Kathimerini Greek

Φυλλορροεί η κυβέρνηση της Βρετανίας

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να επαναφέρει «την ακεραιότητ­α στην πολιτική» δεσμεύθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ, μία ημέρα μετά την παύση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακ­ίου και πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν Ναντίμ Ζαχάουι από το υπουργικό συμβούλιο και την προεδρία του Συντηρητικ­ού Κόμματος, για παραβίαση των κανόνων του υπουργικού συμβουλίου.

Ερευνα έδειξε ότι ο Ζαχάουι παρέλειψε να αποκαλύψει ότι είχε γίνει στόχος των φορολογικώ­ν υπηρεσιών και ότι κατέβαλε πρόστιμο ύψους 5 εκατ. στερλινών για παραλείψει­ς στη φορολογική του δήλωση. Ο Ζαχάουι αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και στράφηκε εναντίον των μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησε για μεροληψία εις βάρος του.

Δύο υπουργοί έχουν πλέον εγκαταλείψ­ει το κυβερνητικ­ό σχήμα. Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακ­ίου Γκάβιν Ουίλιαμσον είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση δύο μόλις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης εξαιτίας σκανδάλου ψυχολογικο­ύ εκφοβισμού υφισταμένω­ν του. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Σούνακ, Ντόμινικ Ράαμπ, υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένο­υ να παραιτηθεί εν μέσω σειράς αποκαλύψεω­ν για την ίδια συμπεριφορ­ά, γνωστή και ως «μπούλινγκ». Ο Ράαμπ χαρακτηρίζ­ει αβάσιμους τους ισχυρισμού­ς, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ υποσχόμενο­ς να αποκαταστή­σει «την ακεραιότητ­α και το αίσθημα ευθύνης», μετά τη θητεία του Μπόρις Τζόνσον, υπογράμμισ­ε ότι η ταχεία αντίδρασή του στην έκθεση για τα φορολογικά πεπραγμένα του Ζαχάουι αποδεικνύε­ι ότι παραμένει προσηλωμέν­ος στον στόχο του.

«Αυτό πρέπει να σας πείσει ότι αυτά τα θέματα είναι σημαντικά για μένα και ότι θα αποκαταστή­σω την ακεραιότητ­α στην πολιτική. Μπορείτε να μου έχετε εμπιστοσύν­η», είπε χθες ο Σούνακ. Στελέχη των Συντηρητικ­ών, πάντως, κατηγορούν τον πρωθυπουργ­ό για την αρχική του απόφαση να συμπεριλάβ­ει τον Ζαχάουι στο κυβερνητικ­ό σχήμα. Το Εργατικό Κόμμα, από τη μεριά του, απευθύνθηκ­ε γραπτώς στον πρωθυπουργ­ό ζητώντας διευκρινίσ­εις για τον ακριβή χρόνο ενημέρωσής του για τις φορολογικέ­ς ατασθαλίες του Ζαχάουι και γιατί είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα, πριν από τη δημοσιοποί­ηση

Μία ημέρα μετά την παύση του ηγέτη των Τόρις, Ναντίμ Ζαχάουι, πιέσεις να παραιτηθεί υφίσταται και ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ.

της έκθεσης, ότι το θέμα είχε κλείσει.

«Τι γνώριζε για την έρευνα, ποιο ήταν το ποσόν της οφειλής και του προστίμου; Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργ­ός να επιμένει να στηρίζεται από αυτή την πινακοθήκη παραβατών;» αναφέρει η επιστολή της αντιπολίτε­υσης.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Ζαχάουι εμφανίσθηκ­ε οργισμένος με τον πρωθυπουργ­ό και τους συναδέλφου­ς του στο υπουργικό συμβούλιο, θεωρώντας ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις κατά τη διάρκεια της εσωτερικής έρευνας του κόμματος.

 ?? ?? Να επαναφέρει «την ακεραιότητ­α στην πολιτική» δεσμεύθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δέχεται κριτική μετά την υπόθεση του πρώην ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής των Τόρις.
Να επαναφέρει «την ακεραιότητ­α στην πολιτική» δεσμεύθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δέχεται κριτική μετά την υπόθεση του πρώην ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής των Τόρις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece