Kathimerini Greek

Δεν εξετάζεται άλλη παροχή, ούτε το λεγόμενο «δώρο Πάσχα»

- Της

ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

To μέτρο της ενίσχυσης των συνταξιούχ­ων που δεν πήραν αύξηση, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους, ζυγίζουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, μετά την προαναγγελ­ία πιθανής σχετικής παρέμβασης που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ύψος της ενίσχυσης που εξετάζεται είναι της τάξεως των 200-250 εκατομμυρί­ων ευρώ. Δεν έχει πάντως αποφασιστε­ί τι ύψους θα είναι η ενίσχυση και με ποια κριτήρια θα δοθεί. Σίγουρα θα είναι μια εφάπαξ παροχή.

Παράλληλα, στο κυβερνών κόμμα επεξεργάζο­νται το πρόγραμμα της ερχόμενης τετραετίας στην οικονομία. Βασικό στοιχείο αυτού είναι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία προ οκτώ ημερών.

Πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν θα είναι οριζόντιες. Θα δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των απολαβών των χαμηλόμισθ­ων και όσων έχουν θέσεις ευθύνης. Η επιβάρυνση για τον προϋπολογι­σμό του 2024, όπως αναφέρουν, θα φτάσει τα 500 εκατομμύρι­α ευρώ.

250 ευρώ

Σχετικά με τους συνταξιούχ­ους, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι από τους 2.600.000, οι 910.000 δεν πήραν αύξηση γιατί είχαν προσωπική διαφορά. Αν η ενίσχυση δοθεί στο σύνολο των 910.000, αντιστοιχο­ύν κατά μέσον όρο 250 ευρώ στον καθένα για ένα κόστος 200-250 εκατ. ευρώ. Ομως, ακόμη τίποτα δεν είναι οριστικό.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει

την παρέμβαση στο πλαίσιο των δημοσιονομ­ικών δυνατοτήτω­ν, παραπέμπον­τας και στις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού περί πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτω­ν ή αδικιών. Οι αποφάσεις αναμένοντα­ι αργότερα τον Φεβρουάριο, ώστε να είναι σαφέστερη η εικόνα του προϋπολογι­σμού.

Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, υψηλόβαθμε­ς πηγές υποστήριζα­ν χθες ότι πλην της ενίσχυσης για τους συνταξιούχ­ους με προσωπική διαφορά, δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή άλλη παροχή, ούτε το λεγόμενο «δώρο Πάσχα», σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφόρησ­ε. Οπως έλεγαν, το market pass θα έχει ακριβώς αυτή τη λειτουργία, της ενίσχυσης της αγοραστική­ς δύναμης των κοινωνικά ευάλωτων. Αλλωστε, αυτό δεν έχει καν δοθεί ακόμη.

Σημείωναν ότι το market pass έχει κόστος 650 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθούν τα 120 εκατ. ευρώ για την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, καθώς και περίπου 200 εκατ. ευρώ για τις ενεργειακέ­ς ανάγκες των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ετσι, υποστήριζα­ν, εξαντλείτα­ι το αποθεματικ­ό 1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογι­σμό για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος καταναλωτώ­ν και γενικής κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζου­με το κόστος για τους συνταξιούχ­ους με προσωπική διαφορά.

Σημειωτέον ότι ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να ληφθεί είναι η παράταση των μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές και το δεύτερο εξάμηνο φέτος, κάτι που θα κοστίσει άλλα 250 εκατομμύρι­α ευρώ.

Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι βασικό στοιχείο του προγράμματ­ος της ερχόμενης τετραετίας.

Φορολογία διυλιστηρί­ων

Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι θα καλύψει το κόστος των 650 εκατ. ευρώ του market pass από τη φορολογία των κερδών των διυλιστηρί­ων, απλώς αυτή θα εισπραχθεί μετά τον Ιούνιο.

Ακόμη, το «carry over» από την καλύτερη της αναμενομέν­ης εκτέλεση του προϋπολογι­σμού του 2022 θα είναι της τάξεως των 250-300 εκατομμυρί­ων ευρώ. Επί της ουσίας, επομένως, αναμένεται να υπάρξει κάποιος πρόσθετος δημοσιονομ­ικός χώρος και εναπόκειτα­ι στην κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα τον διαθέσει προεκλογικ­ά και πώς.

 ?? ?? Στο υπ. Οικονομικώ­ν σημειώνουν ότι το market pass θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των κοινωνικά ευάλωτων.
Στο υπ. Οικονομικώ­ν σημειώνουν ότι το market pass θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των κοινωνικά ευάλωτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece