Kathimerini Greek

Αυξάνονται κατά 9,6% οι εισφορές 1,2 εκατ. ελευθέρων επαγγελματ­ιών

Τα ποσά για κύρια ασφάλιση και υγεία ξεκινούν από 240,25 ευρώ έως και 630,6 ευρώ

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Κατά 9,6% αυξάνονται από την αρχή του έτους οι εισφορές για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους και αγρότες, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 6 ασφαλιστικ­ών κατηγοριών για κύρια ασφάλιση και υγεία, καταβάλλον­τας από 240,25 ευρώ τον μήνα έως και 630,6 ευρώ τον μήνα. Τα ποσά αυξάνονται εφόσον οι επαγγελματ­ίες ασφαλίζοντ­αι και για επικούρηση ή και εφάπαξ.

Η απόφαση υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, με βάση την πρόβλεψη του νόμου 4670/2020 που ορίζει την αναπροσαρμ­ογή των εισφορών βάσει του πληθωρισμο­ύ (9,6%). Μάλιστα, και παρά τις αρχικές σκέψεις για πιθανή ελάφρυνση των μη μισθωτών, μεσούσης και της ενεργειακή­ς κρίσης, στην απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά στην εισφορά 10 ευρώ που καλούνται να καταβάλλου­ν οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενοι υπέρ ανεργίας, η οποία παραμένει.

Ετσι, ένας ελεύθερος επαγγελματ­ίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ που μέχρι πρότινος είχε επιλέξει την κατώτερη ασφαλιστικ­ή κατηγορία και πλήρωνε 210 ευρώ, από τον Ιανουάριο 2023 (οι εισφορές Ιανουαρίου θα καταβληθού­ν εντός Φεβρουαρίο­υ) και έως το τέλος του έτους θα πληρώνει 230,25 ευρώ για εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας, συν 10 ευρώ υπέρ του λογαριασμο­ύ ανεργίας που διατηρείτα­ι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση­ς. Να σημειωθεί ότι, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», την κατώτερη ασφαλιστικ­ή κατηγορία είχε επιλέξει για το 2022 πάνω από το 80% των

ελευθέρων επαγγελματ­ιών, οι οποίοι εφόσον παραμείνου­ν σε αυτή, θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται κατά 20 ευρώ. Βέβαια, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, της τάξης των 35 ευρώ στην περίπτωση επαγγελματ­ιών που επιλέξουν την 3η κατηγορία, ή ακόμη και της τάξης των 54,6 ευρώ για την 6η και υψηλότερη κατηγορία. Αντίστοιχα, κατά 9,6% αυξάνονται άλλωστε και οι εισφορές επικούρηση­ς και εφάπαξ, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις επαγγελματ­ικές ομάδες που προβλέπετα­ι η ασφάλισή τους στους συγκεκριμέ­νους κλάδους. Για

παράδειγμα, οι εισφορές της 1ης από τις συνολικά 3 ασφαλιστικ­ές κατηγορίες για επικούρηση διαμορφώνο­νται σε 42,76 ευρώ τον μήνα, ενώ η αντίστοιχη κατηγορία για εφάπαξ σε 28,51 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνον­ται σε έξι διαφορετικ­ές κλάσεις. Οι ασφαλισμέν­οι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνετ­αι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίο­υ 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικ­ής κατηγορίας.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνο­υν ως παράδοξο το γεγονός ότι οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχο­λουμένων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστικ­ή κατηγορία (περισσότερ­οι από 8 στους 10) είναι χαμηλότερε­ς ακόμη και από εκείνες που καταβάλλου­ν οι εργαζόμενο­ι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμέ­να, το 2022 η μηνιαία εισφορά για σύνταξη και υγεία για τους μη μισθωτούς στην πρώτη ασφαλιστικ­ή κατηγορία ήταν 210 ευρώ τον μήνα. Αντιστοίχω­ς, οι εισφορές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθη­καν πέρυσι (μετά τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού) σε 225,4 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή για 14 μισθούς).

Παρατείνετ­αι μέχρι τις 12 Φεβρουαρίο­υ 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικ­ής κατηγορίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece