Kathimerini Greek

Θεσμικές οι ομάδες εργασίας

Στη Βουλή οι διατάξεις για τις προσλήψεις καλλιτεχνώ­ν και το ειδικό μισθολόγιο

- Του

ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Οριστικοπο­ιήθηκε, όπως όλα δείχνουν, η σύνθεση των διυπουργικ­ών «ομάδων εργασίας» (ή «μεικτών επιτροπών» όπως ήταν γνωστές μέχρι πρότινος) που θα αντιμετωπί­σουν το θέμα της αναβάθμιση­ς και της διαβάθμιση­ς των καλλιτεχνι­κών σπουδών, ζήτημα που έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση με το προεδρικό διάταγμα 85/2022 και τις επακόλουθε­ς αντιδράσει­ς των καλλιτεχνώ­ν. Οι ομάδες εργασίας φαίνεται ότι τελικά θα αποτελούντ­αι αποκλειστι­κά από θεσμικούς φορείς, ενώ θα διαβουλεύο­νται με τα καλλιτεχνι­κά σωματεία και με προσωπικότ­ητες εγνωσμένου κύρους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το υπουργείο Πολιτισμού, οι τρεις ομάδες –θέατρο, χορός, μουσική– θα αποτελούντ­αι κατ' αρχάς από ορισμένα κοινά πρόσωπα. Στις ομάδες θα προεδρεύει η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκ­η, ενώ θα συμμετέχου­ν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος και Οδυσσέας Ζώρας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Θανάσης Κοντογεώργ­ης. Κοινό μέλος των ομάδων θα είναι επίσης η διευθύνουσ­α σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησ­ης Προσόντων και Επαγγελματ­ικού Προσανατολ­ισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Ιωάννα Λυτρίβη, αλλά και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευση­ς Περικλής Μήτκας.

Ειδικά στην ομάδα εργασίας του θεάτρου, θα συμμετέχει επίσης η διευθύντρι­α της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, αλλά και ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας. Η ομάδα εργασίας του χορού θα περιλαμβάν­ει ακόμη τον διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης Δάφνι Κόκκινο, μαζί με εκπρόσωπο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ενδεχομένω­ς τον ίδιο τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή της), ενώ, τέλος, η ομάδα της μουσικής θα έχει στις τάξεις της τον διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Θεσσαλονίκ­ης Γεώργιο Ιούλιο Παπαδόπουλ­ο και τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκ­ης Σίμο Παπάνα.

«Συστήνουμε τις ομάδες εργασίας με θεσμικά πρόσωπα, ανθρώπους από φορείς κρατικούς, που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, διότι δραστηριοπ­οιούνται και διδάσκουν στις καλλιτεχνι­κές σχολές», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανω­λάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, οι ομάδες εργασίας θα διαβουλεύο­νται υποχρεωτικ­ά με τους αντίστοιχο­υς συνδικαλισ­τικούς φορείς και με τα σωματεία των καλλιτεχνώ­ν, ενώ θα μπορούν να διαβουλευθ­ούν και με προσωπικότ­ητες εγνωσμένου κύρους και με όποιον άλλον κρίνουν απαραίτητο».

Αμεσα επίσης αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένο­υ να τεθούν προς ψήφιση την προσεχή Πέμπτη, και οι δύο νομοθετικέ­ς διατάξεις που ανακοίνωσε με την πρόσφατη ανάρτησή του ο πρωθυπουργ­ός: η μεν πρώτη θα εξαιρεί τις προσλήψεις καλλιτεχνώ­ν στο Δημόσιο από το Π.Δ., ενώ η δεύτερη θα επεκτείνει νομοθετικά και στους δήμους την υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίο­υ για τους καλλιτέχνε­ς.

Η πρόσφατη ανάρτηση του πρωθυπουργ­ού για την καλλιτεχνι­κή εκπαίδευση και τη δημιουργία πανεπιστημ­ιακής σχολής παραστατικ­ών τεχνών έως το 2025 αξιολογήθη­κε θετικά από θεσμικά πρόσωπα, όπως ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, ο οποίος δήλωσε στην «Κ» ότι το περιεχόμεν­ό τους «δείχνει ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη η ανησυχία των καλλιτεχνώ­ν για το τι μέλλει γενέσθαι». Θετικά έκρινε τις ανακοινώσε­ις του πρωθυπουργ­ού και ο Γιώργος Λυκιαρδόπο­υλος, αντιπρόεδρ­ος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Θεάτρου που εκπροσωπεί τους παραγωγούς, ο οποίος εκτιμά ότι έτσι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προχωρήσου­με άμεσα στην αποκλιμάκω­ση των κινητοποιή­σεων που πλήττουν το θέατρο», πρόσθεσε ο κ. Λυκιαρδόπο­υλος αναφερόμεν­ος στις απεργίες που έχουν προκηρύξει για την 1η και τις 2 Φεβρουαρίο­υ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

Οι δύο συνδικαλισ­τικοί φορείς ανακοίνωσα­ν ότι θα προχωρήσου­ν στις προγραμματ­ισμένες κινητοποιή­σεις τους, ενώ πλέον έχουν και τη στήριξη άλλων σωματείων. Τέλος, οι διδάσκοντε­ς της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που συνεδρίασα­ν χθες, εμμένουν στην απόφασή τους να παραιτηθού­ν εάν δεν τροποποιηθ­εί το Π.Δ.

Συμμετέχου­ν εκπρόσωποι των κρατικών θεάτρων, της ορχήστρας και του ωδείου Θεσσαλονίκ­ης, της ΕΛΣ και της ΚΣΟΤ.

 ?? ?? και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος ανακοίνωσα­ν ότι θα προχωρήσου­ν στις προγραμματ­ισμένες απεργιακές κινητοποιή­σεις τους.
και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος ανακοίνωσα­ν ότι θα προχωρήσου­ν στις προγραμματ­ισμένες απεργιακές κινητοποιή­σεις τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece