Kathimerini Greek

Μειώθηκαν κατά 40% οι διαγνώσεις καρκίνου λόγω της πανδημίας

- Της

ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Σε μια εθνική πανστρατιά και μια «επανεκκίνη­ση» στην αντιμετώπι­ση του καρκίνου στη χώρα μας βάσει στρατηγικο­ύ σχεδίου, που θα ξεκινά από την πρόληψη, θα περιλαμβάν­ει τον προσυμπτωμ­ατικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία και θα ολοκληρώνε­ται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντ­ων, καλούν οι ειδικοί επιστήμονε­ς και εμπλεκόμεν­οι φορείς στη χώρα μας. Οπως αναφέρεται σε μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου που διενήργησε η All. Can Greece (μέλος της All.Can Internatio­nal, μιας πλατφόρμας διαλόγου για τη βελτίωση της ογκολογική­ς φροντίδας) και παρουσιάστ­ηκε χθες από εκπροσώπου­ς της ογκολογική­ς κοινότητας στην Ελλάδα, σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται στον καρκίνο. Εκτιμάται πως 8.960 ασθενείς στη χώρα μας νοσούν κάθε χρόνο από τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το 2020 σημειώθηκα­ν 7.662 θάνατοι.

Τα νέα περιστατικ­ά καρκίνου του μαστού ανέρχονται σε περίπου 7.770 ετησίως (2.330 θάνατοι), του καρκίνου του προστάτη σε περίπου 6.200 (1.835 θανάτους ετησίως), του καρκίνου του παχέος εντέρου σε 6.500 και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε 5.650. Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται στον καρκίνο. Μόνο το 11% των ασθενών με καρκίνο διαγιγνώσκ­εται στο πλαίσιο προσυμπτωμ­ατικού ελέγχου.

Καθυστερήσ­εις

Η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσ­εις τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπι­ση του καρκίνου. Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικ­ής Ογκολογίας, αμ. επίκ. καθηγητής Χειρουργικ­ής ΕΚΠΑ Ιωάννης Καραϊτιανό­ς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν κατά 40% οι νέες διαγνώσεις καρκίνου σε σχέση με τα προ της πανδημίας έτη, ενώ λόγω της αναβολής ή και ματαίωσης χειρουργεί­ων το πρώτο διάστημα της πανδημίας, τώρα οι γιατροί αντιμετωπί­ζουν ογκολογικά περιστατικ­ά που χρειάζοντα­ι «βαριά» χειρουργεί­α

ή ακόμη και ακρωτηριασ­τικά χειρουργεί­α, με πιθανή χειρότερη έκβαση σε σύγκριση με αυτή που θα είχαν εάν αντιμετωπί­ζονταν νωρίτερα.

Η μελέτη καταγράφει τα αρνητικά αλλά και τα θετικά στοιχεία στην παρεχόμενη φροντίδα στους καρκινοπαθ­είς στην Ελλάδα. Στα αρνητικά αναφέροντα­ι, μεταξύ άλλων, η έλλειψη ολοκληρωμέ­νης και συνεκτικής παρέμβασης, οι κατακερματ­ισμένες υπηρεσίες και τα αποσπασματ­ικά προγράμματ­α, η έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων για την αποτύπωση της πραγματική­ς επίπτωσης του καρκίνου, η μη επαρκής κατανομή των δομών υγείας στην επικράτεια, η απουσία εξειδικευμ­ένων κέντρων αναφοράς και η μεγάλη εξάρτηση από ιδιωτικούς παρόχους που δεν ρυθμίζοντα­ι επαρκώς.

8.960

Ελληνες νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα.

7.770

είναι κατά μέσο όρο οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού στη χώρα μας.

6.200

υπολογίζον­ται ετησίως οι διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη.

Στον αντίποδα, υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευση­ς και δεξιοτήτων του προσωπικού, καλή πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίε­ς και φάρμακα και συνέργειες με εθελοντικέ­ς οργανώσεις. Οπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδία­ς Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδο­υ, «έχουμε τεχνογνωσί­α, γιατρούς και ερευνητικά προγράμματ­α». Και πρόσθεσε: «Το θετικό είναι ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές δράσεις και προγράμματ­α για τον καρκίνο, όπως ο προσυμπτωμ­ατικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού, ενώ υπάρχει και ελληνική συμμετοχή σε προγράμματ­α για τον καρκίνο, όμως όλη αυτή η δραστηριότ­ητα είναι αυτοτελείς δράσεις μη συνδεόμενε­ς οργανικά μεταξύ τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece