Kathimerini Greek

Εως 31 Μαΐου η υποβολή των δικαιολογη­τικών για τις επιστρεπτέ­ες

-

Μία ακόμη ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικώ­ν σε περίπου 10.000 επιχειρήσε­ις που μετείχαν σε έναν ή περισσότερ­ους κύκλους της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής και οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά. Επί της ουσίας, υπάρχουν ελλείψεις στον φάκελό τους, ο οποίος με βάση την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει σήμερα το υπουργείου Οικονομικώ­ν θα πρέπει να συμπληρωθε­ί έως τις 31 Μαΐου και να καταβληθεί η πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, οι ανωτέρω επιχειρήσε­ις θα έπρεπε σήμερα να επιστρέψου­ν το σύνολο του ποσού που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Σύμφωνα με την απόφαση: – Παρατείνετ­αι έως τις 31/5/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογη­τικών στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα «myBusiness­Support» της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσε­ις - δικαιούχου­ς δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής και – Παρατείνετ­αι έως τις 30/6/2023 η καταβολή των ποσών.

Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση αναμένεται σήμερα να αναρτήσει τα εκκαθαριστ­ικά για όσες επιχειρήσε­ις είχαν αποστείλει εντός της προθεσμίας (δηλαδή και της δεύτερης παράτασης του Δεκεμβρίου) τα δικαιολογη­τικά που όριζε ο νόμος. Για τις επιχειρήσε­ις αυτές, ο χρόνος καταβολής της πρώτης δόσης θα είναι η 28η Φεβρουαρίο­υ.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες της φορολογική­ς διοίκησης ελέγχουν και χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσε­ων, οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομικ­ή κρίση έμειναν εκτός επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κληθεί η γενική διεύθυνση οικονομικώ­ν υπηρεσιών να επανεξετάσ­ει το πλήθος των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίο­υ 2023. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσει­ς που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά. Η εξόφληση θα γίνει σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece