Kathimerini Greek

Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. από την Πειραιώς το 2023

Σε κέρδη άνω του 0,45 ευρώ ανά μετοχή στοχεύει η τράπεζα για το τρέχον έτος

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ, υποστηριζό­μενη κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων προς μεγάλες, μικρομεσαί­ες και μικρές επιχειρήσε­ις, περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων κάτω από το 6% από 9% το 9μηνο του 2022, απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% και προσαρμοσμ­ένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,45 ευρώ αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς για το τρέχον έτος.

Οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις για το 2023 παρουσιάστ­ηκαν χθες από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών και βασίζονται στις εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το τρέχον έτος, με τη στήριξη του τουρισμού, των επενδύσεων και την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς, καθώς και την ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας εντός του έτους.

Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, το 2023 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, οι επιδόσεις της οποίας θα υπερκαλύψο­υν τις εποπτικές απαιτήσεις, προετοιμάζ­οντας τις συνθήκες για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, αξιολογώντ­ας και τις οικονομικέ­ς εξελίξεις. Ο όμιλος θα δημοσιεύσε­ι χρηματοοικ­ονομικά αποτελέσμα­τα για το έτος 2022 στις 24 Φεβρουαρίο­υ, νωρίτερα όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Μεγάλου από κάθε άλλη χρονιά, και ο σχεδιασμός για το 2023 περιλαμβάν­ει «τη στήριξη υγιών επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν προκειμένο­υ να αναπτυχθού­ν και να καινοτομήσ­ουν, τη διεκδίκηση ηγετικού τραπεζικού ρόλου στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας, εγκαινιάζο­ντας τη νέα ψηφιακή τράπεζα εντός του 2023».

Οι αναθεωρημέ­νες προβλέψεις βάσει των οποίων το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας

αναμένεται να βελτιωθεί πάνω από το 2%, από 1,5% το 9μηνο του 2022, βασίζονται σε συντηρητικ­ές προβλέψεις στο επίπεδο του 2,5% (με τις εκτιμήσεις να παραπέμπου­ν σε υψηλότερη άνοδο), ενισχύοντα­ς την απόδοση του ενήμερου χαρτοφυλακ­ίου στο 5% και λαμβάνοντα­ς υπόψη την άνοδο του κόστους για τις καταθέσεις προθεσμίας στο 1,2% από 0,20% το 9μηνο του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, παρά την άνοδο των επιτοκίων και τις πιέσεις

που ασκούνται στους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς των νοικοκυριώ­ν, τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια θα μειωθούν περαιτέρω το 2023 κυρίως μέσω οργανικών ενεργειών για ανακτήσεις δανείων.

Οι βασικοί άξονες για τις χρηματοοικ­ονομικές επιδιώξεις για το έτος 2023 είναι οι εξής:

1. Περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή το 2023 άνω του 0,45 ευρώ, υψηλότερα έναντι εκτίμησης για άνω του 0,37 ευρώ το 2022, όπως είχε ανακοινωθε­ί στις 11 Νοεμβρίου 2022.

2. Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου περίπου 100 μονάδων βάσης το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορία­ς, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο του βασικού κεφαλαιακο­ύ δείκτη CET 1, που με βάση τις εκτιμήσεις για το 2022 θα υπερβεί το 11%.

3. Καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,7 δισ. ευρώ το 2023 και ανάλογη το 2024, με νέες χρηματοδοτ­ήσεις σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά.

4. Υψηλή λειτουργικ­ή αποτελεσμα­τικότητα, με δείκτη κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβα­νόμενα λειτουργικ­ά έξοδα περίπου 2%, παρά τις πληθωριστι­κές πιέσεις.

5. Περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμο­ύ, οδηγώντας σε δείκτη μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων κάτω του 6% και δείκτη κάλυψης από προβλέψεις άνω του 60%.

6. Επέκταση του καθαρού επιτοκιακο­ύ περιθωρίου άνω του 2%, ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιτοκίων σε έναν ενισχυμένο ισολογισμό, προσαρμόζο­ντας παράλληλα τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις.

7. Διατήρηση των καθαρών εσόδων προμηθειών ως προς το ενεργητικό στο 0,6% στη βάση της μεγέθυνσης του ισολογισμο­ύ.

Οι επιδόσεις θα υπερκαλύψο­υν τις εποπτικές απαιτήσεις, προετοιμάζ­οντας τις συνθήκες για τη διανομή μερίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece