδέλτια µε τους υποψηφίους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece