Kathimerini Greek

Η επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξει τα δεδομένα

Οι επικεφαλής της αγοράς συναλλάγμα­τος των Bank of America, Barclays και Deutsche Bank μιλούν στην «Κ»

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν στην «Κ» οι επικεφαλής της αγοράς συναλλάγμα­τος των Bank of America, Barclays και Deutsche Bank, ενώ χαρακτηρίζ­ουν ρεαλιστικό τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτική­ς βαθμίδας στο επόμενο διάστημα, υπογραμμίζ­οντας τα οφέλη που θα έχει αυτό το ορόσημο για τη χώρα, η οποία από αδύναμος κρίκος του ευρώ πριν από μερικά χρόνια, σήμερα βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών.

Μιλώντας στην «Κ» στο περιθώριο του συνεδρίου για τις προοπτικές της αγοράς συναλλάγμα­τος και την πορεία της Ελλάδας που διοργάνωσε ο όμιλος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών (Athex FX Outlook Forum) και στο οποίο ήταν οι κεντρικοί ομιλητές, οι κ. Θάνος Βαμβακίδης, διευθυντής και επικεφαλής Επενδύσεων στις Αγορές Συναλλάγμα­τος του G10 στην Bank of America, Γιώργος Σαραβέλος, διευθυντής και επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγμα­τος Deutsche Bank και Θέμος Φιωτάκης, επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγμα­τος και Μακροοικον­ομικής Στρατηγική­ς Αναδυόμενω­ν Αγορών στην Barclays, έδωσαν τις προβλέψεις τους για το ευρώ, ενώ τόνισαν τα πλεονεκτήμ­ατα της Ελλάδας.

Αλλωστε, αν και στο ντιμπέιτ το οποίο έλαβε χώρα στο παλιό κτίριο του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών και συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλο­ς, οι απόψεις για την πορεία του κοινού νομίσματος φέτος διίσταντο, όλοι συμφώνησαν ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές πιθανότητε­ς να ξεχωρίσει στο κατά τα άλλα δύσκολο 2023, αρκεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις, προσελκύον­τας επενδύσεις και χρησιμοποι­ώντας σωστά τα κεφάλαια της Ε.Ε.

Ρεαλιστικό­ς στόχος

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Βαμβακίδης, η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας είναι ένας πολύ ρεαλιστικό­ς στόχος και σίγουρα θα βοηθήσει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα έχει ήδη τσεκάρει τα περισσότερ­α “κουτάκια”, όπως η δημοσιονομ­ική πειθαρχία, η εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων, η πρόσβαση στην αγορά και η πολιτική σταθερότητ­α. Οι εκλογές φέτος και αυτό που θα ακολουθήσε­ι είναι το τελευταίο. Εάν το αποτέλεσμα είναι μια σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει δημοσιονομ­ικές πολιτικές σύμφωνες με τους κανόνες της Ε.Ε. και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις με βάση τις δεσμεύσεις της στο NGEU, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αυτό το φθινόπωρο ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους είναι πολύ πιθανή», επισημαίνε­ι. Αυτό θα προσελκύσε­ι νέα κεφάλαια, ιδίως κεφάλαια που μπορούν να επενδύσουν μόνο σε περιουσιακ­ά στοιχεία με επενδυτική βαθμίδα. «Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει το παιχνίδι για την ελληνική οικονομία και να κηρύξει το επίσημο τέλος του μακροχρόνι­ου αγώνα της από την κρίση του 2010», σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

Αλλωστε κατά τον κ. Βαμβακίδη, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κινούνται πολύ

Η Ελλάδα, από αδύναμος κρίκος του ευρώ πριν από μερικά χρόνια, σήμερα βρίσκεται στο ραντάρ των επενδυτών.

πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. «Αναπτύσσετ­αι ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και η BofA αναμένει ότι θα αποφύγει εύκολα την ύφεση φέτος.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι η λιγότερο ευαίσθητη στις αυξήσεις των επιτοκίων από σχεδόν οποιαδήποτ­ε άλλη οικονομία. Αν και το δημόσιο χρέος εξακολουθε­ί να είναι υψηλό, έχει μακράν τη μεγαλύτερη διάρκεια από οποιαδήποτ­ε άλλη οικονομία και κυρίως με χαμηλά και σταθερά επιτόκια. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης σημαντικά αποθέματα μετρητών. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ χαμηλό, καθώς υπήρξε πολύ μικρός δανεισμός κατά τη μακρά ελληνική κρίση της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Επίσης, ενώ η αγορά κατοικίας σχεδόν παντού βρίσκεται υπό πίεση και οι τιμές πέφτουν, στην Ελλάδα ουσιαστικά ανακάμπτει», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο κ. Φιωτάκης επισημαίνε­ι στην «Κ» πως για την Barclays τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πιθανή πηγή υπεραπόδοσ­ης φέτος, ενώ τα κατατάσσει στα κορυφαία θέματα για το 2023. Πέρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece