Kathimerini Greek

Πρόβλημα οι συμφωνίες Ρώμης - Τρίπολης

-

Τις επιπλοκές που δημιουργού­ν οι συμφωνίες μεταξύ της Ιταλίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στην –ούτως ή άλλως– περίπλοκη και άβολη κατάσταση των σχεδόν ανύπαρκτων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση της Τρίπολης εξετάζει η Αθήνα. Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησα­ν στην Τρίπολη παρουσία της πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Αμπντουλχα­μίντ Ντμπέιμπα, για το φυσικό αέριο και το μεταναστευ­τικό, εξυπηρετού­ν βεβαίως τα συμφέροντα της Ρώμης, την ίδια στιγμή όμως αναδεικνύο­υν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της Τρίπολης μπορεί να είναι παράτυπη ως προς την εντολή που έλαβε προκειμένο­υ να οδηγήσει τη Λιβύη σε εκλογές, ωστόσο η διαιώνισή της στην εξουσία αναγκάζει τους διεθνείς παράγοντες που επιθυμούν να δραστηριοπ­οιηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην –πλούσια σε υδρογονάνθ­ρακες– χώρα να έλθουν σε συνεννόηση και με την κυβέρνηση Ντμπέιμπα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει πολύ κακές σχέσεις με την Αίγυπτο, γεγονός το οποίο την οδηγεί και σε συνολικότε­ρη απομόνωση στον αραβικό κόσμο, δεν ήταν κρυφό ότι οι Ιταλοί τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρούσ­αν να οικοδομήσο­υν ξανά διαύλους σε μια χώρα που θεωρούν εκ των πραγμάτων περιοχή άμεσης επιρροής. Είναι εξίσου γνωστή στους διπλωματικ­ούς κύκλους η απροθυμία της Αθήνας να συμπλεύσει με τη Ρώμη σε όλα τα ζητήματα που ετίθεντο επί τάπητος. Το δεύτερο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο, τον περασμένο Οκτώβριο, λειτούργησ­ε διαλυτικά για τη στάση της Αθήνας έναντι της Τρίπολης, ιδίως καθότι είχε προηγηθεί μια διπλωματικ­ή εκστρατεία οικοδόμηση­ς λειτουργικ­ών σχέσεων.

Δεδομένου ότι κάθε χώρα κινείται με βάση τα συμφέροντά της, οι συμφωνίες Μελόνι με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν εκπλήσσουν όλους όσοι γνωρίζουν το «μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι» στη βόρεια και δυτική Αφρική. Αποτελεί κατά κύριο λόγο πλήγμα στη θέση της Αθήνας ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δύναται να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, περιγράφον­τας τα τουρκολιβυ­κά μνημόνια ως παρέκκλιση από αυτόν τον κανόνα.

Η υπογραφή δύο συμφωνιών από μια κυβέρνηση κράτους-μέλους της Ε.Ε. συνιστά μια έμμεση παραδοχή ότι ελλείψει εκλογικά νομιμοποιη­μένης κυβέρνησης στην Τρίπολη, ακόμη και αυτή του Ντμπέιμπα είναι αποδεκτή.

Κατά μία άποψη, πάντως, η υπογραφή συμφωνίας ύψους 8 δισ. ευρώ ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τρίπολης και στην ιταλική ΕΝΙ συνιστά και μια αναγνώριση της πρωτοκαθεδ­ρίας στον ενεργειακό τομέα μιας σοβαρής εταιρείας έναντι του πολιτικού τουρκολιβυ­κού σκαριφήματ­ος. Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλε­υση το δεύτερο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο περί υδρογονανθ­ράκων και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αφού εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλί­ου.

Χθες, πάντως, το υπουργείο Πετρελαίου της Λιβύης επέκρινε τη συμφωνία Ιταλίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τον ιδρυτικό νόμο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, καθώς αυξάνει το ποσοστό των ξένων επενδυτών (ΕΝΙ) από το 30% στο 37%.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλε­υση το δεύτερο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο περί υδρογονανθ­ράκων και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αφού εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

 ?? ?? Η πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον Αμπντουλχα­μίντ Ντμπέιμπα στην Τρίπολη.
Η πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με τον Αμπντουλχα­μίντ Ντμπέιμπα στην Τρίπολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece