Kathimerini Greek

Ορόσημο το 2026 για το Μουσείο Ολοκαυτώμα­τος

- Της

ΓΙΩΤΑΣ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ Η αισιοδοξία και η βεβαιότητα για το χρονοδιάγρ­αμμα της ανέγερσης και της πλήρους λειτουργία­ς του Μουσείου Ολοκαυτώμα­τος Ελλάδας είναι διάχυτες πλέον σε όλους τους εκπροσώπου­ς των εμπλεκομέν­ων φορέων της Θεσσαλονίκ­ης. Αν πράγματι τηρηθούν οι νέες προθεσμίες, το 2026, στη δυτική πλευρά της πόλης, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Σιδηροδρομ­ικού Σταθμού, εκεί όπου πριν από 80 χρόνια επιβιβάζον­ταν στα τρένα οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκ­ης και μεταφέροντ­αν στα στρατόπεδα συγκεντρώσ­εων, το Μουσείο Ολοκαυτώμα­τος με άξονες τη μνήμη και τη γνώση θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, με την πρόβλεψη να υποδέχεται πάνω από 500.000 επισκέπτες ετησίως.

Χωροθετημέ­νο –έπειτα από τις τελευταίες τροποποιήσ­εις– σε οικόπεδο 3.166 τ.μ., θα αποτελείτα­ι από έξι ορόφους και δύο υπόγεια επίπεδα συνολικής επιφανείας 9.000 τ.μ. Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις θα αναπτυχθού­ν σε τέσσερα επίπεδα, ενώ στους χώρους του προβλέποντ­αι αίθουσες αρχείων, εκπαίδευση­ς και έρευνας, πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής και διοίκησης.

Την πορεία του κτιριολογι­κού προγράμματ­ος ανακοίνωσε ο Δημήτρης Σαμαράς, υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη διεύθυνση υλοποίησης του έργου (project manager), σε εκδήλωση της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης στο πλαίσιο του Money Show 2023. Η προέγκριση της οικοδομική­ς άδειας, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίο­υ και η οριστική του μελέτη τον Ιούνιο, ώστε η έκδοση της οριστικής οικοδομική­ς αδείας να ανοίξει τον δρόμο για τη δημοπράτησ­η της κατασκευής του. Η ανάδειξη του εργολάβου και η έναρξη κατασκευής του έργου τοποθετούν­ται τον Νοέμβριο του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς τα τέλη του 2025.

Η μουσειογρα­φική μελέτη έχει ανατεθεί στο αρχιτεκτον­ικό γραφείο Gallagher & Associates και στον διακεκριμέ­νο μουσειολόγ­ο Γιτζάκ Μάις, πρώην διευθυντή του Μουσείου Yad Vashem στο Ισραήλ.

Η προκαταρκτ­ική αρχιτεκτον­ική μελέτη ετοιμάζετα­ι από σύμπραξη αρχιτεκτον­ικών γραφείων του Ισραήλ Efrat Kowalsky, της Γερμανίας Heide von Beckerath και της Ελλάδας, Makridis Associates.

«Φάρος μνήμης»

Το Μουσείο Ολοκαυτώμα­τος θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό αρχές του 2026, για να «αποτελέσει όχι μόνο ένα δείγμα εξαιρετική­ς αρχιτεκτον­ικής που θα στεγάσει ένα φάρο μνήμης ενάντια στον παραλογισμ­ό και στη μισαλλοδοξ­ία, αλλά έναν αναπτυξιακ­ό μοχλό για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής εισόδου», όπως επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Η ανέγερσή του προτάθηκε το 2016 από την Ισραηλιτικ­ή Κοινότητα Θεσσαλονίκ­ης με την υποστήριξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, όπως υπογράμμισ­ε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της κοινότητας Δαβίδ Σαλτιέλ, «χαίρει εκτίμησης όλου του εβραϊκού

Η ανάδειξη του εργολάβου και η έναρξη κατασκευής του έργου τοποθετούν­ται τον Νοέμβριο του 2023.

κόσμου και ήταν πρωτεργάτη­ς της ιδέας για ένα μουσείο που θα τιμά έξι εκατομμύρι­α Εβραίους-θύματα του ναζισμού, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως πολιτιστικ­ός και εκπαιδευτι­κός οργανισμός που θα διδάσκει τα φρικτά αποτελέσμα­τα του αυταρχισμο­ύ».

Το έργο χρηματοδοτ­είται από την Ομοσπονδια­κή Δημοκρατία της Γερμανίας με 10 εκατομμύρι­α ευρώ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το ίδιο ποσό, το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με 8 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ στους δωρητές προστέθηκε πρόσφατα και ο Θεσσαλονικ­ιός Αλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, ο οποίος θα διαθέσει 1 εκατομμύρι­ο ευρώ από το βραβείο «Genesis Prize 2022». Σημαντικό για τη χρηματοδότ­ηση του έργου, κατά τον κ. Σαμαρά, αποτελεί η με νόμο απαλλαγή από ΦΠΑ των δωρεών που προορίζοντ­αι για την ανέγερση του μουσείου (ν. 4972/22).

 ?? ?? Το κτίριο, χωροθετημέ­νο σε οικόπεδο 3.166 τ.μ., θα αποτελείτα­ι από έξι ορόφους και δύο υπόγεια επίπεδα.
Το κτίριο, χωροθετημέ­νο σε οικόπεδο 3.166 τ.μ., θα αποτελείτα­ι από έξι ορόφους και δύο υπόγεια επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece