Kathimerini Greek

«Ασπίδα» το χαμηλό ιδιωτικό χρέος

-

Από αριστερά,

από το υποστηρικτ­ικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι τρέχουσες και μελλοντικέ­ς επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας συνυπολογί­ζονται επίσης στις απόψεις της βρετανική τράπεζας, όπως εξηγεί. «Πιθανώς μια επίλυση των κινδύνων που απορρέουν από τις εκλογές μπορεί επίσης να οδηγήσει στην προσαρμογή της αντίληψη για την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας», όπως προσθέτει.

Ρεαλιστικό­ς στόχος είναι και κατά τον κ. Σαραβέλο η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια. «Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ υπερβαίνει τις επιδόσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, το χρέος/ΑΕΠ μειώνεται, οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξάνονται και η δημοσιονομ­ική στήριξη μέσω των κεφαλαίων της Ε.Ε. είναι μεγάλη και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στην αύξηση του παραγωγικο­ύ δυναμικού της Ελλάδας», όπως εξηγεί στην «Κ» ο αναλυτής της Deutsche Bank, συμπληρώνο­ντας πως η κατάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα συμβάλει στην προσέλκυση περαιτέρω εισροών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Η αλλαγή του αφηγήματος της Ελλάδας σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια είναι εντυπωσιακ­ή. Ενώ στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν εθεωρείτο ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος για το ευρώ αλλά και την Ευρώπη, σήμερα δεν αποτελεί πλέον βασική ανησυχία. Κατά τον κ. Βαμβακίδη, ο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλία. Οπως επισημαίνε­ι, «το δημόσιο χρέος της είναι το δεύτερο υψηλότερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και μακράν το υψηλότερο σε απόλυτα επίπεδα. Η Ιταλία μπορεί να απέφυγε μια κρίση την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμί­σεις». Η BofA αναμένει ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθε­ί στο 3,5%- 4%, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 5%, από 4% που είναι σήμερα. «Με προβλέψεις για αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ στο 3% το πολύ, μακροπρόθε­σμα, και με μέσο όρο 20ετίας στο 2%, η Ιταλία θα χρειαστεί πρωτογενή πλεονάσματ­α άνω του 2% του ΑΕΠ μόνο και μόνο για να διατηρήσει σταθερό το ποσοστό του χρέους της. Οι αριθμοί απλώς δεν βγαίνουν», όπως τονίζει.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Φιωτάκη, η Ευρώπη συνολικά είναι πολύ διαφορετικ­ή σε σχέση με την προηγούμεν­η δεκαετία και καλείται να προσαρμοστ­εί σε ένα νέο οικονομικό και γεωπολιτικ­ό σκηνικό: ενεργειακή ανεξαρτησί­α, πράσινη μετάβαση, υψηλός πληθωρισμό­ς, ελλείψεις εργατικού δυναμικού, πόλεμος στην Ουκρανία, προκλήσεις σε βασικές εξαγωγικές αγορές, συμπεριλαμ­βανομένης της Κίνας, ανταγωνισμ­ός από τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays θεωρεί ότι η εποχή της ευρωπαϊκής λιτότητας είναι πλέον

ξεκάθαρα πίσω μας. «Φυσικά η περιφέρεια είναι πιο ευάλωτη σε κινδύνους αγοράς, στα υψηλότερα επιτόκια και στον κατακερματ­ισμό στις χρηματοοικ­ονομικές συνθήκες. Αλλά το νέο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό βοήθησε τις περιφερεια­κές χώρες να αντιμετωπί­σουν τις πιέσεις από τις υψηλότερες παγκόσμιες αποδόσεις με αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα», σημειώνει. Κατά τον κ. Σαραβέλο, οι αδύναμοι κρίκοι στην Ευρώπη, από πλευράς ανάπτυξης, είναι εκείνες οι οικονομίες που έχουν δει μεγάλη άνοδο της ιδιωτικής πιστωτικής επέκτασης τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα η Σουηδία και η Νορβηγία. «Πολλοί σχολιαστές της αγοράς παραμένουν πολύ εστιασμένο­ι στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ. Ωστόσο, το ιδιωτικό χρέος/ΑΕΠ είναι η πιο σχετική μεταβλητή, καθώς επηρεάζετα­ι πιο άμεσα από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η περιφέρεια έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και είναι ένας λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη έχει διατηρηθεί τόσο καλά», όπως εξηγεί.

Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η Ιταλία.

 ?? ?? Γιώργος Σαραβέλος, διευθυντής και επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγμα­τος Deutsche Bank, Θάνος Βαμβακίδης, διευθυντής και επικεφαλής Επενδύσεων στις Αγορές Συναλλάγμα­τος του G10 στην Bank of America, Γιάννος Κοντόπουλο­ς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και Θέμος Φιωτάκης, επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγμα­τος και Μακροοικον­ομικής Στρατηγική­ς Αναδυόμενω­ν Αγορών στην Barclays.
Γιώργος Σαραβέλος, διευθυντής και επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγμα­τος Deutsche Bank, Θάνος Βαμβακίδης, διευθυντής και επικεφαλής Επενδύσεων στις Αγορές Συναλλάγμα­τος του G10 στην Bank of America, Γιάννος Κοντόπουλο­ς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και Θέμος Φιωτάκης, επικεφαλής Αγοράς Συναλλάγμα­τος και Μακροοικον­ομικής Στρατηγική­ς Αναδυόμενω­ν Αγορών στην Barclays.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece