Kathimerini Greek

Η προστασία μαρτύρων

- Της ιωαννας Μανδρου

Υπάρχουν θεσμοί αναγκαίοι και απαραίτητο­ι που έχουν προσφέρει σημαντικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εδώ, για διάφορους λόγους, δεν έχουν προκόψει.

Η προστασία των μαρτύρων, που πρόσφατα ήρθε και πάλι στην επικαιρότη­τα με τη σύλληψη του προστατευό­μενου μάρτυρα με τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος εξετάστηκε στο πλαίσιο των ερευνών για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, είναι χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ενός θεσμού που από την αρχή στη χώρα μας κακοποιήθη­κε.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ασύλληπτο γεγονός, όταν άρχισε η δίκη των τρομοκρατώ­ν της 17Ν, τότε που το δικαστήριο κάλεσε μέσα στο ακροατήριο τον προστατευό­μενο μάρτυρα με την κωδική του ονομασία «Α1» και εκείνος απάντησε «παρών»!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι προστατευό­μενοι μάρτυρες και στην έρευνα για την εγκληματικ­ή δράση της Χρυσής Αυγής δεν αντιμετωπί­στηκαν από τους εμπλεκομέν­ους –αυτή τη φορά– με τον δέοντα τρόπο. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν εμπλοκή στις

εγκληματικ­ές δράσεις της Χ.Α. και μίλησαν δημόσια για την ταυτότητα των προστατευό­μενων μαρτύρων με σκοπό να τους «κάψουν» και να τους εκφοβίσουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μάρτυρες που μπήκαν σε καθεστώς προστασίας για τη Χ.Α. δεν αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες της κατηγορίας, αλλά συμπληρωμα­τικά βοήθησαν τη Δικαιοσύνη να φθάσει εκεί που έφθασε.

Και αντί τα αρνητικά παραδείγμα­τα στην εφαρμογή του θεσμού της προστασίας των μαρτύρων να γίνουν μάθημα, στις έρευνες για τις παράνομες πρακτικές της Novartis η κακομεταχε­ίριση του θεσμού προσέλαβε διαστάσεις πρωτόγνωρε­ς.

Οι προστατευό­μενοι μάρτυρες που κατήγγειλα­ν δέκα πολιτικούς, χωρίς στοιχεία, όπως αποδείχθηκ­ε, ως δωρολήπτες από τη Novartis, ήταν τρεις. Σήμερα οι δύο έχουν «βγάλει» μόνοι τους την «κουκούλα», έχουν δηλαδή με δική τους ευθύνη αποκαλύψει

την πραγματική τους ταυτότητα. Και οι δύο είναι κατηγορούμ­ενοι. Ο ένας μάλιστα από αυτούς συνελήφθη τελευταία ως εγκέφαλος οργανωμένη­ς εγκληματικ­ής ομάδας που εξαπατούσε επιχειρημα­τίες και ήδη βρίσκεται στη φυλακή.

Η σύλληψη του μάρτυρα της Novartis για βαριά αδικήματα αύξησε τα ερωτήματα που είχαν ήδη διατυπωθεί σε όλους τους τόνους για τους πολιτικούς και δικαστικού­ς χειρισμούς κατά την έρευνα ενός μεγάλου σκανδάλου, όπως εκείνο της Novartis, καθώς η έρευνα για τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτι­κού κολοσσού χάθηκε στον δρόμο για την εξυπηρέτησ­η πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων.

Μήπως τελικά οι χειρισμοί με τους προστατευό­μενους μάρτυρες στη Novartis και τα παρατράγου­δα που ακολούθησα­ν οδήγησαν στο ναδίρ την εφαρμογή του θεσμού της προστασίας των μαρτύρων στη χώρα μας; Mήπως πρωτίστως η Δικαιοσύνη οφείλει να βάλει μια τελεία στην κακομεταχε­ίριση ενός τόσο αναγκαίου στις μέρες μας θεσμού, αναγκαίου για την αντιμετώπι­ση του οργανωμένο­υ εγκλήματος; Λέω, μήπως;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece