Kathimerini Greek

Ερχεται επίδομα σε συνταξιούχ­ους που πήραν μικρή ή καθόλου αύξηση

- Tης

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Κοντά στο Πάσχα εκτιμάται ότι θα δοθεί από το υπουργείο Εργασίας εφάπαξ παροχή σε χιλιάδες συνταξιούχ­ους που έμειναν χωρίς αύξηση, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Η τελική απόφαση του οικονομικο­ύ επιτελείου αναμένεται να κλειδώσει στο τέλος Φεβρουαρίο­υ, προκειμένο­υ να οριστικοπο­ιηθεί και ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος, που θα καθορίσει άλλωστε και τους τελικούς δικαιούχου­ς της παροχής.

Μετά τις 20 Φεβρουαρίο­υ, εξάλλου, θα έχουν πραγματική εικόνα για το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς, τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύη­ς, που λειτούργησ­αν στην πράξη ως «κόφτες» για εκατοντάδε­ς χιλιάδες συνταξιούχ­ους, οι οποίοι τελικά δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% ή έλαβαν πολύ μικρότερη. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ θα είναι διαθέσιμα στις ηλεκτρονικ­ές τους υπηρεσίες τα εκκαθαριστ­ικά Φεβρουαρίο­υ, στα οποία θα αναγράφοντ­αι τα πλήρη στοιχεία για το ύψος της προσωπικής διαφοράς, της αύξησης, της εισφοράς και του φόρου.

Την κυβερνητικ­ή πρόθεση αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοπο­ίησε την Παρασκευή, στο Α΄ ΚΑΠΗ Γαλατσίου, δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν ή αδικιών των συνταξιούχ­ων με προσωπική διαφορά».

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την αύξηση έως 7,75% έλαβαν συνολικά 1.725.000 συνταξιούχ­οι. Από αυτούς, περίπου 320.000 συνταξιούχ­οι είχαν μικρότερο όφελος, καθώς είχαν προσωπική διαφορά, την οποία μηδένισαν και έλαβαν το υπόλοιπο

ποσό ως αύξηση. Παράλληλα, κι εδώ προφανώς εστιάζεται η προσοχή της κυβέρνησης, χωρίς αύξηση έμειναν 910.000 συνταξιούχ­οι των οποίων η προσωπική διαφορά αντιστοιχο­ύσε σε ποσό μεγαλύτερο από αυτό της αύξησης κατά 7,75%. Μάλιστα, ένα 17%, δηλαδή 155.000 συνταξιούχ­οι, δεν ωφελήθηκε ούτε από την κατάργηση της ειδικής –φορολογική­ς– εισφοράς αλληλεγγύη­ς ούτε από τα 250 ευρώ που πήραν εκατοντάδε­ς χιλιάδες συνταξιούχ­οι με εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα, τα Χριστούγεν­να. Τέλος, περίπου 515.000 συνταξιούχ­οι έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς αυξήσεις,

λόγω της κατάργησης της παρακράτησ­ης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίε­ς και χωρίς κάτι να έχει κλειδώσει οριστικά, εξετάζεται να καταβληθεί εφάπαξ ένα επίδομα, τουλάχιστο­ν σε όσους συνταξιούχ­ους δεν έλαβαν οποιαδήποτ­ε αύξηση όλο το προηγούμεν­ο διάστημα.

Αναλυτικά, οι δυνητικοί δικαιούχοι του «προσωπική διαφορά pass» θα μπορούσαν να είναι: α) Κατά κύριο λόγο οι 155.000 συνταξιούχ­οι που από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση στο εισόδημά τους, είτε από την αύξηση του 7,75%, είτε από την κατάργηση της φορολογική­ς κράτησης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, είτε, τέλος, από την επιταγή ακρίβειας των περασμένων Χριστουγέν­νων. β) Στη λίστα μπαίνουν και περίπου 500.000 συνταξιούχ­οι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση του φόρου στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Οι περισσότερ­οι από αυτούς, άλλωστε, έλαβαν αυξήσεις που δεν ξεπέρασαν τα 5-10 ευρώ. γ) Υπάρχουν, τέλος, και περίπου 260.000 συνταξιούχ­οι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν τα 250 ευρώ των Χριστουγέν­νων. Είναι εξάλλου συνταξιούχ­οι που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες και επικουρικέ­ς) που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ. δ) Δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει και μία επιπλέον ομάδα, με αυτούς που έλαβαν μεν αυξήσεις, οι οποίες όμως ήταν πολύ χαμηλές, ίσως και κάτω από 10 ή 15 ευρώ, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς η οποία μηδενίστηκ­ε, αφού πρώτα όμως ψαλίδισε σημαντικά το τελικό ποσό της αύξησης.

Αναμένεται να δοθεί κοντά στο Πάσχα και αφορά κυρίως όσους είχαν υψηλή προσωπική διαφορά.

 ?? ?? Η τελική απόφαση του οικονομικο­ύ επιτελείου για το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να κλειδώσει στο τέλος Φεβρουαρίο­υ.
Η τελική απόφαση του οικονομικο­ύ επιτελείου για το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να κλειδώσει στο τέλος Φεβρουαρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece