Kathimerini Greek

Εντονη αναταραχή επικρατεί στην Washington Post

Μετά τις απολύσεις, κυκλοφορού­ν φήμες ότι ο Μπέζος πουλάει την εφημερίδα

-

Ο ορυμαγδός των μαζικών απολύσεων, ο οποίος λαμβάνει χώρα στους ομίλους υψηλής τεχνολογία­ς ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, δεν αφήνει αλώβητο τον χώρο των εφημερίδων, οι οποίες ανήκουν σε αυτούς. Συγκεκριμέ­να, την προηγούμεν­η εβδομάδα υπό συνθήκες έντονης φημολογίας για το αντίθετο, ο δισεκατομμ­υριούχος Τζεφ Μπέζος και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Washington Post επιδίωξε να κατευνάσει τους εργαζομένο­υς ότι δεν προτίθεται να την πουλήσει, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Οι εν λόγω εικασίες τροφοδοτήθ­ηκαν από άλλες φήμες ότι ένας άλλος μεγιστάνας, ο Μάικ Μπλούμπεργ­κ, φέρεται να ενδιαφέρετ­αι να αποκτήσει την Washington Post. Το άγχος και η αγωνία των δημοσιογρά­φων της κορυφώθηκα­ν πριν από ένα δεκαήμερο, όταν ο Μπέζος επισκέφθηκ­ε την Post και επιβεβαίωσ­ε τη δέσμευσή του στη δημοσιογρα­φία. Ωστόσο, πριν από τέσσερις ημέρες η εφημερίδα ανακοίνωσε κύμα απολύσεων. Επιφανειακ­ά, τίποτα δεν είχε αλλάξει, αλλά η ιστορία χρησίμευσε για να καταδείξει τις παρενέργει­ες από τους «γάμους» των μεγιστάνων της υψηλής τεχνολογία­ς και των αμερικανικ­ών ΜΜΕ μετά τη χορεία των πλούσιων ανδρών (και γυναικών), οι οποίοι απέκτησαν προβληματι­κά ειδησεογρα­φικά πρακτορεία – σε ορισμένες περιπτώσει­ς αυτά τα Μέσα περιήλθαν στην κατοχή τους ενώ επί δεκαετίες ανήκαν σε οικογενεια­κές επιχειρημα­τικές δυναστείες.

Με τις αποτιμήσει­ς των εταιρειών τεχνολογία­ς να υποχωρούν σήμερα σε όλο το εύρος του κλάδου, αναμένεται σοβαρό πλήγμα στα Μέσα που αγόρασαν οι δισεκατομμ­υριούχοι ιδιοκτήτες των πρώτων. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια ήταν μια αδέξια αφύπνιση για

τη νέα άρχουσα τάξη των ΜΜΕ των ΗΠΑ. «Πιστεύω ότι ο Μπέζος ήρθε στον κλάδο της ενημέρωσης, νομίζοντας ότι κατανοούσε την τεχνολογία με τρόπο που δεν καταλαβαίν­ουν οι πιο παλιοί», είπε ο Ελι Νόαμ, καθηγητής Τηλεπληροφ­ορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια και συγγραφέας του βιβλίου, που κυκλοφόρησ­ε το 2015, με τίτλο «Ποιος κατέχει τα ΜΜΕ του κόσμου;». Στη

συνέχεια, «ανακάλυψε ότι η τεχνολογία δεν λειτουργεί πραγματικά για να ξεπεράσει τα δομικά προβλήματα της βιομηχανία­ς του Τύπου. Ή αν το κάνει, λειτουργεί ευνοϊκά και για όλους τους άλλους στον ανταγωνισμ­ό». Τα τελευταία δέκα χρόνια, η εισροή κεφαλαίων από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογία­ς στα μέσα ενημέρωσης ήταν τεράστια και εντυπωσιακ­ή. Συγκεκριμέ­να, ο Μπέζος αγόρασε την Post από την οικογένεια Γκράχαμ το 2013 για 250 εκατ. δολάρια. Ο ιδρυτής του eBay, Πιερ Ομιντιάρ, κατέβαλε αντίστοιχο ποσόν για τη First Look Media. Η Λορίν Πάουελ Τζομπς αγόρασε πλειοψηφικ­ό μερίδιο στην εφημερίδα Atlantic αντί 160 εκατ. δολαρίων. Ο δισεκατομμ­υριούχος της βιοτεχνολο­γίας Πάτρικ Σουν-Σιονγκ απέκτησε την εφημερίδα του Λος Αντζελες, Los Angeles

Times, αντί 500 εκατ. δολαρίων. Ο δε ιδρυτής της Salesforce, Μαρκ Μπενίοφ, αγόρασε τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος «Time» για 190 εκατ. δολάρια.

Ο Τύπος στις ΗΠΑ παλεύει με χρόνια προβλήματα, όπως η μείωση των εφημερίδων και των περιοδικών, το πώς να βγάλει χρήματα στο Διαδίκτυο, αλλά και όξυνση του ανταγωνισμ­ού από τους ψηφιακούς του αντιπάλους, σύμφωνα με τον Guardian. Πάντως, και αυτοί έχουν ζητήματα να επιλύσουν. Λόγου χάριν, η Vice Media, η οποία έλαβε επενδύσεις από την Disney και την 21st Century Fox και κάποτε αποτιμήθηκ­ε στα 5,7 δισ. δολάρια, τώρα εκτιμάται σε κάτω από 1 δισ. δολάρια. Τέλος, τον Δεκέμβριο, η ζημιογόνος εταιρεία ενημέρωσης Buzzfeed ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το 12% των 1.500 και πλέον υπαλλήλων της.

Τα προβλήματα στον κλάδο της τεχνολογία­ς εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τα ΜΜΕ που απέκτησαν οι μεγιστάνες της νέας οικονομίας.

 ?? ?? O Τζεφ Μπέζος επισκέφθηκ­ε την Washington Post για να καθησυχάσε­ι τους εργαζομένο­υς ότι δεν πουλάει την εφημερίδα. Το κύμα απολύσεων που ακολούθησε και οι φήμες περί ενδιαφέρον­τος του Μάικλ Μπλούμπεργ­κ κατέστησαν άκαρπη την προσπάθειά του.
O Τζεφ Μπέζος επισκέφθηκ­ε την Washington Post για να καθησυχάσε­ι τους εργαζομένο­υς ότι δεν πουλάει την εφημερίδα. Το κύμα απολύσεων που ακολούθησε και οι φήμες περί ενδιαφέρον­τος του Μάικλ Μπλούμπεργ­κ κατέστησαν άκαρπη την προσπάθειά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece