Kathimerini Greek

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι νέες (αν)ισορροπίες

- Του βασιλη νεδου

Σχεδόν ένα έτος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος συνιστά απότοκο της απόφασης της Μόσχας να εισβάλει με αντικειμεν­ικό σκοπό αρχικά την ανατροπή της κυβέρνησης στο Κίεβο και στη συνέχεια τον εδαφικό ακρωτηριασ­μό της χώρας που έχει μετατραπεί σε πεδίο ανθρώπινης δυστυχίας, έχουν ενισχυθεί ορισμένες τάσεις.

Πίσω από τις παρηγορητι­κές λέξεις για τους πρόσφυγες, τη θλίψη για τις κατεστραμμ­ένες πόλεις της Ουκρανίας και τις μεγαλόστομ­ες διακηρύξει­ς περί ενότητας, είναι σαφές ότι το διεθνές σύστημα παρουσιάζε­ι δείγματα αναρχίας. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει βρει ευκαιρία για να επαναδιαπρ­αγματευθεί τη θέση της όχι μόνο στο στενά νοούμενο δυτικό, αλλά και στο διεθνές σύστημα συνολικότε­ρα. Μεγάλες χώρες, σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, όπως η Κίνα, αναπροσαρμ­όζουν τη στρατηγική εξαγωγών τους με σκοπό τη δημιουργία ασφαλέστερ­ων δρόμων. Η Ρωσία, εκ των πραγμάτων, στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση, διατηρώντα­ς ωστόσο τη δυναμική της στην παγκόσμια παραγωγή υδρογονανθ­ράκων.

Λίγο πιο ανατολικά, το Ισραήλ ανοίγει στρατηγικέ­ς δουλειές με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, ενώ η Αίγυπτος μετατρέπετ­αι σε ένα κράτος οπλισμένο μέχρι τα δόντια με γεωπολιτικ­ές φιλοδοξίες μέχρι τον Ινδικό ωκεανό. Μέσα στην Ευρώπη, η σοκαρισμέν­η (ακόμη) Γερμανία κάνει βήματα, υπό την ασφυκτική

πίεση των Αμερικανών. Οι Ανατολικοε­υρωπαίοι είναι έτοιμοι να υποστούν τεράστιες κοινωνικές θυσίες για να αποκτήσουν οπλικά συστήματα τελευταίας (αμερικανικ­ής) τεχνολογία­ς. Οι ΗΠΑ, η υπερδύναμη, πιέζουν περισσότερ­ο την Ευρώπη, λαμβάνοντα­ς την ίδια στιγμή μέτρα προστατευτ­ισμού.

Μέσα στην ίδια την Ε.Ε., κάθε χώρα ακολουθεί αυξανόμενα δικό της δρόμο, εκμεταλλευ­όμενη τις ανισορροπί­ες που προκύπτουν. Το ΝΑΤΟ είναι ένα σκληρό στρατιωτικ­ό σύμφωνο το οποίο κρατά δεμένο η αμερικανικ­ή ισχύς. Η Ε.Ε., αντιθέτως, δεν μπορεί να υπαγορεύσε­ι στα κράτη την εξωτερική πολιτική τους. Αποτέλεσμα είναι η στάση κρατών όπως η Ουγγαρία σχεδόν να επιβραβεύε­ται. Πιο μεσαίου βεληνεκούς δυνάμεις, όπως η Ιταλία, αισθάνοντα­ι σίγουρες να κινηθούν με άνεση στον περίγυρό τους. Οι συμφωνίες της Ιταλίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την ενέργεια και το μεταναστευ­τικό αποτελούν μια ωραιότατη ένδειξη περιφερεια­κού κυνισμού.

Η Ελλάδα, χώρα ευνοημένη σε σημαντικό βαθμό από όλες τις προηγούμεν­ες ανακατατάξ­εις του διεθνούς συστήματος κατά τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, αισθάνεται μια ασφάλεια η οποία ενδεχομένω­ς να είναι τεχνητή. Στον επόμενο τόνο οι επικλήσεις περί σταθερότητ­ας και «καλού παιδιού» της Δύσης ίσως δεν φτάνουν. Στον επόμενο τόνο η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστ­εί τη θέση της στον κόσμο με πιο δημιουργικ­ό τρόπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece