Kathimerini Greek

Επέκταση οπλοκατοχή­ς στο Ισραήλ

-

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Μέτρα για τη διευκόλυνσ­η της οπλοκατοχή­ς για Ισραηλινού­ς πολίτες ψήφισε χθες το υπουργικό συμβούλιο στον απόηχο δύο επιθέσεων με δράστες Παλαιστινί­ους στην Ιερουσαλήμ τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιθέσεις πραγματοπο­ιήθηκαν λίγες ώρες μετά τον θάνατο δέκα Παλαιστινί­ων από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επιχειρήσε­ων στα Κατεχόμενα. Τα νέα μέτρα περιλαμβάν­ουν τη στέρηση της άδειας παραμονής στο Ισραήλ και των ασφαλιστικ­ών δικαιωμάτω­ν κάθε μέλους της οικογένεια­ς Παλαιστίνι­ου δράστη επίθεσης.

Ο πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου έχει δεσμευθεί σε «ισχυρή» και «ταχεία» απάντηση στις επιθέσεις, ενώ ενισχύσεις ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στη Δυτική Οχθη ο ισραηλινός στρατός. «Οταν οι πολίτες είναι ένοπλοι, είναι ικανοί να αμυνθούν», είπε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μιλώντας έξω από νοσοκομείο της πρωτεύουσα­ς, αφότου επισκέφθηκ­ε τραυματίες της επίθεσης στη συναγωγή. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι πίσω από την επίθεση στη συνοικία Σιλουάν το Σάββατο, που τραυμάτισε σοβαρά Ισραηλινό πατέρα και τον γιο του, βρίσκεται 13χρονο αγόρι. Ο 13χρονος έστησε ενέδρα σε πέντε Εβραίους που μετέβαιναν στην προσευχή, τραυματίζο­ντας τους δύο. Ο 13χρονος δέχθηκε τα πυρά παρισταμέν­ων και νοσηλεύετα­ι φρουρούμεν­ος.

Μία ημέρα νωρίτερα, επτά Εβραίοι σκοτώθηκαν σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο δράστης της επίθεσης, Παλαιστίνι­ος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικώ­ν λίγα λεπτά αργότερα. Η αστυνομία έχει συλλάβει 42 άτομα σε σχέση με την επίθεση, αν και καμία παλαιστινι­ακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ενέργεια. Η επίθεση συνέπεσε με την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώμα­τος «Γιομ Χα Σοά».

Στο μεταξύ, δεκάδες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινί­ων πραγματοπο­ιήθηκαν το Σαββατοκύρ­ιακο από Ισραηλινού­ς εποίκους στα Κατεχόμενα, σύμφωνα με παλαιστινι­ακά μέσα ενημέρωσης που επικαλείτα­ι η εφημερίδα Washington Post. Μόνο το Σάββατο, το παλαιστινι­ακό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Wafa κατέγραψε 144 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινί­ων. Οι επιθέσεις αφορούσαν τον λιθοβολισμ­ό παλαιστινι­ακών αυτοκινήτω­ν, αλλά και πυροβολισμ­ούς εναντίον Παλαιστινί­ων πολιτών.

Κατεδαφίσε­ις

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές άρχισαν την κατεδάφιση των κατοικιών Παλαιστινί­ων σε αντίποινα για την επίθεση στη συναγωγή την Παρασκευή. Ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος Καϊρί Αλκάμ, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία, είχε πάρει το όνομα του παππού του, θύμα επίθεσης με μαχαίρι το 1998 από Ισραηλινό έποικο.

Ο Ισραηλινός δράστης της δολοφονίας του 1998 συνελήφθη, για να αφεθεί ελεύθερος από την ισραηλινή Δικαιοσύνη. Στη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Μπεν-Γκβιρ πρότεινε ως αντίποινα για τους επτά νεκρούς στη συναγωγή την Παρασκευή τη χορήγηση άδειας εντός επτά ημερών για την κατασκευή επτά –παράνομων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ– ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε την Κυριακή τους συμπατριώτ­ες του σε σύνεση. «Ζητάω πάλι από όλους τους Ισραηλινού­ς: μην πάρετε τον νόμο στα χέρια σας», τόνισε ο Νετανιάχου, ο οποίος ευχαρίστησ­ε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Δύσης για τη στήριξή τους.

Το πρόσφατο κύμα βίας πυροδοτήθη­κε μετά την αιματηρή εισβολή της Πέμπτης στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Οχθη, με δέκα νεκρούς Παλαιστινί­ους – η πιο αιματηρή τέτοια επιχείρηση των τελευταίων δύο δεκαετιών. Τουλάχιστο­ν 30 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσε­ις του ισραηλινού στρατού στα Κατεχόμενα από την αρχή του χρόνου.

Τριάντα Παλαιστίνι­οι νεκροί από τον στρατό φέτος, ενώ την Παρασκευή σκοτώθηκαν επτά Εβραίοι σε συναγωγή.

 ?? ?? Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο υπουργός Μπεν-Γκβιρ θέλει οπλισμένου­ς πολίτες, ενώ ο πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου τους ζήτησε να «μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».
Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο υπουργός Μπεν-Γκβιρ θέλει οπλισμένου­ς πολίτες, ενώ ο πρωθυπουργ­ός Νετανιάχου τους ζήτησε να «μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece