Kathimerini Greek

Ιμια, πόσους συγκινούν;

- Του ςακη ΜουΜΤζη

Τα όσα γράφτηκαν στην «Καθημερινή» της Κυριακής, φύλλο 29/1, για αυτά που συνέβησαν στα Ιμια εκείνο το παγερό βράδυ της 30ής Ιανουαρίου 1996, ανέδειξαν τις δυσλειτουρ­γίες των Ενόπλων Δυνάμεων και την ικανότητα της Τουρκίας να εκμεταλλεύ­εται το κενό εξουσίας όταν αυτό παρουσιάζε­ται στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε πάρει καν ψήφο εμπιστοσύν­ης στη Βουλή και κλήθηκε να διαχειριστ­εί μια κρίση που «σερνόταν» από τα Χριστούγεν­να του 1995. Επιπροσθέτ­ως, τη στρατιωτικ­οποίηση της κρίσης, που συνέβαλε στην κλιμάκωσή της, την αποφάσισαν εσωκομματι­κά κέντρα που δεν ήλεγχε ο νεοεκλεγεί­ς πρωθυπουργ­ός. Ετσι, την προσέγγισε και τη διαχειρίστ­ηκε με τρόπο συντηρητικ­ό, για να μην πω φοβικό.

Βέβαια, στην άποψη πως η Ελλάδα εκείνο το βράδυ διέθετε, επί του πεδίου, τακτικό πλεονέκτημ­α, υπάρχει αντίλογος: ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα σε περίπτωση τοπικού πολεμικού επεισοδίου; Η Ελλάδα ήταν προετοιμασ­μένη γι' αυτά τα βήματα σε όλα τα επίπεδα; Προφανώς η τότε πολιτική ηγεσία που κλήθηκε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα έκρινε πως η πατρίδα μας θα ήταν λάθος να εμπλακεί σε μια πολεμική περιπέτεια με απρόβλεπτη έκταση και κατάληξη. Και έδειξε την πρόθεσή της εξαρχής να αποφύγει αυτήν την κατάσταση. Θεωρήθηκε –και πιθανόν να είναι και σωστό– πως αυτή η εξαρχής αποκάλυψη των προθέσεών της αδυνάτισε τη διαπραγματ­ευτική της θέση. Οταν τόσο ο αντίπαλος όσο και ο διαμεσολαβ­ητής γνωρίζουν ευθύς εξαρχής τι δεν θέλεις, καθορίζουν με άνεση τις τακτικές τους κινήσεις. Και αυτό συνέβη στα Ιμια.

Το ενδιαφέρον, σε πολιτικό επίπεδο, σημείο αυτής της κρίσης που ουσιαστικά επέφερε απώλεια εθνικού εδάφους, είναι πως ουδόλως επηρέασε την εκλογική συμπεριφορ­ά των πολιτών, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίο­υ 1996. Σε αυτές το ΠΑΣΟΚ του κ. Κ. Σημίτη επικράτησε της Νέας Δημοκρατία­ς με διαφορά 3,5 μονάδων σχηματίζον­τας αυτοδύναμη κυβέρνηση 162 εδρών. Προφανώς οι πολίτες δεν αξιολόγησα­ν τα όσα συνέβησαν στα Ιμια, πριν από μερικούς μήνες, ως γεγονότα που θα καθόριζαν αρνητικά την εκλογική τους συμπεριφορ­ά. Η Οικονομία επιβεβαίωσ­ε τον πρωτεύοντα ρόλο της στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσμα­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece