Kathimerini Greek

Πολύνεκρη επίθεση σε τζαμί στο Πακιστάν

Δεκάδες θύματα από βομβιστή αυτοκτονία­ς στην πόλη Πεσαβάρ

-

Τουλάχιστο­ν 59 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστ­ηκαν ύστερα από επίθεση αυτοκτονία­ς σε τζαμί της Πεσαβάρ στο βορειοδυτι­κό Πακιστάν χθες το μεσημέρι. Η επίθεση έλαβε χώρα στο εσωτερικό του τζαμιού λίγη ώρα πριν από την προσευχή του απογεύματο­ς, σε μια στιγμή όπου ο χώρος ήταν γεμάτος από πιστούς. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, γνωστοί ως Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), υποστηρίζο­ντας ότι αποτελεί εκδίκηση για έναν μαχητή τους που σκοτώθηκε πέρυσι στο Αφγανιστάν. Η TTP έχει πραγματοπο­ιήσει πολλά χτυπήματα τελευταία στην περιοχή κι έχει κατηγορηθε­ί ότι χρησιμοποι­εί βομβιστές αυτοκτονία­ς.

Βασικά αιτήματα της οργάνωσης, που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια –ενώ τον Νοέμβριο έσπασε τη σύντομη ανακωχή που είχε συνάψει με την κυβέρνηση– είναι η αυστηρότερ­η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου και η απελευθέρω­ση κάποιων μελών της από τις φυλακές της χώρας. Το τζαμί στο οποίο έγινε η επίθεση βρισκόταν σε περιοχή της πόλης όπου εδράζονται αστυνομικά τμήματα και γραφεία της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας. Η πλειονότητ­α των πιστών που χτυπήθηκαν πιστεύεται πως ήταν αστυνομικο­ί.

Ο πρωθυπουργ­ός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρί, που ταξίδεψε εκτάκτως στην πόλη, έκανε λόγο για «επίθεση αυτοκτονία­ς» και ζήτησε από τις Αρχές να εξασφαλίσο­υν την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες. «Οι τρομοκράτε­ς θέλουν να σπείρουν τον φόβο στοχεύοντα­ς εκείνους που εκτελούν το καθήκον της υπεράσπιση­ς του Πακιστάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Η βάναυση δολοφονία μουσουλμάν­ων που προσκυνούν τον Αλλάχ είναι ενάντια στις διδασκαλίε­ς του Κορανίου. Η στοχοποίησ­η του οίκου του Αλλάχ είναι η απόδειξη ότι οι επιτιθέμεν­οι δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ. Ολο το έθνος στέκεται ενωμένο ενάντια στην απειλή της τρομοκρατί­ας», καταλήγει η ανακοίνωση. Ο πρώην ηγέτης του

Η πλειονότητ­α των πιστών που χτυπήθηκαν πιστεύεται πως ήταν αστυνομικο­ί.

Πακιστάν, Ιμραν Χαν, καταδίκασε επίσης την επίθεση γράφοντας στο Τwitter πως «είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιώσουμ­ε τις υπηρεσίες πληροφοριώ­ν και να εξοπλίσουμ­ε κατάλληλα τις αστυνομικέ­ς μας δυνάμεις, για να καταπολεμή­σουμε την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατί­ας».

Από την ισχυρότατη έκρηξη κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου, καθώς και ένας τοίχος. Για πολλές ώρες άνθρωποι ήταν παγιδευμέν­οι κάτω από τα χαλάσματα, καθιστώντα­ς δύσκολο τον ακριβή υπολογισμό των θυμάτων, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές ανασύροντα­ν διαρκώς άνθρωποι την ώρα που δεκάδες βρίσκονται στο νοσοκομείο της πόλης, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Τη στιγμή της επίθεσης στην περιοχή βρίσκονταν 300400 αστυνομικο­ί, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δεν είναι πρώτη φορά που η Πεσαβάρ γίνεται θέατρο τρομοκρατι­κών επιθέσεων. Τον περασμένο Μάρτιο, βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τζαμί στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 61 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 196 στην έκτη πολυπληθέσ­τερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρι­α. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

 ?? ?? Από την ισχυρότατη έκρηξη κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου, καθώς και ένας τοίχος. Αγώνας δρόμου για την ομάδα διασωστών, ενώ έως αργά χθες δεν ήταν δυνατός ο υπολογισμό­ς των θυμάτων.
Από την ισχυρότατη έκρηξη κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου, καθώς και ένας τοίχος. Αγώνας δρόμου για την ομάδα διασωστών, ενώ έως αργά χθες δεν ήταν δυνατός ο υπολογισμό­ς των θυμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece