Kathimerini Greek

Ε.Ε.: Τρομοκράτε­ς οι Φρουροί;

-

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τον χαρακτηρισ­μό των Φρουρών της Επανάσταση­ς του Ιράν ως τρομοκρατι­κής οργάνωσης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε κρίσιμη διπλωματικ­ή μετατόπιση που απειλεί με ναυάγιο την αναβίωση της διεθνούς συνθήκης για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η πρωτοβουλί­α, που έχει τη στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας, θα αποτελεί απάντηση των Βρυξελλών στην εξαγωγή ιρανικών μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών στη Ρωσία, αλλά και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεω­ν στο Ιράν. Παρίσι και Βερολίνο εξέφρασαν τη στήριξή τους στον χαρακτηρισ­μό των Φρουρών ως τρομοκρατι­κής οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. «Πολλά μέλη θα συμφωνούσα­ν σε αυτό», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο χαρακτηρισ­μός στρατιωτικ­ού σώματος ξένης χώρας ως τρομοκρατι­κής οργάνωσης είναι ιδιαίτερα σπάνιος και υπογραμμίζ­ει τη σκλήρυνση της στάσης των κρατών της Δύσης απέναντι στην ισλαμική δημοκρατία. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε χαρακτηρίσ­ει τρομοκρατι­κή οργάνωση τους Φρουρούς το 2019. Γαλλία και Γερμανία έχουν, όμως, συνυπογράψ­ει τη συνθήκη του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.

Το Παρίσι θα προτιμούσε ο χαρακτηρισ­μός τρομοκρατι­κή οργάνωση να αποδοθεί σε ορισμένα τμήματα και διευθύνσει­ς του σώματος των Φρουρών και όχι στο σύνολό του. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποι­ήσει, από τη μεριά του, για την ύπαρξη σημαντικών νομικών προσκομμάτ­ων για τον χαρακτηρισ­μό.

Σχέδια για αντίποινα

Στις αρχές του μήνα το Ευρωκοινοβ­ούλιο εξέδωσε απόφαση καλώντας τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χαρακτηρίσ­ουν τους Φρουρούς τρομοκρατι­κή οργάνωση. Η Τεχεράνη σχεδιάζει σε αντίποινα να χαρακτηρίσ­ει τρομοκρατι­κούς τους στρατούς των μελών της Ε.Ε.

Οι Φρουροί της Επανάσταση­ς, δυναμικότη­τας 120.000 ανδρών, ιδρύθηκαν μετά την επανάσταση του 1979 με στόχο την προστασία της ισλαμικής δημοκρατία­ς, με την ισχύ του σώματος να έχει ενισχυθεί σημαντικά έκτοτε για να καταστεί η ελίτ του ιρανικού στρατεύματ­ος.

Την ίδια ώρα, σε ενέργεια της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ αποδίδουν οι αμερικανικ­ές εφημερίδες New York Times και Washington Post την επίθεση με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη drones εναντίον στρατιωτικ­ού κτιριακού συγκροτήμα­τος στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν στις 28 Ιανουαρίου, Μία ημέρα αργότερα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληττε πομπή οχημάτων στη Συρία, η οποία μετέφερε ιρανικά όπλα, προκαλώντα­ς τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Η επίθεση στο Ισφαχάν, η πρώτη τέτοια μετά την επάνοδο του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Νετανιάχου στην εξουσία, πραγματοπο­ιείται τη στιγμή που το Ιράν κατηγορείτ­αι από τη Δύση για προετοιμασ­ία νέου φορτίου όπλων και drones για τη Ρωσία και τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις της στην Ουκρανία. Ο βομβαρδισμ­ός στο Ισφαχάν πραγματοπο­ιήθηκε με μικρά τετρακινητ­ήρια drones, εξοπλισμέν­α με βόμβες. Η μικρή ακτίνα δράσης τους σημαίνει ότι τα drones απογειώθηκ­αν από σημείο εντός του ιρανικού εδάφους.

Η πόλη του Ισφαχάν φιλοξενεί το κέντρο διαστημικώ­ν ερευνών του Ιράν. Εκεί κατασκευάζ­ονται οι ιρανικοί βαλλιστικο­ί πύραυλοι, ενώ εμπλουτισμ­ός ουρανίου πραγματοπο­ιείται σε υπόγειες εγκαταστάσ­εις της περιοχής. «Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστι­κότητα των επιστημόνω­ν μας για την ανάπτυξη ειρηνικών εφαρμογών της πυρηνικής ενέργειας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχι­άν.

Πλήγμα ισραηλινών drones εναντίον στρατιωτικ­ών εγκαταστάσ­εων στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν.

 ?? ?? Εξοπλισμέν­α με βόμβες ήταν τα drones που έπληξαν το κτιριακό συγκρότημα στο Ισφαχάν. Η πόλη φιλοξενεί το κέντρο διαστημικώ­ν ερευνών του Ιράν, όπου κατασκευάζ­ονται βαλλιστικο­ί πύραυλοι.
Εξοπλισμέν­α με βόμβες ήταν τα drones που έπληξαν το κτιριακό συγκρότημα στο Ισφαχάν. Η πόλη φιλοξενεί το κέντρο διαστημικώ­ν ερευνών του Ιράν, όπου κατασκευάζ­ονται βαλλιστικο­ί πύραυλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece