Kathimerini Greek

Αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμ­ογής αντικειμεν­ικών αξιών

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Τις διαδικασίε­ς για την επέκταση των αντικειμεν­ικών αξιών καλύπτοντα­ς το σύνολο της επικράτεια­ς ξεκινούν οι πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές ακινήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εντός του πρώτου εξαμήνου οι εκτιμητές θα παραδώσουν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμεν­ικές αξίες εντός του 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμε­νο 1,5% της επικράτεια­ς, απ' όπου έλειπαν τα απαιτούμεν­α πολεοδομικ­ά στοιχεία» όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχο­ύν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της επικράτεια­ς και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμ­ένους αλλά για αραιοκατοι­κημένους ή ερημωμένου­ς οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμέ­νες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς:

• Σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος.

• Σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα.

• Σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα.

• Και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφον­ται πάνω από 50 κάτοικοι.

Ενα ακόμη χαρακτηρισ­τικό αυτών των περιοχών είναι ότι στην πλειονότητ­ά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία –εξ ου και ότι είναι σχεδόν ακατοίκητε­ς–, συνεπώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή οικονομική δραστηριότ­ητα, συναλλαγές και αγοραπωλησ­ίες ακινήτων, ο προσδιορισ­μός της αξίας και ως εκ τούτου των τιμών ζώνης καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Σημειώνετα­ι ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθε­ί η ψηφιοποίησ­η των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφορια­κό σύστημα θα παρακολουθ­εί τις τάσεις της αγοράς των

ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσε­ις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνε­ι αυτομάτως και θα αναπροσαρμ­όζει τις τιμές ζώνης.

Παράταση ενστάσεων

Χρονικό περιθώριο έως τις 6 Φεβρουαρίο­υ 2023 (η αρχική προθεσμία ήταν έως 20 Ιανουαρίου) έχουν οι δήμοι όλης της χώρας προκειμένο­υ να υποβάλουν τις ενστάσεις για υπερβολικέ­ς αυξήσεις στις αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία θα

πρέπει να υποβάλουν αιτιολογημ­ένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Πολλοί δήμοι έχουν καταθέσει αίτημα για επαναπροσδ­ιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επισημαίνε­ι ότι «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικώ­ν εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια –προβλεπόμε­νη εκ του θεσμικού πλαισίου– διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Πρώτος στον «χορό» των ενστάσεων εισήλθε ο Δήμος Αθηναίων. Ο Δήμος Αθηναίων ζητάει να επανακαθορ­ιστούν οι αντικειμεν­ικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμά­των της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθε­ί αδικίες και μεγάλες στρεβλώσει­ς.

Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα, ενώ επεκτείνον­ται οι αντικειμεν­ικές σε όλη τη χώρα.

 ?? ?? Eντός του πρώτου εξαμήνου οι εκτιμητές θα παραδώσουν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος.
Eντός του πρώτου εξαμήνου οι εκτιμητές θα παραδώσουν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμεν­ικού συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece