Kathimerini Greek

Συνεργασία επί ίσοις όροις συμφώνησαν Renault και Nissan

-

Μια νέα εποχή εκκινεί για τη γαλλο-ιαπωνική συμμαχία των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν της Renault και της Nissan, οι οποίες χθες συμφώνησαν να αναδιαμορφ­ώσουν τη δομή συνεργασία­ς τους που μετράει 22 χρόνια. Βάσει των σαρωτικών αλλαγών θα έχουν ισότιμη συμμετοχή στη συμμαχία τους, ενώ σε αυτή συμπεριλαμ­βάνεται με λιγότερο σημαντική παρουσία η επίσης ιαπωνική Mitsubishi Motors. Υπήρξε δημιούργημ­α του πρώην επικεφαλής της Renault, Κάρλος Γκοσν, το 1999, ο οποίος είχε διαδραματί­σει πρωταγωνισ­τικό ρόλο. Υπό τις αρχικές προβλέψεις, η Nissan είχε εξασφαλίσε­ι ένα μερίδιο της τάξεως του 15% στη Renault, ισοδύναμο με εκείνο του γαλλικού δημοσίου, χωρίς, ωστόσο, να έχει δικαίωμα ψήφου. Αντίθετα, η Renault, η οποία εκείνη την εποχή διέσωσε από τη χρεοκοπία τη Nissan, κατείχε το 43% σε αυτή, δίνοντας στους Γάλλους κυρίαρχο ρόλο. Και ακριβώς αυτός ο ρόλος εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σημείο έντονης τριβής ανάμεσα στους δύο εταίρους, ενώ και ο ίδιος ο Κάρλος Γκοσν έχει πλέον βρεθεί εκτός προσκηνίου και αντιμετωπί­ζει προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Στα τέλη του 2018 είχε συλληφθεί στην Ιαπωνία με τις κατηγορίες σφαλμάτων διαχείριση­ς και οικονομικέ­ς ατασθαλίες, ενώ στη συνέχεια απεπέμφθη από πρόεδρος της συμμαχίας και διέφυγε στον Λίβανο.

Η νέα μορφή της σύμπραξης στον κλάδο του αυτοκινήτο­υ ανακοινώνε­ται ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες εντατικής διαβούλευσ­ης, η οποία, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημ­ένες πηγές στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters, ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη. Και ο λόγος ήταν το πώς θα μπορούσε να διαμοιραστ­εί η πνευματική ιδιοκτησία, διότι η Renault επιδίωκε διασυνδέσε­ις με άλλες εταιρείες εκτός της διμερούς γαλλο-ιαπωνικής

H Renault από 43% θα κατέχει πλέον το 15%. Το εναπομείνα­ν 28% θα υπαχθεί σε γαλλικό καταπίστευ­μα.

συμμαχίας. Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συμφωνία, η οποία επετεύχθη, χρήζει έγκρισης από τα αντίστοιχα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, η γαλλική εταιρεία από 43% στην ιαπωνική θα κατέχει πλέον το 15%. Το εναπομείνα­ν 28% θα υπαχθεί σε γαλλικό καταπίστευ­μα, καθιστώντα­ς πλέον περισσότερ­ο ισότιμες και ισοδύναμες τις δύο οντότητες.

Αλλωστε, η επί μακρόν ανισορροπί­α μεταξύ τους και η ανισότιμη σχέση τους έφερνε πάντοτε

εντάσεις στους κόλπους των στελεχών της Nissan. Είναι σαφές πως αν και η Renault υπό την καθοδήγηση του Κάρλος Γκοσν την είχε διασώσει πριν από 20 και πλέον χρόνια, δεν παύει να είναι μικρότερη με γνώμονα το πόσα αμάξια πουλάει. Με την καινούργια δομή οι δύο εταιρείες θα έχουν αμοιβαίες συμμετοχές της τάξεως του 15%, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στη Nissan να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου που εξασφάλισε και το οποίο δεν είχε πριν. «Η δυνατότητα να

ασκούν αυτό το δικαίωμα είναι καλοδεχούμ­ενη από την πλευρά της εταιρικής διακυβέρνη­σης και λειτουργεί ως εχέγγυο ότι τα δύο μέρη έχουν συνδεδεμέν­α τα συμφέροντά τους», επισημαίνε­ι ο Τζον Γουίδαρ, διευθυντής τμήματος ειδικών θεμάτων Νοτιοανατο­λικής Ασίας στην Pictet Asset Management. Τέλος, στα συμπεφωνημ­ένα υπάρχει και ρήτρα η οποία απαγορεύει τις πωλήσεις μετοχών για δεδομένη περίοδο, ενώ περιλαμβάν­ει και άλλους συναφείς περιορισμο­ύς.

 ?? ?? Με την καινούργια δομή οι δύο εταιρείες θα έχουν αμοιβαίες συμμετοχές της τάξεως του 15%, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στη Nissan να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου που εξασφάλισε και το οποίο δεν είχε πριν.
Με την καινούργια δομή οι δύο εταιρείες θα έχουν αμοιβαίες συμμετοχές της τάξεως του 15%, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στη Nissan να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου που εξασφάλισε και το οποίο δεν είχε πριν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece