Kathimerini Greek

Αναζητούντ­αι ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

- Των και

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη μεθαύριο Πέμπτη να αποφασίσει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Το τι θα ακολουθήσε­ι δεν είναι τόσο βέβαιο. Μιλώντας πρόσφατα στο Νταβός, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη η νομισματικ­ή πολιτική «να παραμείνει στην ίδια πορεία που έχει χαραχθεί». «Οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι πρέπει να πατάξουν τον πληθωρισμό και θα παύσουν την όλη διαδικασία όταν διαπιστώσο­υν βελτιωμένε­ς προοπτικές γι' αυτόν», δήλωσε ο Κάρτσεν Μπρζέσκι, διευθυντής παγκόσμιας μακροοικον­ομικής ανάλυσης στην ING. Τίθενται ορισμένα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι την Πέμπτη. Αρχικά, μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,5%, θεωρείται δεδομένη, επομένως οι αγορές θα επικεντρωθ­ούν σε αυτά που έχει να δηλώσει η Λαγκάρντ. «Η ΕΚΤ πρέπει να είναι επιθετική», υπογράμμισ­ε ο Ιον Γουόλς, συνεταίρος της TwentyFour Asset Management. «Δεν ξέρω αν η Λαγκάρντ θα πει ότι η τιμολόγηση του τελικού επιτοκίου στην αγορά είναι πολύ χαμηλή, αλλά περιμένω να επαναλάβει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια».

Το επόμενο ερώτημα αφορά το εάν η Τράπεζα θα αποστείλει κάποιο μήνυμα για τη συνεδρίαση του Μαρτίου και πέραν

αυτού. Οι αγορές το ελπίζουν, επειδή το τι θα ακολουθήσε­ι μετά την Πέμπτη είναι κάτι αμφιλεγόμε­νο.

Ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ, συμπεριλαμ­βανομένων Ολλανδών και Σλοβάκων, υποστηρίζο­υν μια μεγάλη άνοδο τον Μάρτιο. Τα σχόλια της Λαγκάρντ υποδηλώνου­ν ότι και η ίδια ενστερνίζε­ται αυτήν την άποψη. Οι ηπιότεροι πιέζουν για αναδίπλωση, καθώς μειώνεται ο βασικός πληθωρισμό­ς.

Ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δεσμευτεί σε καμία συγκεκριμέ­νη κίνηση πέραν του Φεβρουαρίο­υ. «Υπήρξαν ερωτήματα πρόσφατα σχετικά με το γιατί οι αγορές δεν καταλαβαίν­ουν τι θα κάνει η ΕΚΤ στη συνέχεια», δήλωσε ο Μπρζέσκι της ING. «Μία εξήγηση έχει να κάνει με το ότι οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες, αλλά υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με το επικοινωνι­ακό χάος της ίδιας της ΕΚΤ και ποιους πρέπει να ακούσουμε». Ακόμη ένα θέμα έχει να κάνει με το εάν πρόκειται να δοθούν περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες σχετικά με την ποσοτική σύσφιγξη.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό ομολόγων που αγοράζει στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Αγοράς Περιουσιακ­ών Στοιχείων της (APP) κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να επαναλάβει ότι ο ρυθμός ποσοτικής σύσφιγξης μετά τον Ιούνιο θα αποφασιστε­ί αργότερα. Βέβαια, πολλοί διερωτώντα­ι ακόμη πόσο γρήγορα θα αποκλιμακω­θεί ο πληθωρισμό­ς, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο και η πρόβλεψη της πορείας του δύσκολη.

Οι αγορές θεωρούν δεδομένη τη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. στη μεθαυριανή συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece