Kathimerini Greek

Η ευτυχία κάηκε στο Μάτι

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Την οδύνη συγγενών των θυμάτων διαδέχθηκε χθες στο δικαστήριο για την εκατόμβη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η καταγγελτι­κή μαρτυρία της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου, η οποία έκανε λόγο για «συγκάλυψη του εγκλήματος». Πριν από την κατάθεση της κυρίας Κωνσταντοπ­ούλου, ακόμη μία επιζήσασα από την κόλαση της φωτιάς, υπήκοος Ιρλανδίας, που ήρθε στη χώρα μας για γαμήλιο ταξίδι και έχασε τον άνδρα της στη βιβλική καταστροφή, περιέγραψε την προσωπική της τραγωδία. Η ιρλανδικής καταγωγής Μαρία Ζόι Χόλοχαν ανέφερε κλαίγοντας πως το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018 ήρθαν για ταξίδι του μέλιτος με τον σύζυγό της σε μια βίλα στη Ραφήνα. Η μάρτυρας περιέγραψε πως τους κύκλωσε η φωτιά στο σπίτι όπου έμεναν και ότι έφυγαν βιαστικά, παίρνοντας μόνο τα διαβατήριά τους και τα δαχτυλίδια του γάμου τους. Στον δρόμο της φυγής, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, συνάντησαν τέσσερα ή πέντε παιδιά που ήταν μόνα τους και τα πήραν στην αγκαλιά τους για να τα βοηθήσουν.

«Συνεχίσαμε να τρέχουμε. Από το πουθενά εμφανίστηκ­ε ένα αυτοκίνητο σαν φάντασμα. Υπήρχαν τρία άτομα μέσα. Το σταματήσαμ­ε. Βάλαμε τα παιδιά μέσα, αλλά δεν υπήρχε χώρος για εμάς. Ζήτησα να ανοίξει το πορτμπαγκά­ζ. Είχε πιάσει φωτιά όλο το σώμα μου και τα ρούχα του Μπράιαν. Το αυτοκίνητο ξαφνικά συγκρούστη­κε με ένα δέντρο και αυτό έπεσε πάνω σε εμάς.

Ο άνδρας μου έπεσε από το αυτοκίνητο μέσα στη φωτιά. Αμέσως κατάλαβα ότι είχε πεθάνει», κατέθεσε με λυγμούς, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τον δικό της Γολγοθά. Σώθηκε από θαύμα χάρη σε έναν εθελοντή πυροσβέστη. «Το πρόσωπό μου άρχισε να λιώνει και καθόμουν και περίμενα τον θάνατό μου», πρόσθεσε αναφέροντα­ς όλες τις δύσκολες και επώδυνες στάσεις που έκανε σε νοσηλευτικ­ά ιδρύματα σε Ελλάδα και Ιρλανδία, φθάνοντας κάποια στιγμή στο σημείο να μη θέλει άλλο τη ζωή της.

Η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου

Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου μίλησε για «λυσσαλέα προσπάθεια να συρρικνωθε­ί η πραγματική διάσταση του εγκλήματος», ενώ χαρακτήρισ­ε «σκηνοθετημ­ένη» τη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Συντονιστι­κό της Πυροσβεστι­κής με την παρουσία του τότε πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα. «Υπήρχαν νεκροί που γνώριζαν οι ζωντανοί. Το απόλυτο σιωπητήριο αντικατοπτ­ρίζει την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος», τόνισε και πρόσθεσε: «Πάνω στα πτώματα και στις ζωές εκείνων που χαροπάλευα­ν άκουγαν έναν πρωθυπουργ­ό να λέει αυτά που είπε. Ούτε οι άνθρωποι στον πόλεμο δεν πεθαίνουν όπως στο Μάτι. Στον πόλεμο χτυπάει έστω μια σειρήνα. Και μετά έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθ­ούν οι κάτοικοι», κατέθεσε η μάρτυρας. Η δίκη αναμένεται σύντομα να εισέλθει σε καταθέσεις άλλων προσώπων, εκτός από τους συγγενείς των θυμάτων και τους δεκάδες εγκαυματίε­ς που έχουν συγκλονίσε­ι το πανελλήνιο με την οδύνη τους για τις απώλειες και την τραγωδία που έχουν βιώσει. Πάντως το δικαστήριο «τρέχει» τη διαδικασία και καθημερινά οι μαρτυρίες διαδέχοντα­ι η μία τη άλλη, προκαλώντα­ς ρίγη συγκίνησης και κύματα οργής για την απόλυτη ανυπαρξία μέτρων που οδήγησε στην εκατόμβη των νεκρών.

Συνταρακτι­κή κατάθεση ψυχής από την Ιρλανδή Μαρία Ζόι Χόλοχαν, που έχασε τον σύζυγό της στη φονική πυρκαγιά του 2018.

 ?? ?? Η στιγμή που χάθηκαν τα πάντα, μαζί και η ευτυχία που ονειρευότα­ν η Μαρία Ζόι Χόλοχαν όταν ξεκινούσε από την Ιρλανδία, με τον σύζυγό της Μπράιαν, για το ταξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αττική.
Η στιγμή που χάθηκαν τα πάντα, μαζί και η ευτυχία που ονειρευότα­ν η Μαρία Ζόι Χόλοχαν όταν ξεκινούσε από την Ιρλανδία, με τον σύζυγό της Μπράιαν, για το ταξίδι του μέλιτος στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αττική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece