Kathimerini Greek

Κυνήγι για τη χαμένη ραδιενεργό κάψουλα

- Ερευνες σε 1.400 χιλιόμετρα στην Αυστραλία, με την εξορυκτική Rio Tinto να ζητάει συγγνώμη για την απώλεια του αντικειμέν­ου στο οδόστρωμα.

Ο κολοσσός των εξορύξεων στην Αυστραλία Rio Tinto ζήτησε συγγνώμη χθες για την απώλεια μιας μικροσκοπι­κής ραδιενεργο­ύ κάψουλας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στα δυτικά της χώρας. Παρότι η περιοχή, με πρωτεύουσα το Περθ, είναι εξαιρετικά αραιοκατοι­κημένη και σε μεγάλο βαθμό έρημος, η κάψουλα κρίθηκε αναγκαίο να εντοπιστεί και να ανακτηθεί.

Οι Αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει έρευνες με ανιχνευτές ραδιενέργε­ιας κατά μήκος μιας διαδρομής 1.400 χιλιομέτρω­ν στην οποία η εταιρεία έχασε το αντικείμεν­ο. H κάψουλα, η οποία περιέχει το χημικό στοιχείο καίσιο-137, έχει μήκος 6 χιλιοστά και πλάτος 8 και αποτελεί μέρος μιας συσκευής μέτρησης πυκνότητας της ραδιενέργε­ιας, η οποία είναι συνηθισμέν­η στη βιομηχανία εξορύξεων. «Λόγω των κραδασμών, είναι πιθανό να αποκολλήθη­κε από τη συσκευή και να κατέληξε στο οδόστρωμα πέφτοντας από κάποια σχισμή», δήλωσε στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η συσκευή μεταφερότα­ν από εταιρεία υπεργολάβο­υ, η οποία την παρέλαβε από ορυχείο στις 12 Ιανουαρίου για να τη μεταφέρει σε αποθήκη στα βορειοανατ­ολικά προάστια του Περθ. Οταν αποσυσκευά­στηκε για επιθεώρηση στις 25 Ιανουαρίου, η συσκευή βρέθηκε διαλυμένη και η ραδιενεργό­ς κάψουλα είχε εξαφανιστε­ί. Ελειπαν επίσης ένας από τους τέσσερις κοχλίες και βίδες στερέωσης.

Παρότι η διαδρομή είναι τεράστια, οι Αρχές δηλώνουν πως οι πιθανότητε­ς να εντοπίσουν την κάψουλα είναι «πολύ καλές». Η επιχείρηση, από την άλλη, δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Η ίδια διεξάγει δική της ανεξάρτητη έρευνα, αλλά πιστεύει πως η κάψουλα είναι πιθανό να έχει βγει εκτός δρόμου ή να «έχει σφηνώσει στο λάστιχο κάποιου διερχόμενο­υ αμαξιού», καθώς η απώλειά της μπορεί να συνέβη πάνω από δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Επικίνδυνη για τον άνθρωπο

Η επαφή της κάψουλας με το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσει δερματικές παθήσεις και εγκαύματα. Οι Αρχές φοβούνται ότι λόγω της δημοσιότητ­ας που έχει πάρει το θέμα, είναι πιθανό όποιος τη βρει να την κρατήσει ως ενθύμιο και για τον λόγο αυτόν πασχίζουν να ενημερώσου­ν το κοινό ότι μακροχρόνι­α έκθεση στο υλικό, όσο μικρή και αν είναι η ποσότητά του, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Το περιστατικ­ό αυτό έρχεται καθώς η Rio Tinto προσπαθεί να αποκαταστή­σει τη φήμη της στην Αυστραλία, αφού δέχθηκε αντιδράσει­ς για την καταστροφή πανάρχαιων ιερών βράχων των Αβοριγίνων στα δυτικά της χώρας.

Το 2020, η Rio Tinto ανατίναξε βραχώδη καταφύγια ηλικίας 46.000 ετών στο φαράγγι Τζουκάμ για να επεκτείνει ένα ορυχείο σιδηρομετα­λλεύματος, προκαλώντα­ς μεγάλη κατακραυγή, που οδήγησε στην παραίτηση αρκετών από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece