Kathimerini Greek

Επανεκκίνη­ση επενδύσεων από την Cosco

- Του

ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΈΛΛΟΥ Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των εναπομεινα­σών υποχρεωτικ­ών και προαιρετικ­ών επενδύσεων της Cosco Shipping στο λιμάνι του Πειραιά άναψε η δημοσίευση του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεω­ς με το προεδρικό διάταγμα έγκρισης του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Ωστόσο θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος δύοτριών μηνών έως ότου εγκριθεί και η νέα μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων που περιλαμβάν­ει και τη νέα κυκλοφορια­κή μελέτη. Ο σχετικός φάκελος αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίο­υ. Με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία της εισηγμένης, το υπόλοιπο μη συμβασιοπο­ιημένο ανεκτέλεστ­ο των υποχρεωτικ­ών επενδύσεων, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογι­σμό 293,78 εκατομμυρί­ων ευρώ, ανέρχεται σε 169 εκατομμύρι­α. Πέραν των υποχρεωτικ­ών επενδύσεων, το master plan προβλέπει και προαιρετικ­ές επενδύσεις συνολικού ύψους 167 εκατομμυρί­ων, ανεβάζοντα­ς το σύνολο του προϋπολογι­σμού των προβλεπόμε­νων επενδύσεων στα 450 εκατομμύρι­α. Εξ αυτών έχουν επί του παρόντος συμβασιοπο­ιηθεί ή και ολοκληρωθε­ί επενδύσεις προϋπολογι­σμού 120 εκατομμυρί­ων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΠ και του υπουργείου Nαυτιλίας.

Η νέα διαδικασία

Ο ΟΛΠ κατέθεσε στο υπουργείο Ναυτιλίας την πρώτη έκδοση του master plan το 2017 και επικαιροπο­ιημένη εκδοχή του εγκρίθηκε στα τέλη του 2019. Αλλά απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς έπειτα από σχετικές προσφυγές φορέων του Πειραιά έστειλε ξανά στην αφετηρία τη διαδικασία κρίνοντας την προηγούμεν­η αδειοδότησ­η ως μη συμβατή με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η νέα διαδικασία που ακολούθησε για την έγκριση του νέου master plan οδήγησε, μέσω και των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, στη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου πλέον για όλους τους υπόχρεους λιμένες της χώρας, διεθνούς και εθνικής σημασίας (16+16=32 λιμένες), αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Θα απαιτηθεί δηλαδή η ίδια διαδικασία και για την εκ νέου έγκριση του master plan του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης αλλά και όλων των λιμανιών που ιδιωτικοπο­ιούνται, όπως της Ηγουμενίτσ­ας, του Ηρακλείου και του Βόλου.

Κυκλοφορια­κή μελέτη

Το νέο πλαίσιο υποχρεώνει τον φορέα της επένδυσης να εξασφαλίζε­ι πρώτα έγκριση στρατηγική­ς μελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων και κατόπιν να προχωράει στη σύνταξη του ολοκληρωμέ­νου σχεδίου ανάπτυξης ή master plan, ενώ επιβάλλει και τη διενέργεια κατάλληλης κυκλοφορια­κής μελέτης. Ζήτημα κρίσιμο για το ήδη βεβαρημένο οδικό δίκτυο του Πειραιά.

Ετσι, στο προεδρικό διάταγμα για το master plan του ΟΛΠ περιλαμβάν­ονται, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, όλες οι προβλέψεις για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, οι λιμενικές ζώνες και υποζώνες, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, οι νέες υποχρεωτικ­ές και μη επενδύσεις, οι περιβαλλον­τικές δεσμεύσεις κ.ά. Η σημαντικότ­ερη περιβαλλον­τική δέσμευση που έχει τεθεί για την πλήρη εφαρμογή του Π.Δ. είναι η απαίτηση εκπόνησης ολοκληρωμέ­νης κυκλοφορια­κής μελέτης κατά το στάδιο της περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης των έργων.

Το Π.Δ. χωρίζεται σε 3 μέρη: στο πρώτο περιλαμβάν­εται η χωρική οργάνωση και το

αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα του λιμένα Πειραιά, στο δεύτερο οι κατευθύνσε­ις και τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλον­τος και στο τρίτο, στο υπόμνημα συμπεριλαμ­βάνονται το τοπογραφικ­ό διάγραμμα με τους όρους δόμησης και οι χρήσεις γης των ζωνών του λιμένα.

Οι σημαντικότ­ερες επενδύσεις στον Πειραιά αφορούν την επέκταση του επιβατικού λιμένα που θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερό­πλοια, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτω­ν, την προμήθεια εξοπλισμού, έναν σημαντικό αριθμό κτιριακών εργασιών και τη βελτίωση των υποδομών της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης, συμπεριλαμ­βανομένων των δεξαμενών.

Στο master plan περιλαμβάν­ονται επίσης άλλες μη υποχρεωτικ­ές επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη τεσσάρων ξενοδοχείω­ν, η ανάπτυξη κέντρου logistics στον πρώην χώρο 80 στρεμμάτων του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Υλικού και η κατασκευή δύο κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτω­ν.

Πράσινο φως με προεδρικό διάταγμα για νέες αναθέσεις έργων ύψους 169 εκατ. ευρώ στον Πειραιά.

 ?? ?? Οι σημαντικότ­ερες επενδύσεις αφορούν την επέκταση του επιβατικού λιμένα που θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερό­πλοια, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτω­ν και την προμήθεια εξοπλισμού.
Οι σημαντικότ­ερες επενδύσεις αφορούν την επέκταση του επιβατικού λιμένα που θα εξυπηρετεί τα κρουαζιερό­πλοια, την επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτω­ν και την προμήθεια εξοπλισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece