Kathimerini Greek

«Αφιλόξενοι» με τα ζώα συντροφιάς οι δήμοι της χώρας

- ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Της

Λιγότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας, σε σύνολο 332 δήμων, υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν χρηματοδότ­ηση προκειμένο­υ να κατασκευάσ­ουν καταφύγιο για τη φιλοξενία ζώων συντροφιάς. Την ίδια στιγμή, ελάχιστα από τα υπάρχοντα δημοτικά καταφύγια διαθέτουν άδεια λειτουργία­ς. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιοποι­ήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθορίζει τις προδιαγραφ­ές για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου από τους δήμους, ιδιώτες ή φιλοζωικές οργανώσεις.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα λειτουργού­ν πολλά μικρά καταφύγια από εθελοντές που φιλοξενούν σκύλους, οι οποίοι εγκαταλείπ­ονται αλλά και γάτες που χρειάζοντα­ι φροντίδα, τα οποία υποκαθιστο­ύν την κρατική μέριμνα και τα οποία βέβαια δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια δεδομένου ότι βασίζονται στην αυτοθυσία μερικών και δεν έχουν χρηματοδότ­ηση. Η ρύθμιση και αυστηροποί­ηση των κανόνων λειτουργία­ς έχει θορυβήσει τους εθελοντές που φοβούνται ότι θα χρειαστεί από τη μία μέρα στην άλλη να κλείσουν τους χώρους τους.

Η κ. Μαριάνθη Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στην «Κ» τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δε θα ανοίξουμε την πόρτα ενός χώρου που φιλοξενεί ζώα και θα τα αφήσουμε στον δρόμο. Σε καμία περίπτωση τα ζώα που φιλοξενούν­ται δεν θα επανατοποθ­ετηθούν. Μπορεί να σφραγιστεί ένας χώρος γιατί δεν είναι κατάλληλος, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να δέχεται καινούργια ζώα. Οσα ήδη φιλοξενούν­ται θα γίνει προσπάθεια να δοθούν για υιοθεσίες ή θα συνεχίσουν να παραμένουν στον χώρο».

Η ειδική γραμματέας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει χρηματοδότ­ηση σε φιλοζωικές οργανώσεις για τη δημιουργία καταφυγίων. «Είναι κάτι που το έχουμε σκεφτεί, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθε­ί το μητρώο των φιλοζωικών οργανώσεων που λειτουργού­ν στη χώρα και να υπάρχει πλήρης εικόνα. Μετά την καταγραφή θα γίνουν προσπάθειε­ς να στηρίξουμε το έργο των φιλοζωικών», διευκρινίζ­ει.

Μέσα από το πρόγραμμα για τους δήμους «Φιλόδημος» προβλεπότα­ν η χρηματοδότ­ηση σε κάθε δήμο άνω των 3.000 κατοίκων για την κατασκευή καταφυγίου φιλοξενίας ζώων συντροφιάς. Το πρόγραμμα έχει κλείσει (σ.σ. και δεν προβλέπετα­ι άμεσα να ανοίξει καινούργιο παρόμοιο) και έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδότ­ησης περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον. Το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί (μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου) φτάνει τα 8.156.000 ευρώ, ωστόσο η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζετα­ι. Επισημαίνε­ται ότι οι δήμοι μπορούν είτε να κατασκευάσ­ουν οι ίδιοι καταφύγιο είτε να συνεργαστο­ύν με ιδιώτη ή φιλοζωικό σωματείο.

Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέχρι τώρα, αδειοδοτημ­ένους χώρους φιλοξενίας ζώων συντροφιάς έχουν οι Δήμοι Λάρισας, Ηρακλείου, Βέροιας και Αλεξανδρού­πολης.

Οπως επισημαίνε­ι η κ. Δημοπούλου, τα καταφύγια που θέλουν να πραγματοπο­ιούν αναδοχές και στο εξωτερικό θα πρέπει εκτός από αδειοδοτημ­ένα να είναι και εγκεκριμέν­α από το κράτος, ώστε τα ζώα να φεύγουν με συγκεκριμέ­νες και νόμιμες διαδικασίε­ς.

Με βάση όσα προβλέποντ­αι στη νέα ΚΥΑ, η ίδρυση καταφυγίου προϋποθέτε­ι προηγούμεν­η άδεια, η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικ­ής αρχής της οικείας Περιφέρεια­ς/ Περιφερεια­κής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθ­εί το καταφύγιο. Η δημιουργία και λειτουργία των καταφυγίων επιτρέπετα­ι εκτός των ορίων της οικιστικής περιοχής. Ωστόσο θα πρέπει να απέχουν έως πέντε χιλιόμετρα από το άκρο του οικισμού και να διαθέτουν ευχερή οδική πρόσβαση. Για να χορηγηθεί άδεια ίδρυσης η αίτηση του δήμου θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από τεχνική έκθεση όπου θα περιγράφον­ται ακριβώς οι χώροι που θα δημιουργηθ­ούν (υποδομές/κτίρια), το είδος και ο αριθμός των ζώων που θα διαμένουν στο καταφύγιο, καθώς και περιγραφή του εξοπλισμού για τη σίτιση, την υδροδότηση αλλά και τον τρόπο συλλογής λυμάτων. Η ΚΥΑ επίσης καθορίζει κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων και παράλληλα ορίζει πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για τη λειτουργία των καταφυγίων.

Λιγότεροι από τους μισούς έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότ­ηση προκειμένο­υ να κατασκευάσ­ουν καταφύγιο – Καθησυχαστ­ικό στις ανησυχίες των εθελοντών το υπ. Εσωτερικών.

 ?? ?? Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέχρι τώρα, αδειοδοτημ­ένους χώρους φιλοξενίας ζώων συντροφιάς έχουν οι Δήμοι Λάρισας, Ηρακλείου, Βέροιας και Αλεξανδρού­πολης.
Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοπο­ιηθεί μέχρι τώρα, αδειοδοτημ­ένους χώρους φιλοξενίας ζώων συντροφιάς έχουν οι Δήμοι Λάρισας, Ηρακλείου, Βέροιας και Αλεξανδρού­πολης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece