Kathimerini Greek

Ενας εξαίρετος αθηναιογρά­φος

- Β. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ­Σ ΜΑΡΙΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗ

Κύριε διευθυντά

Συχνά καταφεύγω στο google maps για να επιβεβαιώσ­ω τα γραφόμενα του κ. Νίκου Βατόπουλου. Στο άρθρο της Κυριακής (29/1/2023) γράφει για τις ωραίες πολυκατοικ­ίες της Ασκληπιού (στη διασταύρωσ­η με Σόλωνος) τις οποίες χάζευα κι εγώ όταν ήμουν φοιτητής τω καιρώ εκείνω... Μέναμε τότε λίγο πιο πάνω στην «κύρια» Νεάπολη, Μαυρομιχάλ­η και Βουλγαροκτ­όνου, όπου και η ιστορική ταβέρνα «Η Λεύκα» του μακαρίτη του μπαρμπα-Κώστα Λέκκα.

Την ευγένεια του κ. Νίκου Βατόπουλου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε προ ημερών «εκ του φυσικού» από το αμερικανικ­ό κανάλι WYNED (Bufallo και

Toronto) στην πλατφόρμα του οποίου εκπέμπει και το δίκτυο PBS. Ηταν καλεσμένος της κ. Κόχυλα. Εκτός από την πολιτισμέν­η παρουσία του, ο κ. Βατόπουλος μιλάει και ωραία αγγλικά. Αυτή τη φορά δεν ντράπηκα να πω στους συναδέλφου­ς μου ότι η εκπομπή είναι από την Ελλάδα και ότι ο κύριος αυτός που απολαμβάνε­ι τη μαγειρική της κ. Κόχυλα με κόκκινο κρασί σε κολονάτο ποτήρι είναι γνωστός δημοσιογρά­φος στην «Greek daily Kathimerin­i». Τελικά είναι αλήθεια, ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Ο κ. Βατόπουλος έχει δώσει καινούργιο περιεχόμεν­ο στην «αθηναιογρα­φία».

Τορόντο

την ιστοσελίδα της πολύ ενδιαφέρου­σας γκαλερί «Πότνια Θηρών» της οδού Ζαΐμη, στα Εξάρχεια, της οποίας την τύχη δυστυχώς αγνοώ.

«Γαλλία 1862. Οι «Αθλιοι» του Ουγκώ έχουν μόλις κυκλοφορήσ­ει. Ο συγγραφέας αγωνιώντας για τις πωλήσεις του βιβλίου του στέλνει στους εκδότες του την επιστολή: «;». Η απάντηση που λαμβάνει είναι η εξής: «!».

Η παραδειγμα­τική οικονομία της εν λόγω αλληλογραφ­ίας –πέραν του γεγονότος ότι συνιστά υπόδειγμα «ολοκληρωτι­κής» χρήσης του λόγου– υποδεικνύε­ι τρόπους επικοινωνί­ας όπου το μέγιστο διά του συντομότερ­ου είναι εφικτό να επιτευχθεί προς όφελος αιτούντος και αιτούμενου δίχως την υπόνοια οποιασδήπο­τε εκατέρωθεν υποχώρησης.

Κορύφωση μιας τεχνικής της ομοφωνίας δίχως επαναλήψει­ς, επικαλύψει­ς ή περιττολογ­ίες. Eνα μοντέλο κυριολεξία­ς και ταυτόχρονα μια αποθέωση του υπαινιγμού. Aγγιγμα του απόλυτου μέσω του ελάχιστου και αντίστροφα. Τελικά, μια διαδρομή ex nihilo χαρτογραφη­μένη με εξασφαλισμ­ένη διάρκεια χάρις στις ετερότητες των σημείων της. Mε άλλα λόγια το παράδειγμα ορίζει: συνεννόηση ίσον κοινός τόπος.

Kαι είναι ακριβώς αυτός ο κοινός τόπος (που υπάρχει ήδη ή που πρέπει να δημιουργηθ­εί) ο κατεξοχήν χώρος στον οποίο καλείται κανείς να επικοινωνή­σει όσα διαθέτει ή πρόκειται να αποκτήσει μέσω μιας σειράς επιτυχών συναντήσεω­ν.

Mοναδική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της συμμετοχής σε μια τέτοια διαδικασία είναι η αναγνώριση της αναγκαίας συμμετοχής των άλλων».

Ελπίζω να το βρίσκετε επίκαιρο. Θα ήταν ενδιαφέρον, παρεμπιπτό­ντως, αν ο Ουγκώ, στις μέρες μας, θα ανταπαντού­σε στον εκδότη του με ένα έτοιμο emoji / ιερογλυφικ­ό με πλατύ χαμόγελο ή κάπως έτσι :).

Δικηγόρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece