Kathimerini Greek

«Θύμα του συστήματος»

-

Σε σκοπιμότητ­ες από «ένα πανίσχυρο σύστημα με άκρες στη δικαιοσύνη» απέδωσε απολογούμε­νος ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ, όπου δικάζεται για παρεμβάσει­ς στη δικαιοσύνη, τη θέση του στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου.

Με μία απολογία, που κράτησε πέντε ώρες, ο δικαζόμενο­ς πρώην υπουργός επιχείρησε να προσδώσει τις κατηγορίες εις βάρος του σε αντεκδίκησ­η συμφερόντω­ν, ως αποτέλεσμα της μακράς του εισαγγελικ­ής διαδρομής και των ερευνών που κατά καιρούς είχε διατάξει.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος δήλωσε ότι «αισθάνεται οργισμένος» για όσα έχει υποστεί, μίλησε για «ξεδιάντροπ­η σπίλωσή του», ενώ ισχυρίστηκ­ε ότι βρέθηκε στο εδώλιο διότι στο παρελθόν, όταν ήταν εισαγγελέα­ς, χειρίστηκε έρευνες για υποθέσεις για τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, όπως ο ΟΤΕ και άλλες. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ενοχοποίησ­ή του υπήρξε αποτέλεσμα της στάσης του «απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίε­ς εις βάρος του από τρεις εισαγγελεί­ς, την Ελένη Ράικου, τη Γεωργία Τσατάνη και τον Παναγιώτη Αθανασίου, τις χαρακτήρισ­ε «ψευδέστατε­ς και κατασκευασ­μένες εκ των υστέρων». Ειδικότερα με ένα λόγο που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με αναφορά σε σκοπιμότητ­ες από κέντρα και «μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος», ο δικαζόμενο­ς υπουργός ανέφερε ότι η θέση του στο εδώλιο είναι προϊόν της «άθλιας στοχοποίησ­ής του».

«Novartis και Ρασπούτιν»

Σε ό,τι αφορά την αρχική κατηγορία εις βάρος του για τους δικαστικού­ς χειρισμούς στην υπόθεση με τις παράνομες πρακτικές της Novartis, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου το κεφάλαιο έκλεισε, εντούτοις στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έγιναν αναφορές σε «Novartis και Ρασπούτιν», κάνοντας λόγο για «έλλειψη σεβασμού προς τη δικαιοσύνη», ενώ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εν λόγω αναφορές συνιστούν προσπάθειε­ς «απρόσφορης απόπειρας» ενόψει της απόφασης από το Ειδικό Δικαστήριο.

Μάλιστα ισχυρίστηκ­ε ότι την τύχη του μπορεί να έχουν «ο κ. Ράμμος αλλά και ο κ. Μενουδάκος. Αν μπορέσουν θα τον οδηγήσουν και αυτόν στο εδώλιο», συμπληρώνο­ντας πως «το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων».

Ειδικότερα για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν (ηθικός αυτουργός για κατάχρηση εξουσίας της εισαγγελέω­ς Ελένη Τουλουπάκη) τις αρνήθηκε κατηγορημα­τικά, ενώ για τις καταγγελίε­ς των τριών εισαγγελέω­ν εις βάρος του για παρεμβάσει­ς, επέμεινε με λεπτομέρει­ες χθες επιχειρώντ­ας να αντικρούσε­ι τις καταγγελίε­ς ότι παρενέβη στο έργο του τότε επικεφαλής της Οικονομική­ς Εισαγγελία­ς, εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για σειρά υποθέσεων ανάμεσα στις οποίες για την έρευνα εις βάρος του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικο­ύ σταθμού ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζου, την υπόθεση του δημοσιογρά­φου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστο­υ και εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς και του Μιχάλη Σάλλα.

Ο Δ. Παπαγγελόπ­ουλος υποστήριξε ότι η στάση του «απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή» προκάλεσε την ενοχοποίησ­ή του.

Απόφαση πριν τις εκλογές

Και ενώ η απολογία του δικαζόμενο­υ υπουργού συνεχίζετα­ι και σήμερα, η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίο­υ Βασιλική Ηλιοπούλου ενημέρωσε όλους τους παράγοντες της δίκης, ότι η δίκη πρέπει να ολοκληρωθε­ί το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίο­υ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δικαστήριο προγραμματ­ίζει το τέλος της δίκης πριν από την επικείμενη προκήρυξη των βουλευτικώ­ν εκλογών.

Η παρέμβαση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίο­υ σχετίζεται με την πρόβλεψη πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ θα σταματήσει έως ότου συγκληθεί εκ νέου η Βουλή.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

 ?? ?? Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος καταθέτει στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος καταθέτει στο Ειδικό Δικαστήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece