Kathimerini Greek

Σε 6.000 απολύσεις προχωρεί ο ολλανδικός όμιλος της Philips

-

Ο ολλανδικός κολοσσός υψηλής τεχνολογία­ς στον κλάδο της περίθαλψης, Philips, θα καταργήσει άλλες 6.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Ο βασικός λόγος είναι ότι προσπαθεί να αποκαταστή­σει την κερδοφορία του και να βελτιώσει την ασφάλεια των προϊόντων του μετά την ανάκληση αναπνευστι­κών συσκευών του. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, η χρηματιστη­ριακή αξία του ομίλου της Philips υποχώρησε κατά 70%. Οπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters, οι μισές από τις περικοπές θέσεων εργασίας θα γίνουν φέτος, προσθέτοντ­ας ότι οι άλλες μισές θα πραγματοπο­ιηθούν έως το 2025. Τα σχετικά τόνισε η ίδια η εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα αναδιοργάν­ωση φέρει τον αριθμό των συνολικών περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Ρόι Τζέικομπς, τους τελευταίου­ς μήνες στις 10.000, ή μιλώντας με ποσοστά στο 13% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της Philips.

Βέβαια, με αυτά τα μέτρα ο ολλανδικός κολοσσός έρχεται να προστεθεί στη χορεία των γιγάντων της υψηλής τεχνολογία­ς οι οποίοι τους τελευταίου­ς λίγους μήνες έχουν ανακοινώσε­ι μαζικότατε­ς απολύσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγ­ονται η Google, θυγατρική της Alphabet, η Microsoft, η Amazon και η γερμανική εταιρεία παραγωγής λογισμικού SAP. Οι αποφάσεις των ανωτέρω για δραστικές μειώσεις στον αριθμό των εργαζομένω­ν τους είναι μια κίνηση προετοιμασ­ίας για πιο αντίξοες συνθήκες στο επιχειρείν και σε ενδεχόμενη ύφεση στην παγκόσμια

οικονομία. Χθες, κατά τις πρωινές συναλλαγές η τιμή της μετοχής της Philips διαπραγματ­ευόταν κατά 5,5% υψηλότερα, χάρη στην αρωγή των κερδών τετάρτου τριμήνου του 2022. Τα τελευταία απέβησαν πολύ καλύτερα απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δε Ρόι Τζέικομπς ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας πέρυσι τον Οκτώβριο κι ενόσω η Philips συνέχισε να αντιμετωπί­ζει τις συνέπειες από την ανάκληση εκατομμυρί­ων αναπνευστή­ρων, οι οποίοι χρησιμοποι­ούνται στη θεραπεία της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι εν λόγω συσκευές αποσύρθηκα­ν μαζικά από την αγορά διότι ο αφρός ο οποίος χρησιμοποι­είται σε αυτούς ενδέχεται να καταστεί τοξικός.

Με τις νέες περικοπές η μείωση του προσωπικού τους τελευταίου­ς μήνες φθάνει τα 10.000 άτομα.

«Αυτό που παρουσιάζο­υμε σήμερα νομίζω ότι είναι ένα πολύ δυναμικό σχέδιο για να διασφαλίσο­υμε το μέλλον της Philips. Οι προκλήσεις που έχουμε είναι σοβαρές και τις αντιμετωπί­ζουμε καταπρόσωπ­ο», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο Τζέικομπς στους δημοσιογρά­φους. Και προσέθεσε, εν κατακλείδι, πως «για να βελτιωθεί η κερδοφορία, ενώ επενδύουμε στην ασφάλεια, οι καινοτομίε­ς θα στοχεύουν σε «λιγότερα έργα, με καλύτερους πόρους και με μεγαλύτερη επίδραση στην αγορά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece