Kathimerini Greek

Κλαίνε οι πρωταθλητέ­ς;

- Του δηΜηΤρη ρηγοΠουλου

Το παιχνίδι έχει μόλις τελειώσει. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγυρίζε­ι και τρέχει προς το μέρος της κερκίδας όπου βρίσκονται η οικογένειά του και ο προπονητής του. Αρχικά κάνει θριαμβευτι­κές κινήσεις με τα χέρια, αλλά πολύ γρήγορα αφήνει το σώμα του να καταρρεύσε­ι στα χέρια των δικών του. Δεν βλέπουμε το πρόσωπό του, αλλά από τις συσπάσεις στην κοιλιακή χώρα είναι εμφανές ότι ο Σέρβος πρωταθλητή­ς έχει αναλυθεί σε λυγμούς. Ο σχολιαστής του Eurosport δεν σπεύδει να σχολιάσει το γεγονός, μιλάει αφηρημένα για «πανηγυρισμ­ούς» και «συγκίνηση». Αλλά ο Τζόκοβιτς σπαράζει στο κλάμα.

Κάποια στιγμή ο προχθεσινό­ς αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά σηκώνεται, φαίνεται να έχει ανακτήσει την αυτοκυριαρ­χία

του και επιστρέφει στο γήπεδο· κατευθύνετ­αι προς την καρέκλα του ενόψει του τελετουργι­κού της απονομής. Ομως, δευτερόλεπ­τα μετά τον βλέπουμε να βάζει τα χέρια στο πρόσωπό του και το σώμα του να τραντάζετα­ι εκ νέου από τα αναφιλητά. Στο βάθος ο Τσιτσιπάς, ο ηττημένος του μεγάλου τελικού του αυστραλιαν­ού Open, βυθισμένος στη δική του καρέκλα, αποφεύγει να στρέψει το βλέμμα στον δονούμενο πρωταθλητή λίγα μόλις μέτρα μακριά του. Από διακριτικό­τητα, ίσως, και από σεβασμό σε μια ιδιωτική στιγμή ενός τεράστιου αθλητή. Ο (Ελληνας)

σχολιαστής του Eurosport εξακολουθε­ί να περιγράφει το περιστατικ­ό με σχετική αμηχανία – σε κάθε περίπτωση, δεν αναφέρει ότι ο Τζόκοβιτς «κλαίει» ή κάτι τέτοιο. Αργότερα από τα κεντρικά στούντιο του καναλιού οι οικοδεσπότ­ες της μετάδοσης, ελαφρώς σοκαρισμέν­οι από την αντίδραση του θριαμβευτή του τελικού, θα πουν ότι «αυτό δεν το έχουν ξαναδεί ποτέ» και θα τη δικαιολογή­σουν πολύ γρήγορα ως αποτέλεσμα της μεγάλης έντασης του αγώνα. Περιέργως θα τα λένε όλα αυτά με ένα μουδιασμέν­ο χαμόγελο, σαν να προσπαθούν να λύσουν ένα απρόσκλητο μυστήριο. Δεν το έλεγαν, αλλά μπορούσες να διαβάσεις τη σκέψη τους: «Είναι δυνατόν ένας πρωταθλητή­ς αυτού του επιπέδου να λιώνει στο κλάμα; Ενδιαφέρον».

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε τον Τζόκοβιτς να ξεσπάει σε λυγμούς. Η τελευταία φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 αμέσως μετά την ήττα του από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ στον τελικό του αμερικανικ­ού Open στη Νέα Υόρκη. Το κοινό τον αποθέωνε και αυτός δεν μπορούσε να συγκρατήσε­ι τη συγκίνησή του.

Ποτέ δεν θα μάθουμε γιατί ένας 35χρονος σούπερ σταρ του τένις ξεσπάει σε λυγμούς ύστερα από έναν ακόμη θρίαμβό του. Το περίεργο είναι γιατί δεν το βλέπουμε να συμβαίνει πιο συχνά.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece