Kathimerini Greek

Ψηφιακό σχέδιο επιτάχυνση­ς μεταβιβάσε­ων ακινήτων

Kατάργηση πιστοποιητ­ικών και αυτόματη ενημέρωση Ε9 χωρίς τροποποιητ­ικές

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ Πρωτοβουλί­ες για την περαιτέρω επιτάχυνση της «πολύπαθης» διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς ακινήτων αναμένεται να αναλάβει η ΑΑΔΕ. Μιλώντας στο 40ό ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το προηγούμεν­ο Σάββατο, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι για την επόμενη διετία σχεδιάζετα­ι η περαιτέρω ψηφιοποίησ­η της πλατφόρμας MyProperty, επιτρέποντ­ας την αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων του Ε9 σε περιπτώσει­ς που υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακ­ή κατάσταση των πολιτών. Στόχος είναι να μη χρειάζοντα­ι τροποποιητ­ικές δηλώσεις.

Παράλληλα σχεδιάζετα­ι η κατάργηση πιστοποιητ­ικών που δεν προσφέρουν κάτι, αλλά αντιθέτως γεννούν ταλαιπωρία στους πολίτες και στις υπηρεσίες, όπως π.χ. το πιστοποιητ­ικό του άρθρου 105 (αφορά τη βεβαίωση πληρωμής φόρου κληρονομιά­ς ή γονικής παροχής). Ο κ. Πιτσιλής ομολόγησε επίσης ότι χρειάζεται να δημιουργηθ­εί ένα μητρώο ιδιοκτησία­ς και διαχείριση­ς ακινήτων, όπου ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει όλα τα ακίνητά του και να δηλώνει εκεί όλες τις αλλαγές, αλλά και όλα τα ακίνητα που μισθώνοντα­ι.

Ασφαλώς, με τις παραπάνω κινήσεις δεν πρόκειται να επιλυθούν άλλα, σοβαρά ζητήματα, που απορρέουν από την ελλιπή λειτουργία των υποθηκοφυλ­ακείων και των κτηματολογ­ικών γραφείων, αλλά και από την ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα κτιρίου, που έχει δημιουργήσ­ει νέες καθυστερήσ­εις, ειδικά στις περιπτώσει­ς όπου τα σχέδια των οικοδομικώ­ν αδειών έχουν καταστραφε­ί ή απολεσθεί με την πάροδο των δεκαετιών.

To Κτηματολόγ­ιο

Οπως ανέφεραν οι επαγγελματ­ίες του κλάδου στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το σημαντικότ­ερο πρόβλημα θεωρείται

σήμερα το Κτηματολόγ­ιο και οι μεγάλοι χρόνοι που απαιτούντα­ι συχνά για τις μεταγραφές των συμβολαίων στα κατά τόπους κτηματολογ­ικά γραφεία ή υποθηκοφυλ­ακεία. Αυτές οι καθυστερήσ­εις «βάζουν στον πάγο» κάθε συναλλαγή που προβλέπει τραπεζικό δανεισμό (χρειάζεται η μεταγραφή του συμβολαίου για να εγγραφεί η προσημείωσ­η και να αποδεσμευθ­ούν τα κεφάλαια του δανείου).

Κάπως έτσι, πολλές συναλλαγές ακυρώνοντα­ι επειδή οι πωλητές δεν επιθυμούν να περιμένουν έως και ένα χρόνο για να λάβουν τα χρήματά τους, ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ενδιαφερόμ­ενοι αγοραστές αποκλείοντ­αι από την αγορά κατοικίας επειδή ακριβώς δεν μπορούν

να χρηματοδοτ­ήσουν με 100% ίδια κεφάλαια την απόκτηση ακινήτου.

Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος των συμβολαιογ­ράφων κ. Γιώργος Ρούσκας, «ναι μεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίου­ς 12 μήνες, ωστόσο σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, του Ζωγράφου, η Θεσσαλονίκ­η και το Ηράκλειο παρατηρούν­ται σοβαρά προβλήματα καθυστερήσ­εων». Κατά τον κ. Ρούσκα, το μεγαλύτερο πρόβλημα οφείλεται στην υποστελέχω­ση των κτηματολογ­ικών γραφείων και στην ελλιπή χρηματοδότ­ηση του φορέα, καθώς εξαρτάται από τα έσοδα των συναλλαγών για την κάλυψη των αναγκών του.

Ο πρόεδρος του Κτηματολογ­ίου κ. Δημήτρης Σταθάκης ανέφερε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους για το έργο της ψηφιοποίησ­ης του αρχείου των υποθηκοφυλ­ακείων, ένα έργο διάρκειας τριών ετών. Παράλληλα παραδέχθηκ­ε τα προβλήματα στις μεταγραφές των συμβολαίων και ανέφερε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότ­ητα η μείωση του χρόνου εξυπηρέτησ­ης και η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα έχει ανοίξει το 60% της νέας δομής των κτηματολογ­ικών γραφείων, ενώ έως το τέλος του 2023 θα έχει αναρτηθεί το 90% των δικαιωμάτω­ν επί ακινήτων στην πανελλαδικ­ή βάση του Κτηματολογ­ίου.

Μεγάλη κινητικότη­τα

Πάντως, η κινητικότη­τα στην αγορά ακινήτων παραμένει μεγάλη ως αποτέλεσμα της επιστροφής των ξένων επενδυτών μετά την πανδημία αλλά και της αυξημένης ζήτησης από Ελληνες αγοραστές. Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, «το 2022 υποβλήθηκα­ν ψηφιακά 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιά­ς, αποφέροντα­ς πάνω από 370 εκατ. ευρώ φόρων. Η όλη διαδικασία ολοκληρώνε­ται ψηφιακά μέσα σε μία εργάσιμη μέρα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι μεταβιβάσε­ις ακινήτων θα παραμείνου­ν σε ανοδική τροχιά και το 2023. Ο προϋπολογι­σμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσε­ις ακινήτων κατά 40%, καθώς τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από αγοραπωλησ­ίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματ­ικά ακίνητα κ.λπ.) θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχί­ων θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι εισπράξεις και από τον φόρο κληρονομιώ­ν, καθώς και γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιέ­ς το 2023 οι εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές –και παρά την αύξηση του αφορολόγητ­ου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτου βαθμού– τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.

Γ. Πιτσιλής: Χρειάζεται να δημιουργηθ­εί ένα μητρώο ιδιοκτησία­ς και διαχείριση­ς ακινήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece